15 Jun 2021

Harga Emas Jatuh, Apa Perlu Buat?

Ramai orang takut nak beli emas sebab takut harga emas jatuh.

Sebenarnya, beli emas ni, duit tak habis macam kita beli barang. Duit tu hanya bertukar bentuk kepada yang lebih baik.

Iaitu emas. 

Selagi kita anggap beli emas ni macam beli barang, memang susah kita nak bermula. 

Jadi, betulkan mindset dulu ya, 

Beli emas ni maksudnya simpan duit. 

Bila duit dah bertukar bentuk pada emas, ianya bukan saja kalis bocor bahkan kalis inflasi.

Jadi hari ni saya kongsikan apa boleh kita buat bila emas turun banyak.


1. Peluang untuk tambah GRAM emas simpanan

Bila harga emas jatuh banyak seperti hari ni, ia adalah bonus.

Ini peluang kita beli aset mahal pada harga yang murah!

Bila gram bertambah, lagi cepat kita capai matlamat kewangan kita dengan emas.

Bagi yang sudah ada akaun emas GAP, boleh follow video ni untuk topup simpanan Emas menggunakan apps GAP di:


Jadilah penyimpan emas yang sentiasa tersenyum



2. Peluang buat pemurataan harga menggunakan teknik averaging cost.

Sebagai pelabur dan penyimpan emas “teknik kos pemurataan” sesuai digunakan untuk mendapatkan keuntungan melalui pelaburan jangkamasa yang panjang.

Umumnya dalam jangkamasa panjang, harga emas akan naik tinggi.

Dalam jangkamasa pendek pula, harga emas ada turun dan naik.

Katakan pada tahun 2016 pernah beli pada harga RM1,500. Hari ini pada tahun 2020 beli lagi 10 gram kedua pada harga RM2,200. Purata harga ialah:

(RM1,500 + RM2,200) bahagi dua keping bersamaan RM1,850 untuk setiap satu ketul 10 gram.

Haa nampak tak? Jadi, tak perlu nak kalut tengok harga emas jatuh. Ia adalah normal bagi orang yg menyimpan emas.

Apa yang anda perlu fikirkan,

“Kalau aku tambah lagi 10 gram, berapa ‘average cost’ aku dapat jika tambah pembelian yang pertama dulu.”

Katakan anda buat belian emas 1gram setiap bulan dalam akaun emas GAP.

Beli saja walau apapun harganya. Apa yang penting adalah konsisten 1 bulan 1 gram.

Bulan pertama: RM192

Bulan Ke-2: RM189

Bulan Ke-3: RM186

Bulan Ke-4: EM185

Bulan Ke-6: RM190

Bulan Ke-7: RM188

Bulan Ke-8: RM191

Bulan Ke-9: RM184

Bulan Ke-10: RM196

Bulan Ke-11: RM189

Bulan Ke-12: RM200


Purata belian 1 Gram Emas yang dibeli dari bulan 1 hingga bulan 12 adalah :

(RM 192 + RM 186 + RM 185 + RM 190 + RM RM188 + RM191 + RM184 + RM196 + RM189 + RM200 ) bahagi 12 bulan = RM174.10

Maksudnya disini ialah purata harga 1 gram yang anda beli sepanjang 12 bulan ialah RM174.10 sahaja.

Inilah yang disebut sebagai teknik pemurataan atau ‘averaging cost’.


Kawan-kawan,

Kebaikan harga emas turun naik dan kalau ada matlamat jelas seperti ini ialah kalian berpeluang beli emas pada harga diskaun.

Haa begitu.


3. Peluang beli emas kaedah EPP

Gunakan kaedah EPP untuk tambah simpanan emas serendah 1 Dinar atau 10gram.

Sebab kita boleh mengunci harga emas pada hari ni untuk 4 atau 10 bulan akan datang. Walaupun harga emas naik lepas ni, kita tetap bayar harga emas murah hari ni.

Jadi, boleh ambil peluang hari ini untuk tambah simpanan emas.

Takut dah tak jumpa lagi harga cantik begini akan datang.

Bagi yang belum pernah simpan emas di Public Gold, klik sini.. Saya bantu sebaiknya hari ni.

Hidayah Abdul Kadir,
Active Dealer Public Gold
+601111989680

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign