Pages

27 Nov 2020

Zakat Ditunai Keberkatan Diraih

Zakat ditunai, keberkatan diraih.

Itulah tajuk khutbah yang dibacakan oleh  adik saya yang bongsu iaitu Imam Muda Ahmad Hambali⁩ solat jumaat hari ini (27/11/20).

Kalian boleh tonton rakaman live daripada Masjid Jamek al-Khadijiah. Saya ada share sebentar tadi di fb. Klik sini.

Bila sebut tentang zakat, terus teringat nak share penulisan mentor saya Tn Mohd Zulkifli Shafie.

KELUARKANLAH ZAKAT, ALLAH AKAN LAPANGKAN REZEKI.

Bila saya sarankan simpan emas, selalu ada yang berpesan, "simpan emas tu jangan lupa bayar zakat!"

Saya nak share sedikit.

Pengalaman saya, saya boleh katakan penyimpan emas lebih ingat tentang zakat berbanding mereka yang tak simpan emas.

Orang simpan emas, baru beli 1 dinar (4.25 gram) emas pun dah sibuk fikir dan tanya tentang zakat. Walhal, 85 gram (bersamaan 20 dinar) barulah diwajibkan zakat.

Sedangkan orang simpan duit dalam akaun bank, kita boleh katakan lebih banyak yang lupa bayar zakat walaupun duit simpanan di bank pun sebenarnya kena zakat sama macam zakat emas juga.

Sepatutnya orang yang tak simpan emas tu kena selalu diingatkan, "simpan duit dalam bank tu jangan lupa bayar zakat!".

Tak gitu?

Ada pula sebahagian orang yang teragak-agak untuk beli emas sebab takut kena zakat.

Lagi satu tip penting saya nak share.

Zakat hanya dikenakan kepada orang kaya. Orang miskin tak dikenakan zakat.

Siapa takut bayar zakat, dia susah jadi kaya.

Siapa pasang cita-cita nak bayar lebih banyak zakat, insyaAllah Allah akan lorongkan lebih banyak jalan kekayaan.

Pernah beberapa orang penyimpan emas share kepada saya, alang-alang beli emas, biarlah jumlah emas yang disimpan itu cukup untuk mewajibkan dia bayar zakat. Dia sungguh senang hati untuk membayar zakat.

Dan memang benar, saya lihat, penyimpan emas tersebut tidak ada masalah kewangan walaupun saya kira pendapatannya tidaklah besar. Kehidupannya serba serbi cukup. Alhamdulillah.

Saya percaya, Allah berikannya keberkataan atas kesungguhannya mahu membayar zakat. Ingat, setiap bahagian harta yang kita keluarkan kerana Allah, Allah akan gantikannya sekurang-kurangnya 10 kali ganda daripada apa yang kita keluarkan. Itu janji Allah.

Tidak ada yang lebih menepati janji selain Allah, pemilik segala kekayaan di langit dan di bumi.


Cara Kira Zakat Emas 

Kita semua tahu zakat bagi emas adalah wajib apabila cukup nisab dan haul iaitu melebihi 85 gram

Berikut adalah cara kira zakat emas.

(Berat emas) × (Harga emas semasa 1 gram) × 2.5%

Contoh:

Harga emas semasa 1 gram = RM185

100 gram × RM185 × 2.5% = RM462.50

Semoga bermanfaat.

26 Nov 2020

Rasa Rugi Ambil Takaful

"Saya nak batalkan takaful", kata seorang pelanggan. 

"Boleh. Sebelum itu boleh saya tahu kenapa? Saya perlu isi dalam borang feedback."

Pelanggan berkenaan senyap beberapa ketika sebelum menyambung,

"Saya rasa rugi bayar RM300 sebulan selama 5 tahun. Kalau saya simpan jumlah ini, saya sudah ada sekurang-kurang RM18,000."

"Oooo... Begitu rupanya. Maknanya kalau Encik masuk hospital, meninggal dunia dan ditimpa penyakit kritikal dalam masa 5 tahun ini, baru Encik rasa untung melanggan takaful?"

"Eh, bukan begitu. Saya rasa rugi sebab tak guna pun selama 3 tahun ini". 

"Kalau begitu saya cadangkan Encik langgan takaful pada waktu terbaik"

"Waktu terbaik? Maksud Encik?"

"Tadi Encik kata rasa rugi ambil takaful sebab sudah 5 tahun bayar tapi tak digunakan. Jadi saya  cadangkan Encik waktu terbaik untuk ambil takaful supaya tak rasa rugi."

"Boleh juga begitu. Bila waktunya?". Nampak bersinar-sinar wajahnya. 

"Ada beberapa waktu terbaik untuk melanggan takaful. Pertama, sehari sebelum kemalangan. Kedua, 91 hari sebelum ditimpa penyakit kritikal. 121 hari sebelum meninggal dunia".

"Eh, maka boleh kita tahu bila kita mati, jatuh sakit atau kemalangan!".

Nampak beliau merengus tak puas hati.

"Jadi, bagaimana agaknya jika berlaku musibah-musibah tadi selepas Encik batalkan polisi hari ini?"

Beliau terdiam. Mungkin sentap dan mula berfikir. Saya memang nak bagi sentap pun. 

Saya menyambung lagi;

"Mungkin Encik rasa menyesal bayar RM300 sebulan selama 5 tahun tapi tak berlaku apa-apa.

Tapi percayalah, Encik akan lebih menyesal 1001 kali sekiranya musibah tadi datang ketika Encik sudah batalkan polisi ini.

Sebenarnya, apabila 5 tahun Encik langgan takaful dan tidak pernah claim, sepatutnya kena bersyukur banyak- banyak sebab Allah berikan  kesihatan yang baik dan terhindar daripada sebarang musibah besar seperti kematian, lumpuh, sakit kritikal atau dimasukkan ke hospital."

Saya biarkan beliau berfikir, sebelum menyambung lagi;

"Takaful bukan seperti Panadol yang boleh pakai masa kita sakit. Biar kita terawal 5 tahun sign up polisi takaful berbanding  kita menyesal terlewat sehari."

"Takaful ni macam topi keledar. Apabila kita pakai topi keledar tapi tak kemalangan, bukan bermaksud rugi pakai topi keledar.

"Sama juga kita ada airbag dekat kereta. Bayar mahal-mahal, tapi tak kemalangan, bukan bermaksud rugi kalau tak kemalangan.

"Atau macam bank letak sekuriti 24 jam, pasang Pak Guard keliling bank. Bukan murah bayar semua tu. Kalau tak ada rompakan, bukan bermaksud rugi bayar semua tu.

"Bermaksud, kita patut bersyukur kerana tiada musibah yang melanda. Dan apabila musibah melanda, kita dah bersedia."

"Ini juga peluang untuk kita bersedekah setiap hari tanpa culas."

......

Saudara sekalian,

Simpanan kita di dunia akan hangus. Hanya apa yang kita sedekah sebagai amal kebajikan yang kekal abadi.

Sedekah itu berasal dari perkataan sidq (ص د ق) iaitu percaya. Percaya bahawa apa yang dihantar oleh tangan kita ke alam sana itulah yang kekal menjadi milik kita. 

Paling mudah sedekah dalam intrumen takaful.

Selepas diselidik, rupa-rupanya beliau menerima nasihat supaya batalkan polisi takaful supaya ada duit lebih untuk buat simpanan supaya cukup deposit beli rumah. 

Katanya, beli rumah lebih untung berbanding takaful. 

Tuan puan yang dimuliakan, 

Kita kene faham, hartanah dan takaful adalah instrumen kewangan yang berbeza fungsi dan tujuan. 

Hartanah bertujuan untuk pelaburan, manakala takaful pula untuk tujuan perlindungan kewangan. 

Utamakan apa yang penting dahulu. Perlindungan ini adalah ASAS kepada kewangan. Kemudian barulah simpanan dan pelaburan.

Ketiga-tiganya saling lengkap-melengkapi antara satu sama lain. Apa yang jelas, hartanah bukan alternatif takaful. 

Hartanah RM1 juta, installment RM5,000 sebulan. Tapi coverage income protection RM1 juta, sumbangan bulanan hanya sekitar RM250 sahaja. 

Beli hartanah,  boleh sewakan, tapi takaful tidak. 

Tapi kalau masuk hospital, takkan nak tunjuk kontrak SNP kepada bank??


.......

Sebenarnya, kalau tuan puan nak kata kami perunding takaful fikir pasal komisen semata, polisi dah masuk tahun ke-6, kalau dia batalkan polisi tak ada kesan banyak pun sebab komisen yang agent dapat pun dah tinggal sikit. 

Bisnes takaful ni bukan hanya berkisar tentang 'komisen'. Tapi jauh lebih penting, kami berusaha nak memberi kesedaran tentang peri pentingnya takaful kepada masyarakat. 

Dalam keadaan bangsa lain menggunakan insurans sebagai instrumen pengekalan kekayaan dari satu generasi ke satu generasi, bangsa kita skeptikal terhadap takaful. 

Jadi, kalau dah ada polisi takaful, nak batalkan, fikir masak-masak.

Kalau belum ada, jangan bertangguh untuk ambil pelan takaful!

Sekian.

25 Nov 2020

Pelan Hibah Terbaik di Pasaran

Plan Hibah Takaful di pasaran memang banyak. Mungkin kalian yang tak ambil2 lagi tu sebab tak tahu nak pilih mana satu. 😅

Setakat ni saya berani cakap, plan hibah yang ditawarkan oleh FWD Takaful antara 'the best choice'! 

Tak perlu medical check up.

1. Proses sangat pantas. Hantar permohonan client jam 8.15pm. 5 minit lepastu terus dapat mesej dah berjaya. Dan paling penting automatik cover.

2. Tempoh perlindungan yang panjang, sehingga umur 80 tahun. Harga tetap sama. Tiada kenaikan.

3. Coverage perlindungan Hibah bermula serendah RM 150,000 sehingga 4 juta dengan sumbangan bulanan yang rendah, pastinya mampu milik.

4. Ada tambahan coverage terminal illness. (Biasanya pelan hibah hanya cover kematian dan hilang upaya).

Contoh client ni ambil coverage *Hibah 150K + critical illness 50K. 

Ini manfaat yang beliau akan dapat;

✅ Kematian biasa - RM150,000

✅ Kematian kemalangan - RM150,000

✅ Penyakit terminal - RM150,000

✅ Hilang upaya kekal - RM150,000

✅ Khairat Kematian 10% - RM25,000 

✅ Sakit Kritikal - RM50,000

5. Perlindungan PERCUMA untuk pasangan bernilai RM100,000 selama 2 tahun. FREE UNDERWRITING lagi tu!

6. FREE lagi 3 perkara ni yang kalian takkan dapat kat mana2;

  • (Badal Haji) upah haji jika tak sempat menunaikan Haji.
  • (Grief counselling) Kaunseling kesedihan 10x sesi.
  • (Legal Advise) Nasihat guaman 3x sesi untuk urusan harta pusaka.

7. Manfaat tambahan automatik cover untuk kes covid-19. FWD Takaful cover the most!

  • RM200 hospital Benefit selama 60 hari
  • RM5,000 setiap ahli keluarga yang positif 
  • RM20,000 jika berlaku kematian

8. Polisi dapat on the spot. Client boleh access thrue portal yang sangat powerful. Mudah dan cepat. Nak tengok payment, tukar alamat, kad bank dll semuanya boleh dibuat hanya di hujung jari.

Portal FWD

Haaa...itu dia! Banyak kelebihannya kan?

BACA lebih lanjut 》》 pelan hibah super jimat .

Sumbangan bulanan hanya serendah RM78!😱 Sehari dalam RM 2.60 ajerr gais..

Ini harga untuk wanita umur 26 tahun. Lebih muda, lebih rendah.

Murah ke murah sangat?

Mahu detail lebih lanjut dan dapatkan pelan ini segera, klik 👉  sini .


14 Nov 2020

Perunding Takaful Diperlukan

Ya, kita sedang digegarkan dengan banyak berita menunjukkan keadaan ekonomi yang tidak begitu baik, tapi jangan terlalu banyak berfikir. Itu di luar bidang kawalan kita. Apa yang boleh kita kawal adalah diri kita.

Kawal perbelanjaan, tingkatkan pendapatan dan kekalkan perlindungan yang ada.

Emosi, momentum, semangat dan komitmen  kita masih boleh kawal.

Buat kerja kita. 

Keadaan ekonomi yang semakin membimbangkan disebabkan wabak covid19 ini sepatutnya menjadi penyuntik semangat @ 'booster' untuk kita terus mencari jalan tingkatkan taraf ekonomi diri dan keluarga.

....

Bagaimana saya dapat membantu anda? 

Sudikah kiranya saya menyunting anda yang berkenan untuk bekerjasama dengan saya untuk menjadi rakan niaga dalam industri kewangan? 

Semoga kita dapat sukses bersama dan keluar dari kepompong masalah kewangan.

Saya hanya minta komitmen dan pengorbanan masa serta kesungguhan untuk mencapai kejayaan. 

Kami, sudi membantu.👇

Ayuh, rebut Peluang Menjadi Usahawan Takaful yang Berjaya (part time/full time). 

Kami ingin membantu anda yang:
  1. Kehilangan kerja akibat pandemik Covid-19.
  2. Masih struggle mencari kerja.
  3. Mencari peluang membina pasif income.
  4. Berminat dalam bidang sales & marketing.
  5. Bekas ejen takaful atau insurans yang tidak mendapat bimbingan betul.
KERJA SEKALI PENDAPATAN DI BAYAR BERKALI-KALI (72 BULAN), KERJA SEKALI OVERRIDING 4 GENERASI. 😊


Kami mahu anda berjaya sebagai usahawan Takaful, dan dapat meringankan beban yang ada. Anda hanya perlu mengikut formula yang diberi sahaja.

💼 Bisnes ini tidak menjanjikan bulan, bintang mahupun matahari.

Ia sama seperti bisnes-bisnes lain yang ada di dunia ini yang memerlukan komitmen dan kesungguhan untuk berjaya.

Kelebihan yang ada dalam bisnes ini ialah;

✓ Kerja dengan waktu yang anjal/flexible – Sesuai untuk orang yang sukakan kebebasan masa, serta menumpukan kehidupan dan keluarga tanpa terikat waktu pejabat.

✓ Berorientasikan bisnes – Minat dalam bisnes. Kerjaya ini merupakan cabang bisnes dan tidak memerlukan modal yang besar.

✓ Pendapatan stabil dan prospek kerjaya yang luas – Kerjaya ini ini merupakan kerja sendiri dalam masa sama membina empayar bisnes dengan potensi pendapatan pasif sehingga 4 generasi.

Jom sertai kami untuk intake Nov 2020 dan anda akan dipimpin oleh Leaders yang berpengalaman dalam industri kewangan bagaimana untuk menjana pendapatan pasif RM2,000 - RM10,000 sebulan.

Lihat contoh slip gaji di bawah.
Pendapatan sebagai seorang perunding takaful boleh naik 500 - 1,000 sebulan! Kalau setahun?





"Ya.. kami ingin bantu lebih ramai anak muda terutama yang fresh graduate untuk membina karier sebagai perunding kewangan & pelajari teknik menjana passive income melalui industri takaful secara percuma sahaja." 

Pilihan kerjaya sebagai takaful planner bukanlah satu pilihan terakhir malah telah menjadi pilihan utama graduan masa kini! 

Jom join bidang Takaful, Platform & Training Marketing Online Bertaraf 5 BINTANG kami sediakan PERCUMA bagi memastikan kejayaan anda !

============================
PERUNDING TAKAFUL DIPERLUKAN!!
============================

MARI SERTAI CALIPH GROUP: AGENSI NO.1 DI MALAYSIA !! 


Caliph Group adalah Million Dollar Agency/ALC in FWD Takaful Berhad. We are currently No.1 and will always be No. 1 InsyaAllah. 

With Agency Leader Corporation (ALC) Caliph Group, we will support you with: 

✔ 24 Month Scheme (3k, 4k & 5k per month)
✔ Fast start Bonus 
✔ Agency Training (Caliph Academy)
✔ Online Training/Meeting 
✔ Agency & Company Trip
✔ Caliph Office Nationwide 
✔ Unlimited Real Passive Income
✔ Fastest career growth in a month
✔ Industry standard structure commission
✔ 4 Generations overriding commission

Stop waiting & survey! Lets start early, be the FIRST to start.


Saya hanya mencari 10 ORANG lagi APPRENTICE direct di bawah saya untuk intake Nov 2020. 

Jika anda orang yang saya cari tekan link di bawah segera!

VIP Medical Card Terhangat Di Pasaran

 ðŸ’¡ MEDICAL CARD UNLIMITED BERTARAF VIP DENGAN PENJIMATAN  BERBALOI-BALOI!!💡

INI KAD PERUBATAN 'PENJAGAAN KESIHATAN' TERULUNG DI MALAYSIA!

LIMIT PALING TINGGI DENGAN HARGA PALING MURAH!! 😱😱
.....
Tahukah anda bahawa kos rawatan hospital meningkat secara purata 12% setiap tahun?

Mampukah kita menanggung kos rawatan yang saban hari semakin mahal?

🚩Jadi, jika anda:

⏏ Utamakan kesihatan keluarga, dan

⏏ Mahu banyak pilihan untuk rawatan segera di tempat yang lebih selesa dan fleksible di hospital swasta, TETAPI tak mahu guna duit simpanan sendiri untuk bayar bil rawatan yang tinggi.

🛡 Bermakna anda WAJIB ADA e-Medical Card MediSavers Ehsan - Kad Perubatan berstatus VIP Terbaik untuk diri dan keluarga anda yang tersayang!!

Musibah datang tanpa diduga. Jangan bertangguh lagi...

Pelan kami bermula daripada harga serendah RM3.50/hari. Hubungi kami dengan segera untuk mendapatkan bantuan konsultasi secara PERCUMA!

Memperkenalkan MEDISAVERS Takaful, program penjagaan kesihatan dan medical card takaful terbaik di Malaysia, oleh Pathlab Malaysia dan dikendalikan oleh MXM International.
Pathlab Malaysia adalah sebuah syarikat healthcare iaitu fokus dalam pengurusan dan penjagaan kesihatan di Malaysia. Pathlab melahirkan produk penjagaan kesihatan dan medical card terbaik di Malaysia.

Manakala MXM International pula ialah anak syarikat Pathlab Malaysia yang menguruskan keahlian program Medisavers Ehsan ini.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
MANFAAT UNTUK SETIAP PEMILIK KAD PERUBATAN INI:
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🔷 Setiap keahlian MEDISAVERS Ehsan VIP akan mendapat :-

Faedah 'Prevention' + Faedah 'Protection' (2 in 1) Yang Pertama Di Malaysia.

🔘 FAEDAH PENCEGAHAN;

  • Saringan ujian kesihatan 52 penyakit PERCUMA SETIAP TAHUN di bernilai RM 220.
  • Saringan penanda kanser 4 (lelaki)/5 (perempuan) PERCUMA SETIAP TAHUN bernilai RM 370.

🔘 FAEDAH PERLINDUNGAN;

  • Harga promosi istimewa bagi Pasangan, Kanak-kanak dan Warga Emas.
  • Had seumur hidup TANPA HAD (Unlimited Lifetime Limit).
  • Had tahunan TANPA HAD (Unlimited Yearly Limit).
  • Bilangan hari kemasukan wad TANPA HAD.
  • Bilangan hari kemasukan ICU TANPA HAD.
  • Kenaikan harga bilik harian secara automatik setiap 3 tahun, bermula dengan harga bilik minimum RM225.
  • Kenaikan had tahunan keseluruhan sebanyak 10% secara automatik setiap 3 tahun, had tahunan seminimum RM 202,500 ke atas.
  • Had setiap penyakit sebanyak RM1juta kenaikan 10% secara automatik setiap 3 tahun.
  • Bayaran bil hospital ditanggung sepenuhnya (FULLY COVERED).
  • Guarantee Letter Worldwide - Boleh masuk wad seluruh dunia (tak perlu pay & claim).
  • Waiting Period 30 hari sahaja.
  • TIADA perkongsian limit bagi pakej suami isteri/keluarga.
  • TIADA klausa penarikan manfaat polisi (No Policy Withdrawal Clause).
  • Pembaharuan polisi dijamin (policy guaranteed renewal) sehingga tahun 2115.
  • Pemindahan Perubatan Seluruh Dunia - USD 1 Juta.
  • Polisi pasangan/anak tidak mati, apabila pemohon utama (prinsipal) mati.

Klik gambar untuk paparan lebih jelas


❤️ Jom segera merdekakan hati & fikiran daripada pelbagai risiko kehidupan dengan ilmu. ❤️

✳️ FREE Quotation & Consultation
=========================
Untuk FAST ACTION & FAST RESPON, boleh terus KLIK link ni utk terus Whatsapp :

"Get yourself covered with life insurance as early as possible so the ones close to you are well protected."

⛔ JANGAN RISAU, TAK PERLU KELUAR RUMAH! #StayAtHome

Kami mempunyai Pelan Pembayaran Mudah (Easy Payment Plans) tersedia. PM kami untuk konsultasi secara digital tanpa sebarang kesulitan dari rumah anda sekarang!

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🚩 Bukan sekadar pencegahan dan perlindungan, Anda juga berpeluang menjana 'PASSIVE INCOME' bersama Program Keahlian Kesihatan, MediSavers.

⬆️💰⬆️💰⬆️💰⬆️💰⬆️💰
Hanya 'REFER' program keahlian kepada kenalan dan 'EARN' pendapatan pasif SEUMUR HIDUP!!😱

www.wasap.my/60111989680/PassiveIncome

p/s - Boleh buat secara part time, full time atau sebagai sumber pendapatan ke-2 100% online.


Siapa di sebalik tabir:

MXM International Sdn Bhd sebagai Program Manager dengan Pathlab sebagai Program Partner. Standard FA pula berperanan sebagai Islamic Financial Adviser Firm.

Kesemuanya berdaftar dengan badan-badan berkaitan mengikut tugas masing-masing.

Klik gambar untuk paparan lebih jelas

Berminat mahu tahu lebih lanjut?

Berminat ?

untuk memudahkan kami membantu Tuan Puan memiliki plan takaful ini,

29 Okt 2020

3 Kaedah Beli Emas Public Gold

Kita semua mampu untuk membeli emas Public Gold mengikut kemampuan masing-masing. Public Gold sediakan 3 kaedah belian.


1) Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program)

Sesuai  jika budget  kecil  sekitar RM100. Anda buat bayaran by gram ke akaun PG, simpan dalam akaun emas secara percuma dan emas tersebut boleh dikeluarkan dalam bentuk fizikal bila-bila masa anda mahu.

Gold Accumulatuion Program ni adalah Program Menyimpan Emas.

Akaun Emas GAP ini macam akaun bank kita seperti maybank2u tetapi akaun emas GAP ini kita simpan gram2 emas. Semua proses jual beli boleh dibuat secara online dan akaun emas GAP ini adalah PATUH SYARIAH.

Akaun Emas GAP ini boleh dibuka dengan belian emas serendah RM 100 ataupun 1gram dan tiada maksimanya.

Apa manfaatnya Akaun Emas GAP ini?

✅ Public Gold boleh simpankan Emas kita tanpa had dan tanpa apa2 kos simpan.

✅ Mereka yang berada di perantauan juga boleh menabung EMAS.

✅ Gold Saver dapat menyimpan dengan lebih sistematik.

✅Boleh buka akaun bersama anak untuk Tabungan masa depannya.

✅ Gold Investor, boleh mula dengan modal invest serendah 1gram ataupun RM 100.

So kesimpulannya, dengan akaun GAP ni, lebih mudah untuk kita kumpul asset. Jika target nak kumpul 100 gram, kita boleh mula menabung dengan 1gram. Nanti bila dah capai 100 gram, boleh keluarkan jongkong emas seketul 100 gram.

Untuk beli kaedah GAP, register di link ini bila dah ready nak buat belian nanti.

Kemudian tunggu dalam 10-15 minit, Login > MyGAP > New Site > Purchase. Lepas tu terus ikut step link bayaran fpx sampai habis. Selesai.


2. Normal Purchase (Bayar penuh)

Dalam bahasa Inggeris; cash and carry, kalau bahasa orang kita; bayar dan bawa balik simpan sendiri. 

Sesuai untuk anda yang ada modal lebih RM1000 untuk beli gold bar 10g, 20g, 50g,100g, 250g, 1000g atau 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar. 

Contoh coin Dinar

Contoh Gold Bar Bunga Mas

Caranya: Tengok item yang anda nak beli, kira siap siap harga bersih (harga emas + gold premium).

Lepas tu order kat dealer Public Gold atau online kat website Public Gold (kalau website PG minta introducer; boleh letak PG054316, anda akan jadi customer direct saya).

Kemudian anda boleh setkan untuk ambil emas tersebut di mana-mana cawangan Public Gold.

Jika anda mahu emas ini diposkan kepada anda, Public Gold menyediakan perkhidmatan pos dan berinsurans sehingga RM5k @ maksima 20gram. Ia dipanggil Gold In Transit (GIT). Kos pos ini anda yang tanggung.

Selesai.


3) Syariah Easy Payment Purchase (Beli emas bayar 4x atau 10x)

Sesuai untuk anda yang mahu memiliki item emas seperti Normal Purchase yang berharga 1k ke atas dengan 4 kali bayaran selama 4 bulan atau jika item emas 20gram atau 5k ke atas, boleh buat 10 kali bayaran selama 10 bulan. 

Selepas bayar, anda boleh ambil emas di cawangan Public Gold atau boleh diposkan secara GIT (untuk 20gram kebawah).

Contoh epp 1 Dinar 10x

Contoh epp Gold bar 10g Bunga Mas 


Kaedah belian emas secara EPP (Easy Payment Purchase) adalah salah satu cara untuk kita menyimpan paksa rela. Nak tak nak setiap bulan kena simpan. Lama kelamaan jadi tabiat. Dah habis bayar, dapat eset emas tu secara fizikal. 

Alah.., ibarat macam kahwin paksa juga la. Mula-mula memang tak suka, pastu tiba-tiba terjatuh cinta.😂 tiber.. haha

Contoh jadual bayaran

Contoh jadual bayaran

Ok. Ini cara nak lock harga sendiri.

Login website Public Gold www.publicgold.com.my. Kemudian klik Order > Purchase Order > Add to Cart > Cart > Proceed to Next Page > Payment Option (Syariah EPP)

Siapa yang belum pernah beli, register dulu sebagai customer PG di link Daftar.

Secara umumnya, itulah 3 kaedah untuk anda membeli emas (perak pun boleh juga) dengan Public Gold.

Kalau ada persoalan untuk proses pembelian, klik untuk wassap saya di wasap.my/601111989680/eppemas

Sekian.

9 Apr 2020

Tabung Takaful

Sempena perintah kawalan pergerakan (PKP) covid-19, usah biarkan masa lapang kita terbuang begitu saja. 

Inilah masanya untuk kita buat sedikit bacaan tentang Perlindungan Takaful untuk diri dan keluarga. Boleh juga gunakan masa yang ada untuk review Pelan Perlindungan yang sedia ada. 

Walau apa pun situasi yang sedang anda hadapi, saya doakan anda akan sentiasa berada dalam keadaan yang baik-baik sahaja! 

Saya pula, masih beroperasi seperti biasa. 

Kita boleh berinteraksi secara 'Digital Consultation' melalui whatsapp, call atau video call. Saya terlatih untuk review polisi anda yang sedia ada dan berikan khidmat nasihat kewangan secara percuma! 

Dapatkan nasihat secara PERCUMA dengan klik SINI

24 jam consultation.
Servis kami masih berjalan sepanjang tempoh PKP ini dan masih beroperasi seperti biasa. 

Malahan, saya kini sedang giat  aktif menulis konten baru setiap hari untuk bacaan anda walau di mana saja anda berada.  =)

InsyaAllah, semoga semakin ramai masyarakat kita semakin celik takaful dan ada kesedaran kewangan yang baik! 

Jadi, stay tune and just #stayathome 😊

Apa contoh pilihan tepat yang boleh dibuat pada waktu Covid-19 ini? 
Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya.
Bank Negara sudah umumkan, moratorium tak perlu bayar pinjaman bank (kereta / rumah) dalam tempoh 6 bulan start 1 April hingga Sept 2020.

KWSP pun boleh keluar melalui i-Lestari, dapat lagi bantuan prihatin nasional dan sebagainya, pasti terdapat lebihan Cash Flow. Malanglah jika di sia-siakan untuk tujuan pembaziran semata-mata.

Jadi, duit extra ini boleh lah digunakan untuk beli keperluan asas, dan paling penting sediakan PERLINDUNGAN PENDAPATAN (Hibah Takaful) sekaligus bina SIMPANAN kecemasan. 

Tambahan pula, anda akan dapat 2 lapisan perlindungan; 

1. Perlindungan terhadap wabak ini.
2. Pengumpulan dan pengekalan harta kita mengikut jenis plan yang disediakan.

FWD Takaful menawarkan perlindungan tambahan PERCUMA bagi menghadapi wabak Covid-19 seperti: 

1) Manfaat Kematian sebanyak RM 20,000 kepada Orang yang Dilindungi disebabkan Covid-19. 

2) Manfaat Elaun Hospital harian sebanyak RM 200 sekiranya Orang yang Dilindungi dikuarantin di hospital kerajaan maksimum 60hari. 

3) Manfaat Tunai sebanyak RM 5,000 kepada ahli keluarga yang disahkan positive Covid-19 @ meninggal dunia disebabkan Covid-19. 

Lebih lanjut boleh buat bacaan di SINI.

Jom kita sediakan perlindungan untuk diri dan keluarga tersayang anda sekarang dengan mengambil antara pelan Life/Income Protection (Hibah Takaful) berbaloi berikut: 

1. Plan Family First - 1 Pelan Perlindungan Untuk 1 Seisi Keluarga. (Pure Protection) 

2. Plan Future First - Pelan Income Protection Super Jimat. (Pure Protection) 

3. Plan Invest First - Pelan Income Protection 3 in 1. (Protection + Saving + Investment) 

Utamakan apa yang penting!


LINK ARTIKEL BERKAITAN

FOLLOW SAYA DI LAMAN SOSIAL

Oh ya! Jika anda ingin menambah ilmu sewaktu tempoh PKP ini, jangan lupa join telegram channel, facebook personal, fanpage dan instagram saya ya.

InsyaAllah mudahan2 dapat ilmu yang bermanfaat.

1. Telegram


2. Facebook
Klik gambar untuk follow
Klik gambar untuk follow

3. Fanpage

Klik gambar untuk follow
Klik gambar untuk follow


4. Instagram
Klik gambar untuk follow

PM us for a digital appointment today! 

Hidayah Abdul Kadir,
Your's Financial Advisor

Pelan Takaful Tanpa Tempoh Menunggu Bagi COVID19?

"Apakah? Wujud ke pelan takaful sebegitu?" 

Ya, wujud. 

Hari ini polisi approve, esok terus cover Covid-19 dalam tempoh 24jam. Ia bukan janji politik, ada notis rasmi daripada syarikat. 

Selalunya tempoh menunggu ialah 30 hari bagi kes-kes biasa atau 120 bagi penyakit-penyakit khusus. 

Tapi untuk kes Covid-19, jika hari ini polisi approve, esok terus boleh claim. 

"Apa yang boleh claim?" 

Bagi kes Covid-19, pesakit akan dimasukkan ke hospital kerajaan dan kosnya ditanggung oleh Kerajaan Malaysia yang baik hati. 

Anda akan dapat elaun RM200 sehari maksimum selama 60 hari. Maksudnya maksimum anda akan di bayar oleh pihak FWD Takaful ialah sebanyak RM12,000. 

Bukan itu sahaja, jika anda atau ahli keluarga disahkan positif COVID19 ni, anda akan diberikan lagi tunai RM5,000 secara PERCUMA sebagai bantuan tambahan. 

Dan Nauzubillah (minta Allah jauhkan) jika pemilik polisi meninggal dunia disebabkan wabak COVID19 ni, pihak FWD Takaful akan bagi lagi segedebuk tunai RM20,000 tambahan manfaat kematian daripada coverage asal. 

"Wooowww, Sangat Menarikssss! Tapi sekarang kan musim PKP? Bagaimana nak jumpa untuk sign up?" 

Benda boleh online, buat apa nak jumpa? 

Penerangan boleh dijalankan secara online, menggunakan whatsapp atau video conference.

Pendaftaran secara online je..

Kemudian, proses sign up juga boleh dilakukan secara online. Polisi pun akan dihantar secara online. 

"Saya tak sabar nak sign up. Nah, saya bayar." 

Rileks, bertenang... 

Bukan semua orang layak. Tak semua permohonan yang akan diterima. Lebih-lebih lagi kalau dah ada penyakit.

Sekiranya permohonan anda tak diterima, duit sumbangan akan dipulangkan 100%.

Saya akan cuba bantu yang terbaik  agar permohonan Takaful anda ini akan diluluskan. 

Begini, isi borang di sini https://forms.gle/bRbuCoJFB34Rj9aN8

Kemudian kami akan hubungi anda untuk adakan sesi temujanji secara online. 

Dalam sesi tersebut, kami akan menjalankan sesi konsultansi terlebih dahulu untuk menyemak latar belakang kewangan anda dan penerangan tentang pakej ini. 

Selepas itu, anda boleh decide berdasarkan kedudukan dan keperluan kewangan anda. 

Ada lagi soalan?

"Apa Pelan yang FWD Takaful tawarkan?"

Kami ada 3 pelan takaful hayat ataupun disebut Hibah Takaful yang menarik. Sila picit link di bawah:


Perbezaan plan takaful hayat FWD Takaful

1. Plan Family First - 1 Pelan Perlindungan Untuk 1 Seisi Keluarga. (Pure Protection) 

2. Plan Future First - Pelan Income Protection Super Jimat. (Pure Protection) 

3. Plan Invest First - Pelan Income Protection 3 in 1. (Protection + Saving + Investment) 


Kawan..

Tak mengapa kalau kita tak mampu hulurkan bantuan kepada orang lain di waktu musibah sekarang. 

Tapi, dengan HANYA serendah RM 100 sebulan (RM8 sehari)* kita boleh bantu diri & keluarga kita sediakan dana segera (Hibah Takaful) sebanyak RM 250,000 TUNAI. 

KHAS untuk gejala Covid-19, Perlindungan berkuatkuasa serta merta TANPA TEMPOH MENUNGGU dan dapat bantuan tunai tambahan : 

✅ RM 5,000 kepada SETIAP ahli keluarga terdekat termasuk ibu bapa yang dijangkiti wabak. 

✅ Bantuan Tunai RM 200 SEHARI untuk kemasukan wad di mana-mana hospital kerajaan / swasta akibat wabak. 

✅ Manfaat tambahan sebanyak RM 20,000 kepada Orang yang Dilindungi yang mati disebabkan Covid-19. 

✅ Elaun Saringan Covid19 bernilai RM 300. 

✔ FREE Badal Haji. 

✔ FREE 10x sesi kaunseling. 

✔ FREE 3x khidmat guaman. 

⛔ JANGAN RISAU, TAK PERLU KELUAR RUMAH! #StayAtHome 

PERMOHONAN boleh dibuat ‘TANPA PERLU BERJUMPA’. 

Tuan / Puan mahu sertai? 

Hantar butiran melalui whatsapp sahaja kepada saya di wasap.my/601111989680/HibahTakaful

1. Gambar Ic Depan belakang
2. Email
3. Pekerjaan
4. Tinggi & Berat
5. Status Merokok (Ya / Tidak) 

Selepas kemasukan data & caruman diterima, proses KELULUSAN dalam tempoh 24 Jam & perlindungan khas terus BERKUATKUASA. 

Hantar sekarang, ya. 💪

Hadiah Suami Buat Isteri Tersayang!

Khas buat para suami.

Cuba kalian fikir sejenak. Setakat ini, apa hadiah paling bermakna kalian pernah bagi pada isteri?

Sedar tak sedar, kita bersungguh siang malam cari harta ni untuk manfaat isteri dan anak-anak. Tapi sedarkah kalian, bahawa semua harta ini perlu dibahagikan ikut bahagian masing-masing ikut faraid sepeninggalan anda nanti?

Dan isteri yang ditinggalkan dengan pelbagai tanggungjawab di bahunya seorang diri itu dapat bahagian yang paaaaling sedikit sekali iaitu 1/8.

Berapa  banyak harta yang kita ada, sebelum dibahagikan, akan ditolak dulu segala hutang yang ada. Kemudian barulah dibahagikan. Jadi , ada berapa sangat je yang ditinggalkan untuk isteri dan anak-anak sebenarnya. 

Itu lah sebab orang buat Hibah Takaful. Berlaku je kematian, terus dapat pampasan ikut coverage yang kita ambil.

Isteri boleh lah guna duit pampasan tersebut untuk teruskan kehidupan yang selesa dengan anak. 

Selebihnya boleh guna untuk uruskan kos-kos pembahagian harta pusaka yang makan masa paling cepat pun setahun dua. 

Hibah ni mudah, hanya dengan buat simpanan berapa ratus je sebulan dalam akaun tertentu dah layak dah dapat pampasan sehingga bernilai RM1,000,000 ni automatik.

Contoh, anda ambil hibah bernilai 1Juta dengan sumbangan bulanan serendah RM280. Jika berlaku je kematian, penama Hibah yang anda letakkan sebagai penama (biasanya isteri) terus layak dapat 100% daripada RM1,000,000 tersebut. 

Kalau kita kira, simpan RM 280 sebulan selama 10 tahun pun baru dapat RM 33,600. 20 tahun baru dapat RM 67,200. 30 tahun baru dapat RM 100,800. 

Jadi jika ada cara kita buat simpanan jumlah yang sama tapi dapat RM 1,000,000 kenapa kita tak buat kan??
......

Bayangkan, apa perasaan isteri tercinta yang sentiasa ada di sisi kalian saat susah dan senang, yang berkorban nyawa melahirkan zuriat kalian, jika kalian bagi hadiah khusus sebagai tanda terima kasih dan bukti kasih sayang kalian yang tak bertepi dalam bentuk HIBAH TAKAFUL? 

Suami mithali sediakan perlindungan buat keluarga sendiri.

Saya yakin mereka pasti menangis keharuan dan mengucapkan jutaan kesyukuran kerana dikurniakan suami yang sangat bertanggungjawab dalam memastikan kebajikan anak isterinya terjamin walaupun setelah dia tiada lagi di dunia ini.

HIBAH disediakan sebagai Pengganti Diri kerana yang pergi tetap akan pergi, tapi yang hidup pula tetap perlu meneruskan Kehidupan. 

Merancanglah sekarang.

KENAPA KETUA KELUARGA WAJIB ADA INCOME PROTECTION

Anda WAJIB tahu pasal income protection ni!! Lebih-lebih lagi kalau anda adalah seorang suami dan seorang ayah!!

1. SUAMI PENYUMBANG UTAMA PENDAPATAN KELUARGA.

Income protection ni gunanya untuk cover perbelanjaan yang isteri dan anak-anak perlukan. Kena sediakan sebaiknya 10 tahun gaji.

2. SUAMI PALING BANYAK HUTANG.

Kereta hutang, rumah hutang, belanja dapur, pendidikan anak-anak lagi. Persoalannya, mampukah keluarga anda meneruskan komitmen anda dan hidup berdikari tanpa anda di sisi? Kalau boleh, kita tak nak sampai harta kita habis kena lelong. Belum campur lagi hutang kad kredit, hutang dengan orang dan lain-lain. Kalau berniaga, lagi konfem banyak hutang.

3. SUAMI ADALAH KETUA KELUARGA.

Dah nama pun ketua. Maka wajiblah bertanggungjawab untuk kebajikan ahli keluarga sendiri. Kalau pergi outstation sebulan, ada bagi isteri RM500, okaylah tu. Tapi kalau tiba2 pergi "outstation" selama-lamanya, apa yang anda nak bagi kat isteri buat belanja?

4. SEDIAKAN DANA PENDIDIKAN ANAK.

Bila anda dah takda, bukan isteri je susah, anak-anak pun sama juga. Paling kurang kalau ada income protection ni, sebahagian daripada pampasan tu boleh terus jadikan dana pendidikan untuk anak. Dengan pendidikan, boleh ubah nasib keluarga yang di tinggalkan.

Berbaktilah kepada keluarga walau kita sudah tiada di dunia.

Protect & Apply Now!

Hidayah Abdul Kadir,

3 Apr 2020

Kalau Betul Sayangkan Anak, Wajib Ambil Takaful

Ini puteri saya. Namanya Hana Rumaysa. Harini genap umurnya 1 tahun 3 bulan. Sekejap je rasa dia membesar. 

Doakan Hana jadi anak solehah ya..

Comel tak?😆


Senyum..tak perlu kata apa-apa..

Sejak si kecil ini lahir, antara perkara pertama yang saya buat ialah terus ambilkan pelan perlindungan perubatan (Medical Card) dan bina tabung pendidikan khas untuknya sebagai backup plan, tanda kasih sayang.

Medical Card ini penting kita ambil seawal usia anak sebab anak kecil sangat berisiko ditimpa pelbagai penyakit. Maklumlah, imun badan mereka masih rendah.

Jemput baca pengalaman pertama puteri saya ini jatuh sakit dan ditahan wad di sini.

Ingat ya saudara, kalau seseorang tu dah sakit, maka tertutuplah peluang nak ambil pelan perlindungan takaful. Nak bayar 1k sebulan pun tak ada syarikat takaful yang akan luluskan permohonan anda.
Ok, Kalian perasaan tak, sekarang ni kecoh dan heboh agent-agent takaful cerita tentang Hibah Takaful kat mana-mana. Lebih-lebih lagi bila wabak covid19 ni menular. 

Situasi ekonomi kita sekarang tak berapa baik. Risiko untuk kita dan ahli keluarga kita dijangkiti wabak ini pun sangat-sangat tinggi. 😥

Persoalannya, pernah tak kita check berapa Duit Tunai yang kita ada sekarang untuk ditinggalkan buat anak kecil comel kita ini supaya masa depannya terjamin? 

Andai kita tinggalkan dia buat selama-lamanya samada esok, lusa, minggu hadapan, bulan hadapan atau tahun hadapan??

Apa jaminan yang kita takkan jatuh sakit atau dijemput Illahi sebab sekarang masih sihat walafiat dan masih muda gagah perkasa?

Jika tak pernah, kalian kena ambil tahu apa itu HIBAH TAKAFUL

Tak semestinya daripada saya, tetapi carilah mana-mana agent yang kalian selesa dan percaya. 

Pergilah tanya, masa kita mungkin tidak banyak lagi.

Percayalah, kalian akan dapat satu perasaan yang indah iaitu ketenangan fikiran (peace of mind) apabila ada PERLINDUNGAN. 

Apa-apa pun yang jadi pada kita, mereka mampu survive sendiri insyaAllah.

Menurut 'maslow hierarchy of needs', keperluan fisiologi seperti makan, minum, tempat tinggal dan pakaian yang baik adalah keperluan asas untuk anak kita membesar sihat dan berjaya. Ini belum termasuk lagi kos pendidikan mereka kelak.

Kita kena pastikan keperluan ini terpenuhi walaupun setelah kita dah tiada.

Caranya dengan buka akaun Hibah Takaful sebagai pelan penggantian gaji. Coverage RM300,000 dengan hanya RM 100 sebulan pun ada!

Cuma niatkan bersedekah lebih kurang RM 3 je setiap hari.

InsyaAllah dengan memberi, rezki kita semakin bertambah-tambah. Itu janji Allah.

Bukankah tangan yang memberi tu lebih baik daripada menerima?😊

Baca juga:


Kawan,

Jangan harapkan sesiapa akan bantu dan urus keluarga kita.

Tinggalkanlah keluarga kita dalam keadaan berharta. 

Bila miskin dan banyak hutang, keluarga pun sanggup buang.

Jadilah ibu/ayah mithali yang melindungi keluarga sendiri.

Wallahua'lam

.....

Nota: Gambar di atas bukan diambil ketika bebas berjalan-jalan dalam tempoh PKP. Ini gambar lama. #StayAtHome

2 Apr 2020

Plan Income Protection 3 In 1

Pelan ini adalah berkaitan pelaburan (investment link) yang menggabungkan pelaburan dan perlindungan serta sebahagian daripada caruman tersebut akan dilaburkan dalam dana pelaburan patuh syariah khas yang anda pilih.

Kelayakkan Memohon:
  • Pemilik Polisi: max umur 65 tahun 
Manfaat (boleh claim kedua-duanya): 
  • Kematian
  • Hilang upaya (sumbangan bulanan PERCUMA jika kena TPD/hilang upaya)
Pilihan Tambahan:
  • Perlindungan Penyakit kritikal
Pilihan Bayaran:
  • 5/10/15 tahun atau sehingga umur 60/70/80 tahun
Pilihan Coverage:
  • Sehingga umur 60/70/80 tahun.
BONUS:
  • FREE Badal Haji untuk beragama Islam. Non Muslim dapat RM 2,000
  • FREE Grief Counselling sehingga 10x sesi bernilai RM 2,000
  • FREE Legal Advice bernilai RM 2,000


......

APA GUNA BEKERJA GILA-GILA KUMPUL DUIT TAPI TAK TAHU CARA YANG TEPAT UNTUK ATASI 1001 RISIKO PADA KELUARGA & BISNES?

Jangan mengutuk kegelapan, tapi jadilah sebahagian daripada cahaya.

Perbanyakkan bekal saat terang, sebelum datangnya kegelapan.

Kita tak akan pernah tahu, bila musibah itu datang, bila ujian itu kan tiba..

Maka, saat Allah berikan kesenangan dan kemudahan hidup, jangan lupa berbekal. Baik amal soleh untuk akhirat juga persiapan untuk dunia di waktu sulit.

Kita tak akan pernah boleh memprediksikan dengan pasti apa yang akan terjadi pada masa hadapan. Tugas kita hanyalah berdoa dan buat persiapan..

Seperti Nabi Yusuf yang bijak menguruskan kewangan negara Mesir, sehingga mampu melalui dengan baik masa getir.
"Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah pada Allah. Dan hendaklah setiap diri memikirkan apa yang tlah dipersiapkannya untuk hari esok".
Jadi apa nak buat?

Mari sini saya nak bantu anda terutamanya kepada ketua keluarga atau usahawan untuk 'protect' keluarga & bisnes anda dengan cara yang betul, tepat dan paling penting dah terbukti hasilkan keuntungan yang berlipat ganda untuk ramai orang.

Saya nak kongsikan bagaimana anda boleh memiliki minima perlindungan takaful sebagai pengumpulan / pengekalan harta bernilai RM 500,000 sehingga RM 4,000,000 dan boleh meningkat sehingga 25% secara PERCUMA sahaja!

Perkongsian ini mengandungi beberapa perkara yang penting yang anda kena tahu sekiranya nak cepat ada 'peace of mind' :

1. Kunci membina Dana Kecemasan sekaligus Persaraan yang mencukupi.

2. Rahsia memiliki 3 element penting dalam Piramid Kewangan iaitu PROTECTION + SAVING + INVESTMENT.

3. Strategi Nak bina LEGACY yang kaya raya bukan miskin meminta-minta.

Saya share dengan anda perkara ni sebab nak bagitahu, tak senang nak pastikan keluarga & bisnes kita tidak terjejas jika ditimpa musibah (hilang upaya kekal / sakit kritikal / mati) kalau tak ada ILMU.

Semua ni saya bagi hanya PERCUMA! Anda hanya perlu ketik link ini kemudian set appointment secara online dengan saya.

Jangan pandang rendah dengan apa yang saya share ni. Ianya bakal mengubah perjalanan bisnes dan hidup anda. Inilah kunci rahsia kenapa orang kaya semakin kaya.

Tak percaya? Tak apa, orang berjaya dia terus bertindak.

Sesetengah lagi memang suka bertangguh dan suka rugi beratus-beribu. Sebab dia pentingkan diri dan suka masuk golongan orang yang gagal dalam hidup..

Sampai bila anda nak perjudikan nasib keluarga (anak isteri yang anda kata sayang) dan bisnes (susah payah bangunkan daripada bawah) anda dengan cara konvensional sedangkan ada cara yang lebih PRAKTIKAL?

MANFAAT YANG ANDA DAPAT:


(1) Security

Saya faham sangat orang berniaga ni, sebab kebanyakan client saya pun berniaga & saya pun berniaga.

Masa tengah ada duit, kita sebolehnya nak SECURE (selamatkan) duit tu untuk kegunaan KELUARGA kita. Iyelah..bukan selalu untung besar. Kata orang, "Rugi sudah pasti, untung belum tentu." 😂

(2) New Petty Cash

Dana cair yang kita boleh gunakan untuk perbelanjaan harian.

(3) Tax Saving

Pengecualian cukai untuk Takaful Hayat sehingga RM 6,000!

Kalau tak amik takaful pun kena bayar cukai jugak. So lebih baik duit yang sepatutnya bayar income tax kita alihkan ke takaful. 😍
....

Jika anda ingin bina kekayaan dan kestabilan masa hadapan seperti;

1. Mempertingkatkan simpanan persaraan dengan cekap  melalui pelaburan patuh Syariah. 

2. Memindahkan harta anda kepada yang tersayang melalui hibah jika kejadian yang tidak diingini berlaku, dan mengelakkan proses pembahagian harta yang kompleks.

3. Mahu pelan lengkap dalam 1 element (Protection + Saving + Investment).

Pelan ini boleh diberi perhatian.👇

Klik gambar untuk paparan lebih jelas


Jika bergaji RM 2,500 sebulan, dengan mengambil sekitar 6% dari gaji iaitu RM 150 sebulan, boleh dapat manfaat dibawah:

Manfaat Kematian:
✅ RM 300,000

Manfaat Hilang Upaya Kekal:
✅ RM 300,000

Simpanan/nilai tunai
✅ Boleh dikeluarkan bila-bila masa.

Manfaat Matang:
✅100% Nilai Akaun + coverage perlindungan akan dibayar.

Manfaat pengecualian sumbangan (waiver)
✅ Jika kena TPD/hilang upaya.

✅Jumlah dilindungi (300k) akan meningkat sebanyak 5% setahun pada 6 tahun pertama. Sumbangan kekal sama.

Manfaat Kematian Tambahan:
✅Jika meninggal dunia di antara umur 60 hingga 80 tahun, dibayar 25% manfaat kematian tambahan.

FREE perkhidmatan Badal Haji:
✅ RM 2,000

FREE 10x sesi perkhidmatan kaunseling kesedihan:
✅ RM 2,000

FREE 3x sesi khidmat guaman:
✅ RM 2,000

*Jumlah perlindungan bermula 100k - 7.5 Juta.

(*Harga plan tertakluk kepada Umur, risiko pekerjaan, status merokok dan rekod sakit lampau, lagi muda lagi murah).

Ini untuk umur 30 tahun lelaki.

Baru-baru ini saya bantu seorang anak muda (perempuan) umur 28 yang bijak kewangan buka akaun Hibah Takaful bernilai RM 500,000.
Sumbangan bulanan hanya RM150 je!😱

Beliau masih bujang okey! 

"Eh, boleh ke buat hibah takaful kalau belum berkahwin?"

Mestilah boleh. Lagi untung sebab sumbangan murah, tapi dapat protection lebih tinggi. Semakin lambat kita ambil, semakin mahal. Kalau dah sakit terus automatik tak boleh ambil dah.

Nak tahu kenapa orang muda pun wajib ambil hibah takaful?

Baca ini: Orang Muda & Takaful.

🔰 Mahukan sesi penerangan tentang perkara ini? Berminat dengan manfaat takaful yang berbaloi ini, boleh klik link kat bawah ni dan Whatsapp saya segera.

📲 wasap.my/601111989680/PlanIncomeProtection3in1
....

TAK NAK KOMITMEN LAMA-LAMA

Inilah peluang untuk anda yang nak ambil perlindungan takaful tapi bayar dalam tempoh tertentu je.

Kebanyakkan orang bisnes memang taknak ada komitmen jangka masa panjang sebab bisnes ada turun naiknya.

Contoh anda ambil perlindungan sehingga umur 80 tapi anda boleh pilih untuk bayar selama 5/10/15 tahun sahaja!

Katakan anda ambil pilihan bayaran selama 10 tahun. Umur 30, apply Hibah ni. Masa umur 40 dah tak perlu bayar apa-apa dah. Coverage masih ada berbaki 40 tahun. 40 tahun ni, anda dah kira macam VIP. Iyelah, dapat coverage tapi tak bayar apa-apa langsung dah.😉

Masih survey lagi? Dah masuk tahun 2020 ini. Cukup-cukup lah survey..😅

Take Action!

Ayuh kita,
Tinggalkan legasi untuk keluarga, bukan liabiliti.

Hidayah Abdul Kadir,
Your's Financial Advisor