31 Mac 2020

Apa Peluang Yang Ada Untuk Pembeli Takaful Waktu Krisis COVID-19?

Ini antara soalan ‘panas’ yang saya selalu dapat daripada pembaca sewaktu krisis COVID-19 sekarang.

Ditambah pula dengan kejatuhan harga minyak global, ekonomi negara kita akan terkesan secara langsung jika situasi ini berterusan.

Ramai pakar yang menjangka, krisis ekonomi bakal berlaku tidak lama lagi, dan perkara ini tak boleh disangkal lagi.

Anda yang tentukan.
Ada segelintir rakyat marhaen menganggap, kita patut elak ambil takaful sewaktu ekonomi sedang bermasalah. Hujahnya sebab mahu berjimat.

Jangan begitu tuan puan...

Ya, simpanan memang penting saat krisis ini tapi perlindungan jauh lebih penting.

Ambillah pengajaran daripada situasi yang berlaku di luar negara.

Tak rugi apa pun. Dan inilah peluang untuk kita bersedekah setiap hari tanpa culas! Baca lebih lanjut di sini.


Pasangan hidup adalah mati.

Syarat mati adalah hidup.

Tak ada istilah rugi bayar takaful sebab kita tak tahu bila kita akan mati.

Kerana itu ianya dipanggil hibah atau hadiah.

Hadiah yang kita beri itulah tanda kasih sayang walaupun ianya tak terucap bila kita mati tapi ianya terungkap dengan hadiah.

Baca juga: Kenapa Jangan Bertangguh Ambil Takaful? Klik sini.

Sediakan payung sebelum hujan.

Kita mesti faham piramid kewangan. Paling base adalah protection, kemudian saving, lepas itu baru investment. 

Protection paling wajib ada dulu supaya saving & investment kita tak terjejas jika musibah melanda hidup kita tanpa khabar.

Piramid Kewangan

Buat yang masih belum ada perlindungan takaful atau nak tambah perlindungan, perkongsian ini khas untuk anda.



PENANGGUHAN BAYARAN SUMBANGAN TAKAFUL?

Penangguhan bayaran selama 90 hari.
Alhamdulillah. Ini antara langkah bantuan syarikat pengendali takaful kepada pemegang polisi dan peserta takaful yang terjejas oleh Covid19.

Program ini bertujuan menyediakan perlindungan takaful kepada peserta semasa tempoh penangguhan bayaran sumbangan.

Antara golongan yang layak memohon adalah seperti berikut :
  1. Peserta Takaful yang dikuarantin di rumah.
  2. Peserta Takaful yang hilang punca pendapatan (gaji harian).
  3. Peserta Takaful yang hilang pekerjaan (dibuang kerja).
Tarikh berkuatkuasa adalah pada 1hb April sehingga 31 Disember 2020, dan maksimum penangguhan bayaran sumbangan adalah selama tiga bulan.

KERAJAAN BERI ELAUN KHAS UNTUK SARINGAN COVID19?

Ya, betul. Dana sebanyak 8 juta telah dikeluarkan untuk menampung kos ujian saringan covid19 kepada pemegang polisi takaful.

❗Mari dapatkan FREE RM300 ELAUN SARINGAN COVID19 hanya dengan membuka akaun HIBAH TAKAFUL. 


Selaras dengan Arahan Kawalan Pergerakan disebabkan wabak Covid-19 ini, FWD Takaful menawarkan perlindungan tambahan PERCUMA: 
  1. Manfaat tambahan sebanyak RM 20,000 kepada Orang yang Dilindungi yang mati disebabkan Covid-19. 
  2. Manfaat Elaun Hospital kerajaan/swasta sebanyak RM 200 sehari. 
  3. Manfaat Tunai sebanyak RM 5,000 jika ahli keluarga disahkan positive @ meninggal dunia disebabkan Covid-19.
  4. TIADA waiting period. Automatik cover.
WOOOOOOOW!!😲
...

πŸ“ŒKEMPEN BUKA AKAUN HIBAH TAKAFUL MURAH, MUDAH & BERKESAN! 


Lelaki umur 30 tahun, hanya Serendah RM3 sehari!😱Anda dapat RM 250,000 coverage Hibah dan kalau tambah RM 30+ je lagi sebulan dah dapat sekali hibah lengkap dengan perlindungan penyakit kritikal RM 100,000. 

(*Harga plan tertakluk kepada Umur, risiko pekerjaan, status merokok dan rekod sakit lampau, lagi muda lagi murah). 

Jadi, buat apa bayar lebih kalau ada pelan perlindungan yang tinggi dengan sumbangan bulanan yang rendah? Memang Super duper menjimatkan!!

Dapatkan nasihat secara PERCUMA di sini.

Ayuh sediakan perlindungan untuk diri dan keluarga tersayang anda sekarang dengan mengambil antara pelan Life/Income Protection (Hibah Takaful) berbaloi berikut:


1. Plan Family First - 1 Pelan Perlindungan Untuk 1 Seisi Keluarga. (Pure Protection)

2. Plan Future First - Pelan Income Protection Super Jimat. (Pure Protection)

3. Plan Invest First - Pelan Income Protection 3 in 1. (Protection + Saving + Investment)

Nak tahu lebih detail tentang plan di atas, klik link yang disediakan.

KENAPA PERLU AMBIL PELAN PERLINDUNGAN DARIPADA FWD TAKAFUL?

Kerana mana-mana pelan yang diambil di atas akan dapat FREE EXTENDED COVERAGE untuk wabak COVID19 ini.

Dan anda berpeluang MENANG CABUTAN BERTUAH:
🚘 Grand Prize Nissan X-Trail,
πŸ“± iPhone 11 atau,
πŸ”Š JBL Flip.

FWD cover the most!

Latarbelakang FWD Takaful

Kenapa Kami Berbeza?

Satu-satunya syarikat yang cover pekerjaan yang berisiko tinggi


HIBAH BERMANFAAT SEBAGAI: 


πŸ“ Pendapatan gantian/bantuan pendapatan (income protection), alternatif untuk keluarga selepas ketiadaan anda. 

πŸ“ Hibah pada sesiapa yang tersayang (tidak terhad pada ahli keluarga) @ kepada tabung kebajikan sebagai saham akhirat jika terjadi apa2 kepada pencarum. 

πŸ“ Sebagai perlindungan hutang pinjaman (bank/pelajaran/perumahan/kenderaan) sekiranya anda ditimpa musibah. 

*️PERINGATAN: Ayat paling panjang dalam al-Quran adalah ayat tentang hutang. Panjangnya 1 muka surat penuh. 

Surah al-Baqarah: 282, m/s: 48. 

Kita tak mahu segala amal soleh kita di dunia menjadi sia-sia bukan? Ketahuilah saudara sekalian, HUTANG penyebab utama amalan kita tergantung antara langit dan bumi! 

πŸ“ Sebagai bantuan kecemasan keluarga selepas Kematian/anda sendiri hilang Upaya akibat kemalangan @ sakit.


4 SEBAB UTAMA KENAPA SUAMI WAJIB ADA INCOME PROTECTION

Anda WAJIB tahu pasal income protection ni!! Lagi-lagi kalau anda adalah seorang suami dan seorang ayah!! 

1. SUAMI PENYUMBANG UTAMA PENDAPATAN KELUARGA. 

Income protection ni gunanya untuk cover perbelanjaan yang isteri dan anak-anak perlukan. Kena sediakan sebaiknya 10 tahun gaji. 

2. SUAMI PALING BANYAK HUTANG. 

Kereta hutang, rumah hutang, belanja dapur, pendidikan anak-anak lagi. Persoalannya, mampukah keluarga anda meneruskan komitmen anda dan hidup berdikari tanpa anda di sisi? Kalau boleh, kita tak nak sampai harta kita habis kena lelong. Belum campur lagi hutang kad kredit, hutang dengan orang dan lain-lain. Kalau berniaga, lagi konfem banyak hutang. 

3. SUAMI ADALAH KETUA KELUARGA. 

Dah nama pun ketua. Maka wajiblah bertanggungjawab untuk kebajikan ahli keluarga sendiri. Kalau pergi outstation seminggu, ada bagi isteri RM500, okaylah tu. Tapi kalau tiba2 pergi "outstation" selama-lamanya, apa yang anda nak bagi kat isteri buat belanja? 

4. SEDIAKAN DANA PENDIDIKAN ANAK. 

Bila anda dah takda, bukan isteri je susah, anak-anak pun sama juga. Paling kurang kalau ada income protection ni, sebahagian daripada pampasan tu boleh terus jadi dana pendidikan untuk anak. Dengan pendidikan, boleh ubah nasib keluarga yang di tinggalkan. 

Berbaktilah kepada keluarga walau kita sudah tiada di dunia. 

APA YANG MENARIK???

✔ FREE RM100k tambahan perlindungan untuk pasangan bagi pelan Future First.

Ramai je sekarang, pasangan pergi jarak dekat. Kurang setahun suami pergi, lepas tu isteri menyusul. Dapatlah anak-anak lagi Tambahan Dana untuk pendidikan mereka. 

✔ FREE Badal Haji company buatkan kalau tak sempat pergi haji. 

✔ FREE sesi kaunseling & khidmat guaman 10x sesi contohnya kalau nak tukar nama harta/rumah. 

✔ Paling best, cuma 3 sahaja pengecualian. 


1. Mati sebab bunuh diri.
2. Mati sebab peperangan.
3. Mati sebab terlibat jenayah. 

Lain-lain punca kematian, even mati sebab bersalin pun, kita cover. Termasuk yang melibatkan sukan lasak; bikers kental, scuba diving dan lain-lain. 

.........
Ramai orang fikir keperluan duit untuk masa sekarang sahaja. Keperluan akan datang tak fikir sangat, hanya ambil ringan. 

Sedangkan itulah yang paling penting. Ia akan menentukan tahap kewangan sentiasa terjaga. 

Jika anda masih:
❌Tidak ada dana kecemasan
❌Tidak ada dana persaraan mencukupi
❌ Tidak ada dana khas untuk pendidikan anak-anak 
❌ Tidak memiliki coverage kad perubatan mencukupi 
❌ Tidak ada plan penggantian gaji @ perlindungan pendapatan 

⚠️ AWAS, ANDA DALAM BAHAYA!! 😨 

Masa masih sihat, masa muda, masa masih ada gaji, masa anak masih kecil, masa komitmen masih tak banyak, waktu ini lah masa nak kena fikir & wajib ambil tindakan supaya jika berlaku apa-apa musibah tak diingini, supaya anda dah tak risau lagi. 'PEACE OF MIND'. 

❤️ Jom segera merdekakan hati & fikiran. ❤️ 

Mahu merdekakan diri dan keluarga daripada pelbagai risiko kehidupan dengan ilmu ?πŸ‘‡ 

✳️ FREE Quotation & Consultation
=========================
Untuk FAST ACTION & FAST RESPON, boleh terus KLIK link ni utk terus Whatsapp : 


"Get yourself covered with life insurance as early as possible so the ones close to you are well protected." 

⛔ JANGAN RISAU, TAK PERLU KELUAR RUMAH! #StayAtHome 

FWD Takaful sekarang melaksanakan proses baru di mana pelanggan boleh menyertai sijil takaful tanpa meninggalkan rumah, dan proses ini telah diluluskan oleh Bank Negara Malaysia. 


Kita tak tahu berapa lama lagi covid-19 ni akan berakhir.πŸ˜₯ 
Buat simpanan & perlindungan takaful segera.

PREPARE FOR THE WORST.

Hidayah Abdul Kadir

Jangan BERTANGGUH Ambil Pelan Takaful

Kita semua tahu yang kita perlukan takaful sebagai perlindungan kekayaan kita. 

Tetapi kita tak pernah betul-betul luangkan masa berfikir tentangnya. Betul tak? 

1. Kita selalu fikir yang kita boleh beli esok lusa. 

2. Kita selalu fikir takaful tu mahal.

Jadi kita selalu cakap dengan diri sendiri, untuk tenangkan hati kononnya; 'tak ada apa-apa musibah akan berlaku pada aku tahun ni. Baik aku start tahun depan je, so boleh jimat coverage tahun ni'.

Kawan, 

Takaful ni bukan macam kita beli barang berharga lain. Kita selalu fikir yang kita boleh beli takaful kemudian. Nanti-nanti je. Kita letakkan dalam senarai terakhir. 


Tahukah anda bahawa takaful ini hanya boleh dibeli dengan KESIHATAN? 

Jika kita tak boleh beli hari ini kerana kesihatan yang tidak baik, maknanya kita tak akan dapat beli esok atau bila-bila lagi. 😰 

Jadi tolonglah.. luangkan masa untuk berunding dengan penasihat kewangan yang anda percaya untuk cek samada anda layak atau tidak untuk mencarum dalam takaful. 

Ada 1001 cara untuk jimatkan wang, tetapi penjimatan takaful pastinya adalah BIG NO! 

Takaful memang direka khas untuk melindungi diri kita dan keluarga apabila insiden yang tidak dijangka berlaku. 

==================
Ini berkaitan dengan; 
✅ Plan penggantian gaji
✅ Plan persaraan 
✅ Plan pendidikan anak
✅ Plan perubatan 

Luangkanlah masa, duduk sebentar, tanya diri sendiri samada 4 perkara di atas sudah dimiliki atau belum. 

Ingat, semakin kita menua, semakin mahal sumbangan takaful.. 😱 

Jangan tunggu sampai tahun hadapan, pastikan anda DILINDUNGI tahun ini, sebaiknya bulan ini dan lebih baik mulakan HARI INI juga!

USAH MENUNGGU SEMPURNA

Ya, saya faham.

Kadang sesetengah orang bukan taknak, tapi tangguh dulu sampai terlupa semata-mata sebab nak yang perfect.

Ingat kawan,

Tidak ada yang sempurna di dunia ni. Al-Quran pun turun secara berperingkat bukan sekali gus. Nabi Muhammad SAW sampaikan wahyu sedikit demi sedikit bukan tunggu sempurna baru mulakan.

START SMALL! 

Mulakan dengan apa yang anda mampu dahulu. 

InsyaAllah ada rezki lebih, kita boleh top up kemudian dari semasa ke semasa. 

Anda perlu bermula seawal yang boleh terutama apabila sumbangan bulanan murah. 

Cari penasihat kewangan yang anda kenal daripada kalangan keluarga atau sahabat handai dan tanya mereka. Biar mereka kirakan berapa coverage yang anda perlukan. 

Setiap penasihat kewangan yang profesional dilatih untuk buat semakan polisi yang betul. Jangan takut, mereka tidak merbahaya. πŸ˜‚ 

☕ Kesimpulannya, pastikan anda dilindungi sepenuhnya. Jika ada ejen takaful datang mendekati dan ajak mengopi, jangan tolak mentah-mentah ajakannya terlebih dahulu. 

Luangkan masa beberapa minit untuk dengar apa yang mereka tawarkan. 

☕ Ambil inisiatif untuk berhubung dengan ejen anda sedia ada dan semak dengan mereka jika anda telah dilindungi sepenuhnya atau jika anda mempunyai produk yang dinyatakan di atas. Jika tidak, cari masa untuk mengetahui lebih lanjut. 

Tidak mempunyai sebarang perlindungan boleh menjejaskan matlamat-matlamat kewangan yang ingin dicapai jika sebarang musibah melanda. 

Di samping itu, semakin lama ditangguh mengambil perlindungan, semakin tinggi tahap pendedahan risiko. 

Dan, semakin tinggi juga kos untuk mendapatkan perlindungan yang optimum. 

Lagipun, malang memang tidak berbau, ajal memang tidak dapat ditunda. 

Nasihat saya, usahlah beralasan lagi, cepat-cepatlah dapatkan perlindungan takaful mengikut keperluan anda.

Dapatkan nasihat secara PERCUMA  di sini.

Ingat kawan,

Masa terbaik untuk membeli takaful adalah SEMALAM sebab kita tak pernah tahu apa akan jadi pada hari ini! 

Lindungi diri dan keluarga kita daripada pelbagai risiko terutama 3D;

1. Death (kematian)
2. Disability (hilang upaya kekal)
3. Disease (sakit) 

Semakin bertambah umur kita, semakin bertambah tinggi harganya. 

Hidayah Abdul Kadir,

#GetProtected #GetReadyToLive

24 Mac 2020

SOALAN LAZIM MENGENAI COVID19 & TAKAFUL YANG PATUT ANDA TAHU

Updated: 31 Mac 2020
...........
Hari ini telah masuk hari ke-14 perintah Restricted Movement dan kematian yang dicatatkan semakin meningkat. Sehingga harini dah mencecah angka 43.

Kita harus lebih bersedia dibuang kerja, jimat-jimat belanja simpanan yang ada dan urus ekonomi dengan baik.

Hari ini kebanyakkan kita lebih nampak apa yang berlaku sebagai gelombang wabak sahaja. Tetapi kita tak bersedia dengan gelombang wabak ekonomi.

Kesannya lebih besar.

Sediakan payung sebelum hujan.
Tanya diri kita, samada kita sudah ada simpanan 6 bulan kecemasan atau tidak? Jika tiada, saya sarankan mulakan catu makanan, tingkatkan simpanan dan bina dana perlindungan.

AMBIL TAKAFUL SEBAGAI BACK-UP KEWANGAN KITA.

BERSEDIA kata kuncinya.

Fungsi utama takaful adalah melindungi. Kita nak;

1. Lindungi duit simpanan dan pelaburan kita daripada habis untuk rawatan jika ditimpa musibah sakit.

2. Lindungi punca pendapatan jika tidak mampu bekerja disebabkan kemalangan atau hilang upaya kekal.

3. Lindungi waris yang ditinggalkan daripada hidup melarat jika berlaku kematian kepada ketua keluarga.

Jadi, takaful berperanan melindungi kepentingan kita dalam menghadapi pelbagai situasi yang kita tak jangka.

Begitulah.

We got you & your family member Covered!
Sejak wabak coronavirus ini semakin tersebar dengan cepat seluruh dunia, masyarakat mula rasa cemas dan tertanya-tanya mengenai COVID-19 dalam perlaksanaan takaful.

FAQ MENGENAI COVID-19 & TAKAFUL

Berikut adalah antara persoalan umum yang selalu bermain di fikiran.

1. Adakah takaful cover kalau pelanggan disahkan positif Covid-19.?

TAK COVER kalau ia masih dalam bentuk quotation sebab anda jawab nanti nak tanya isteri dulu / nak fikir dulu / tunggu bonus masuk, polisi lapse dan lain-lain. huhu..

COVER untuk polisi yang berkuatkuasa dan tamat tempoh menunggu (waiting period). Sebenarnya memang ada fasal pengecualian disebabkan wabak. Tapi berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Malaysia Takaful Association (MTA) pada tarikh 31 Januari yang lalu, SELURUH syarikat takaful akan memberi perlindungan jika pelanggan dimasukkan ke hospital disebabkan wabak Coronavirus. 

2. Bagaimana kalau insurans konvensional?

Kedua-dua takaful dan insurans, cover. LIAM (Life Insurance Association Malaysia) turut keluarkan kenyataan bersama MTA pada tarikh yang sama tentang perkara ini.  

Namun harus diketahui bahawa insurans konvensional hukumnya haram. Berusahalah untuk berhijrah ke takaful. 

3. Adakah cover untuk hospital swasta dan hospital kerajaan? 

Buat masa ini, semua kes yang berkaitan Covid-19 akan dirawat dan dikuarantinkan di hospital kerajaan. Jadi, takaful medical card kurang praktikal untuk digunakan di hospital kerajaan, kecuali untuk claim elaun hospital.

4. Jika hospital kerajaan penuh, boleh masuk hospital swasta dan boleh claim? 

Ya, tak mustahil jika hospital kerajaan penuh dengan pesakit dan tidak mampu lagi untuk menampung kes-kes Covid-19, bantuan dan kepakaran daripada hospital swasta diperlukan. Ketika itu, medical card boleh digunakan.

5. Kalau berlaku darurat, adakah masih cover?

Secara umumnya, jika darurat, banyak perkara yang tidak dicover. Ia sama macam pengecualian disebabkan wabak. Tapi sebagaimana yang dibuat untuk wabak Coronavirus, kemungkinan besar syarikat-syarikat takaful akan berikan budi bicara mereka untuk cover Covid-19 jika berlaku darurat. 

6. Bagaimana kalau berlaku kematian disebabkan Covid-19 dan ketika darurat? 

Ya, takaful cover kematian jika disebabkan Covid-19. 

7. Saya dah langgan polisi takaful, tapi tak pasti apa yang di cover. 

Sebaiknya semak dahulu polisi tersebut. Buat review polisi untuk pastikan apa yang cover dan apa yang tak cover. Kalau nak review polisi boleh rujuk balik ejen. 

Kalau dah tak ingat siapa ejen anda, boleh pm tepi. Saya bersedia untuk bantu anda untuk review polisi sedia ada secara PERCUMA. Walaupun selama ini orang takutkan kami ejen takaful macam takut Coronavirus, tapi kami bersedia untuk bertemu pelanggan pada bila-bila masa. ;)

8. Kalau saya sign up hari ini, adakah terus cover?

Setiap polisi takaful selalunya ada tempoh menunggu, minima 30 hari. Ada juga sesetengah polisi yang mempunyai tempoh menunggu untuk penyakit tertentu selama 60, 90 atau 120 hari. Tetapi bagi pelanggan FWD Takaful, TIADA TEMPOH MENUNGGU untuk kes Covid19.

KWSP BOLEH DIKELUARKAN

Kerajaan telah membenarkan pengeluaran RM500 sebulan daripada Akaun 2 KWSP selama 12 bulan bermula 1 April.

Permohonan secara online akan dibuka pada 1 April di laman sesawang KWSP. Sesiapa yang belum daftar untuk e-pengeluaran bolehlah berbuat demikian di laman web KWSP.

Sila layari https://www.kwsp.gov.my/…/248e8c05-151d-f67d-4754-9c2ae1bc9… untuk maklumat lanjut berkenaan e-pengeluaran.

MORATORIUM:PENANGGUHAN PINJAMAN BAYARAN BULANAN 

ALHAMDULILLAH. Terkini, lagi berita baik untuk mereka yang terjejas atau tiada langsung simpanan. Pinjaman kereta dan rumah boleh dibuat penangguhan bayaran selama 6 bulan.

So, duit lebih ada tu nak buat apa gais? 

Mulakan menyimpan daripada sekarang & bina Dana Perlindungan untuk Immediate Asset saat kecemasan nanti. 

Ambil peluang ini untuk susun atur semula kewangan kita.

Ayuh sediakan perlindungan untuk diri dan keluarga tersayang anda sekarang dengan mengambil antara pelan Life/Income Protection (Hibah Takaful) berbaloi berikut:


2. Future First
3. Invest First

Kenapa perlu ambil pelan perlindungan daripada FWD Takaful? 

Kerana mana-mana pelan yang diambil di atas akan dapat FREE EXTENDED COVERAGE untuk wabak COVID19 ini.

Dan anda berpeluang MENANG CABUTAN BERTUAH:
🚘 Grand Prize Nissan X-Trail,
πŸ“± iPhone 11 atau,
πŸ”Š JBL Flip.

MANFAAT TAMBAHAN DARIPADA FWD TAKAFUL



Buat semua pelanggan kami yang terkesan dengan wabak CIVID-19, ada beberapa manfaat tambahan khas yang diberikan.

Menariknya, ia terpakai untuk semua bakal dan pelanggan polisi sedia ada.

Pihak kami akan COVER on the spot setelah permohonan anda berjaya. Maksudnya TIADA tempoh menunggu/waiting period.

Elaun Hospital sebanyak RM 200 sehari selama maksima 60 hari (2 bulan) jika ditahan wad.

Manfaat 5,000 kepada ahli keluarga yang dimasukkan ke hospital atau berlaku kematian.
Tambahan RM 20,000 lum sum akan diserahkan kepada waris jika berlaku kematian kepada pemegang polisi.

Ya, kerajaan memang perihatin. Tapi sampai bila kita mahu harapkan ehsan daripada kerajaan? Risiko sangat tinggi.

Jangan perjudikan nasib keluarga yang kita sayang dengan meletakkan kepentingan mengambil perlindungan pendapatan ni dalam komitmen terakhir.

Jadi, usah rasa rugi atau tangguh-tangguh untuk allocate sekitar 10% daripada pendapatan untuk ambil takaful sebagai PERLINDUNGAN diri dan keluarga. 

Omputih kata, "If you fail to plan, you plan to fail."

Daftar sebarang pelan Takaful FWD* dan jadi pemenang bertuah! 

Dapatkan nasihat secara PERCUMA di sini.

Just #StayAtHome & #WeGoYouCovered
Hanya RM80* sebulan, bagi sum covered RM 250K & Manfaat tambahan RM 20K.

Kesemuanya bernilai RM 2,000 setiap satu.
✔️ Percuma Badal Haji
✔️ Percuma 10x Khidmat Kaunseling
✔️ Percuma 3x Khidmat Guaman

Alhamdulillah. FWD Takaful mendahului syarikat takaful lain. Bandingkan.
Saya sedia membantu. Dapatkan khidmat nasihat bagi produk takaful yang komprehensif dan menepati keperluan anda sekeluarga secara PERCUMA!

Hidayah Abdul Kadir,
Your's Islamic Financial Advisor

Perunding Kewangan Pilihan Anda

Assalamualaikum semua, saya Hidayah Abdul Kadir. Sekarang berkhidmat secara full time di FWD Takaful yang dahulunya dikenali sebagai HSBC Amanah Takaful. 

Our aim in Malaysia is To Change How Malaysian Feel about Takaful by providing different type of protection and values to our customer.

Kepakaran kami adalah untuk membantu tuan puan berjaya mencapai objektif kewangan melalui instrument takaful. InsyaAllah. πŸ˜‰

Fokus utama kami melibatkan 3 perkara:
(1) Provide,
(2) Create Awareness,
(3) Educate; masyarakat awam khususnya umat Islam tentang betapa pentingnya pengurusan risiko dalam kehidupan seharian.

Saya dan suami, Ustaz Muhd Sallehuddin bersedia memberikan 100% komitmen dalam menjayakan misi ini.

Setiap orang, pelan takaful yang diperlukan adalah berbeza. 

Buat rakan-rakan yang nak kami bimbing untuk bina perlindungan perubatan (medical card), dana pendidikan anak2, dana persaraan atau plan penggantian gaji (income protection/hibah takaful) yang akan back up pendapatan kita selepas kita tak ada @ sakit kritikal, boleh terus wassap kami.

Boleh join channel Telegram rasmi saya untuk dapatkan tip, panduan, motivasi dan info terkini pasal takaful, kewangan dan simpanan serta pelaburan emas.

1. Install Telegram di hp.


3. Klik JOIN.

Dapatkan consultation tentang plan terbaik untuk diri anda & keluarga sesuai dengan bajet/keperluan. InsyaAllah kami sedia membantu. πŸ˜‰


Us Muhd Sallehuddin (tuan suami)

"You can never be sure, but you can be insured. Safeguard your finances and give yourself the option to seek advanced Life Protection with FWD Takaful & have a peace of mind".

Protect. Apply now!πŸ˜‰

Hidayah Abdul Kadir,
Your's Islamic Financial Advisor

23 Mac 2020

Peluang Memberi Dengan Bersedekah Setiap Hari

Apabila ada orang meminta dan kita pun memberi, itu biasa.

Apa yang luar biasa adalah setiap hari kita mencari peluang untuk memberi dan bersedekah.

Ok begini.

Mengapa orang yang bekerja mendapat gaji setiap bulan? Sebab bekerja setiap hari bukan? Kebiasaannya 5 hari seminggu.

Pergi pagi pulang petang. Hujung bulan dapat imbuhan gaji.

Cuba fikir, bagaimanakah agaknya rezeki orang yang bersedekah setiap hari tanpa culas?

SEDEKAH BERPANJANGAN DENGAN TAKAFUL


Peluang Memberi Dengan Bersedekah Setiap Hari
Rebut pahala berpanjangan dengan sedekah
Instrumen takaful merupakan idea untuk melatih diri kita bersedekah atau memberi dengan sistematik dan istiqamah.

Takaful akad asasnya adalah tabarru’ (derma). 

Bermaksud, setiap sen yang kita sumbangkan ke dalam tabung takaful, berniat untuk menolong peserta yang lain dan juga diri sendiri apabila ditimpa musibah.

Dan medium sedekah paling bermanfaat ialah bila sedekah yang boleh beri kesenangan pada ahli keluarga sendiri, boleh lindungi diri sendiri dan boleh berkongsi rezeki dengan orang lain.

Paling mudah sedekah pada Takaful.

Setiap sen yang di sumbangkan dalam takaful ada terselit ribuan manfaat.

✔️ Takaful guna konsep tabarru' iaitu tabung kecemasan yang berguna untuk semua orang islam. Bayangkan manfaat menunggu kita bila sedikit wang yang kita keluarkan setiap bulan itu boleh selamatkan nyawa, keluarga dan diri mereka yang ditimpa musibah.

✔️ Keluarga rasa selamat apabila ada perlindungan. Apa-apa pun yang jadi pada kita, mereka mampu survive sendiri.

✔️ Menurut maslow hierarchy of needs, keperluan fisiologi seperti makan, minum, tempat tinggal dan pakaian adalah keperluan asas untuk anak kita membesar sihat dan berjaya. Kita kena pastikan keperluan ini terpenuhi walaupun setelah kita dah tiada.

✔️ Paling bermanfaat apabila takaful ini boleh lindungi diri kita sendiri. Ketika kita dah di sahkan sakit kritikal atau hilang upaya kekal, inilah pelan penggantian gaji kita.

✔️ Rezeki kita di kongsi pula dengan perunding perunding takaful dan jadi punca pendapatan mereka. Buat makan dan minum keluarga mereka pula. Jadi darah daging. Segala kebaikan yang mereka buat kita pun dapat tempiasnya.

Kesimpulannya, takaful antara cara paling baik untuk mengumpul SAHAM AKHIRAT.

Justeru, tiada istilah ‘wang hangus’ dalam keadaan ini sebagaimana yang cuba disalah tafsirkan kerana ianya wang derma yang bakal diganjari pahala yang lumayan oleh Allah Taala. 

Demikian kerana dalam aplikasi takaful, jika sekiranya tidak berlaku tuntutan ke atas perkara yang dilindungi, sumbangan Tabarru’ tersebut berperanan sebagai sumbangan amal jariah yang sangat-sangat istimewa di dalam Islam.

Inilah diantara kelebihan dan keindahan sistem takaful yang tidak ada dalam sistem insurans konvensional. 

Nikmati habuan ukhrawi disamping habuan duniawi sekaligus. 

Peluang Memberi Dengan Bersedekah Setiap Hari


Allah telah rakamkan dalam al-Quran, antara bukti bahawa amalan bersedekah ini dijanjikan ganjaran yang sangat lumayan disisi Allah SWT. 

Allah berfirman dalam Surah Al Baqarah ayat 261;
"Bandingan(derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya."
Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 265; 
"Dan bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keredhaan Allah dan kerana meneguhkan (iman dan perasaan ikhlas) yang timbul dari jiwa mereka, adalah seperti sebuah kebun di tempat yang tinggi, yang ditimpa hujan lebat, lalu mengeluarkan hasilnya dua kali ganda. Kalau ia tidak ditimpa hujan lebat maka hujan renyai-renyai pun (cukup untuk menyiraminya).” 

Allah SWT juga menjanjikan ganjaran berikut seperti yang disebut di dalam Surah al-Baqarah ayat 274;
"Orang-orang yang membelanjakan (mendermakan) hartanya pada waktu malam dan siang, dengan cara sulit atau terbuka, maka mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, serta mereka pula tidak akan berdukacita."

Bukan sahaja peserta yang dapat menikmati manfaat rabbani ini malah mereka yang bekerja di syarikat-syarikat takaful termasuklah para wakil atau ejen Takaful yang terus menerus mempromosikan konsep Tabarru’ ini juga bakal mendapat ganjaran Illahi sebagaimana maksud Hadith; 
"Barangsiapa yang menunujukkan sesuatu kebaikan, maka baginya ganjaran sebagaimana ganjaran orang yang mengerjakannya”. (Riwayat Muslim)

Menerusi amalan tabarru’ ini kita boleh menikmati ganjaran yang istimewa daripada Allah Taala. Amalan ini boleh dikerjakan dengan lebih sempurna, sistematik dan profesional menerusi sistem takaful. 

Malah amalan tabarru’ menerusi sistem Takaful ini adalah tabarru’ kelas pertama di mana ianya dilakukan dengan ikhlas, sehinggakan tangan kanan yang memberi tangan kiri tidak mengetahuinya. 

Peluang ini terbuka luas untuk direbut, samada dengan kita menjadi pelanggan takaful, pekerja mahupun sebagai wakil (ejen) takaful. 

Semoga harta yang kita peruntukkan sebagai sumbangan takaful itu menjadi hujjah di hadapan Allah kelak sebagai harta yang diredhaiNya.

Aamiin Ya Allah Ya Rabbal A'lamiin..

Hidayah Abdul Kadir,
Your's Islamic Financial Advisor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign