21 Jan 2020

Kenapa Semua Orang WAJIB ADA TAKAFUL ?

kenapa semua orang wajib ada takaful
Protecting Your Love One is the Best Gift

1. Jangka hayat rakyat Malaysia dikatakan bakal meningkat sehingga 75 tahun bagi lelaki dan wanita 79 tahun menjelang 2020. Maksudnya, kita mungkin akan hidup semakin lama. Ini menambahkan bilangan warga emas yang mana risiko untuk di uji dengan masalah kesihatan adalah lebih tinggi.

2. Purata kenaikan kos perubatan adalah 10% setahun sedangkan instrument pelaburan di Malaysia purata sekitar 7% hingga 9% sahaja. Maksudnya, walaupun kita menabung sekitar 10%, kemungkinan kita tak akan mampu untuk menampung kos perubatan diri pada masa hadapan.

3. Bilangan kenderaan di Malaysia, kes jenayah di atas jalan dan gejala rempit semakin meningkat. Hal sebegini memungkinkan kita semakin terdedah dengan risiko kemalangan atau hilang upaya. Boleh semak statistic kemalangan terutama pada musim perayaan.

4. Hubungan kekeluargaan semakin lemah di mana tekanan ekonomi memungkinkan anak-anak tidak mampu menyara ibu bapa ketika tua kerana kekangan kehidupan keluarga masing-masing. Oleh yang demikian, ibu bapa digalakkan untuk memiliki kad rawatan peribadi dan ada dana persaraan diri yang mencukupi.

5. 40% daripada koresponden dalam sebuah kajian menyatakan mereka terpaksa menunggu sekurang-kurangnya 4 jam bagi mendapatkan rawatan di hospital kerajaan. Walaupun kerajaan telah menambahbaik perkhidmatan, namun masih ramai yang perlu menunggu giliran bagi mendapatkan rawatan kerana bilangan pesakit yang meningkat saban tahun.

6. Gaya hidup rakyat Malaysia dengan percambahan pelbagai jenis makanan viral kurang sihat atau tekanan dalam pekerjaan harian mendedahkan kita semua kepada pelbagai ancaman penyakit kritikal seperti kanser, jantung atau strok.

7. Di Malaysia, 50 % daripada isi rumah mempunyai pendapatan bulanan kurang daripada RM 5,000. Maksudnya, ramai orang akan menghadapi masalah dana kecemasan yang tidak mencukupi apabila perkara tidak diingini berlaku.

8. Oleh sebab itu, jangan rasa rugi atau tangguh2 untuk allocate sekitar 10% daripada pendapatan untuk buat caruman takaful sebagai PERLINDUNGAN diri dan keluarga.

9. Pelaburan paling berharga, ialah pelaburan jangka masa panjang, terhadap diri sendiri dan keluarga.

Kesimpulannya, benarlah bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan.

NAK tahu lebih detail? Jom kita sembang sampai paham. FREE je. 😊

Just tekan link ni www.wasap.my/601111989680/TabungTakaful

"Why worry on uncertainties when u have an option to make it certain."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign