29 Okt 2020

3 Kaedah Beli Emas Public Gold

Kita semua mampu untuk membeli emas Public Gold mengikut kemampuan masing-masing. Public Gold sediakan 3 kaedah belian.


1) Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program)

Sesuai  jika budget  kecil  sekitar RM100. Anda buat bayaran by gram ke akaun PG, simpan dalam akaun emas secara percuma dan emas tersebut boleh dikeluarkan dalam bentuk fizikal bila-bila masa anda mahu.

Gold Accumulatuion Program ni adalah Program Menyimpan Emas.

Akaun Emas GAP ini macam akaun bank kita seperti maybank2u tetapi akaun emas GAP ini kita simpan gram2 emas. Semua proses jual beli boleh dibuat secara online dan akaun emas GAP ini adalah PATUH SYARIAH.

Akaun Emas GAP ini boleh dibuka dengan belian emas serendah RM 100 ataupun 1gram dan tiada maksimanya.

Apa manfaatnya Akaun Emas GAP ini?

✅ Public Gold boleh simpankan Emas kita tanpa had dan tanpa apa2 kos simpan.

✅ Mereka yang berada di perantauan juga boleh menabung EMAS.

✅ Gold Saver dapat menyimpan dengan lebih sistematik.

✅Boleh buka akaun bersama anak untuk Tabungan masa depannya.

✅ Gold Investor, boleh mula dengan modal invest serendah 1gram ataupun RM 100.

So kesimpulannya, dengan akaun GAP ni, lebih mudah untuk kita kumpul asset. Jika target nak kumpul 100 gram, kita boleh mula menabung dengan 1gram. Nanti bila dah capai 100 gram, boleh keluarkan jongkong emas seketul 100 gram.

Untuk beli kaedah GAP, register di link ini bila dah ready nak buat belian nanti.

Kemudian tunggu dalam 10-15 minit, Login > MyGAP > New Site > Purchase. Lepas tu terus ikut step link bayaran fpx sampai habis. Selesai.


2. Normal Purchase (Bayar penuh)

Dalam bahasa Inggeris; cash and carry, kalau bahasa orang kita; bayar dan bawa balik simpan sendiri. 

Sesuai untuk anda yang ada modal lebih RM1000 untuk beli gold bar 10g, 20g, 50g,100g, 250g, 1000g atau 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar. 

Contoh coin Dinar

Contoh Gold Bar Bunga Mas

Caranya: Tengok item yang anda nak beli, kira siap siap harga bersih (harga emas + gold premium).

Lepas tu order kat dealer Public Gold atau online kat website Public Gold (kalau website PG minta introducer; boleh letak PG054316, anda akan jadi customer direct saya).

Kemudian anda boleh setkan untuk ambil emas tersebut di mana-mana cawangan Public Gold.

Jika anda mahu emas ini diposkan kepada anda, Public Gold menyediakan perkhidmatan pos dan berinsurans sehingga RM5k @ maksima 20gram. Ia dipanggil Gold In Transit (GIT). Kos pos ini anda yang tanggung.

Selesai.


3) Syariah Easy Payment Purchase (Beli emas bayar 4x atau 10x)

Sesuai untuk anda yang mahu memiliki item emas seperti Normal Purchase yang berharga 1k ke atas dengan 4 kali bayaran selama 4 bulan atau jika item emas 20gram atau 5k ke atas, boleh buat 10 kali bayaran selama 10 bulan. 

Selepas bayar, anda boleh ambil emas di cawangan Public Gold atau boleh diposkan secara GIT (untuk 20gram kebawah).

Contoh epp 1 Dinar 10x

Contoh epp Gold bar 10g Bunga Mas 


Kaedah belian emas secara EPP (Easy Payment Purchase) adalah salah satu cara untuk kita menyimpan paksa rela. Nak tak nak setiap bulan kena simpan. Lama kelamaan jadi tabiat. Dah habis bayar, dapat eset emas tu secara fizikal. 

Alah.., ibarat macam kahwin paksa juga la. Mula-mula memang tak suka, pastu tiba-tiba terjatuh cinta.😂 tiber.. haha

Contoh jadual bayaran

Contoh jadual bayaran

Ok. Ini cara nak lock harga sendiri.

Login website Public Gold www.publicgold.com.my. Kemudian klik Order > Purchase Order > Add to Cart > Cart > Proceed to Next Page > Payment Option (Syariah EPP)

Siapa yang belum pernah beli, register dulu sebagai customer PG di link Daftar.

Secara umumnya, itulah 3 kaedah untuk anda membeli emas (perak pun boleh juga) dengan Public Gold.

Kalau ada persoalan untuk proses pembelian, klik untuk wassap saya di wasap.my/601111989680/eppemas

Sekian.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign