6 Sep 2018

"Pengurusan Kewangan Mahasiswa & Masa Hadapan"

Pada 11 Mac 2016 yang lalu, Alhamdulillah saya berpeluang untuk turut sama hadir dalam satu program majlis ilmu bertempat di Cube, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (APIUM).

Oleh itu, dalam artikel kali ini, dengan sukacitanya saya ingin kongsikan semula ilmu dan tips-tips untuk menguruskan kewangan pada masa hadapan yang disampaikan oleh Dr. Azizul Azli agar ilmu tersebut dapat terus berkembang dengan baik, insyaallah. Semoga kita semua dapat ambil dan aplikasikannya dalam kehidupan.
-----------------------------------

"Yang banyak hutang, akan mati terlentang." ~Dr. Azizul Azli

Gagal Urus Wang 


Adakah anda sedar atau tidak bahawa trend penceraian hari ini disebabkan DUIT? Bercerai-berai selepas nikah merupakan antara kesan suami isteri gagal menguruskan wang dengan baik. Kisah suami pau duit isteri, kisah isteri terpaksa bersusah payah memerah keringat demi melunaskan hutang personal loan (PL) suami, dan banyak lagi kisah menyayat hati berpunca dari kegagalan pengurusan kewangan. Ada isteri yang terpaksa membayar hutang peribadi suami yang mana hutang tersebut digunakan oleh suami melancong bersama kawan-kawan sewaktu bujang! Bayangkan...

masalah kewangan punca pasangan muda bercerai
Masalah Kewanagan Punca Penceraian

Memetik dapatan kajian tersebut, 44.7% peratus responden lelaki berpandangan masalah kewangan menjadi punca utama mereka lewat berkahwin.

Statisitik menunjukkan bahawa 52% graduan pula dibebani hutang pendidikan. Apabila nak sambung belajar lagi, hutang akan semakin bertambah. Ini baru hutang pendidikan. Untuk pengetahuan anda, hutang PTPTN akan masuk dalam sistem kewangan (CCRIS). Rekod tersebut akan keluar untuk menyatakan samada anda layak atau tidak mendapat pinjaman perumahan/kenderaan kelak. 

Walaupun begitu, hutang pendidikan ini boleh dikategorikan ke dalam hutang yang baik sekiranya anda bijak menguruskannya.

Gaji Pertama 


Sumber pendapatan ada 3;
Sumber Pendapatan

#1 - Penggajian 

Selepas anda habis belajar, perkara asas yang anda buat mesti mencari pekerjaan, dan sumber daripada kerja ini disebut penggajian (dapat gaji setiap bulan). 

#2 - Pasif 

Dalam kehidupan yang begitu mencabar hari ini (adanya GST), dengan hanya 1 sumber pendapatan, hidup anda akan mengalami kesukaran. Dr. Azizul menggalakkan masyarakat untuk usahakan mencari pendapatan pasif lain untuk menampung kehidupan. Tidak kisah kerja apapun, asalkan halal. 

Antara contoh kaedah untuk mendapatkan pendapatan pasif ialah menulis buku , beli rumah yang kecil dan sewakan. Berkenaan tips beli rumah dan sewakan ini, anda boleh follow penulisan-penulisan FB Azizul Azli Ahmad, Muhamad Iqbal Hafifi, Faizul Ridzuan, Amir Syahir, Harith Faisal dan ramai lagi. 

#3 - Pendapatan Pelaburan 

Anda boleh mengembangkan wang anda dengan pulangan dividen tertentu setiap tahun dengan meletakkan sejumlah duit dalam Tabung Haji atau ASB. 

Kesimpulannya, selepas tamat belajar, cari kerja, usahakan untuk dapatkan pasif income (kerja sekali, hasil berkali-kali) dan laburkan duit ke tempat yang selamat

*Pasif Income = Waktu tidur pun, duit bekerja untuk anda. Begitu juga dengan pelaburan.

Kaedah Gaji 


Dipecahkan kepada 3. Tengok, pilih, hadam dan pilih yang mana sesuai dengan jiwa raga anda.

Gaji Pertama 01

Gaji Pertama 02

Pasif
Gaji Pertama 03Walaupun hakikatnya begitu, sebenarnya terdapat pelbagai cara yang boleh diusahakan untuk mengurangkan bebanan hutang tersebut. Perkara utama yang mesti diambil kira sebagai langkah awal ialah mengurangkan perbelanjaan harian. Cuba duduk bersama kertas dan pen, senaraikan perbelanjaan harian anda. Potong mana yang tidak perlu. Kurangkan mana yang perlu. 

Setiap kali ke pasaraya, pastikan anda membuat list barangan keperluan yang ingin anda beli terlebih dahulu. Kenapa saya mencadangkan begini? Untuk memastikan anda tidak berbelanja lebih dan tidak membeli kehendak.

Kadangkala kita bukan tidak tahu, tetapi hakikatnya kita ini manusia yang sering terlupa dan perlu diingatkan. Senarai barang keperluan tadi boleh membantu anda lebih fokus kepada apa yang perlu anda beli sahaja. Tak percaya? Cubalah.. 

Untuk mahasiswa yang belum ada sumber pendapatan, saya cadangkan anda berjimat, kurangkan perbelanjaan harian. Dapat elaun pengajian, biasiswa atau pinjaman, alihkan sebahagiannya dahulu kepada simpanan.

Anda digalakkan juga menyimpan menggunakan platform tabung berwarna misalnya tabung hijau. Ada saja duit RM5, terus masukkan ke dalam tabung hijau tersebut. Bila penuh, hitung dan masukkan wang tersebut ke dalam simpanan Tabung Haji, dan sebagainya mengikut pelan anda.

Anda boleh juga menukarkan wang tersebut kepada emas Public Gold (LBMA-bertaraf antarabangsa). Simpan untuk masa depan.

Wallahua'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign