17 Apr 2017

Cabar Dirimu Untuk Lebih Berjaya

Cabar Dirimu Untuk Lebih Berjaya

"Kalau kau tak beranikan diri, sampai bila pun perasaan takut kau takkan hilang. Nak ataupun tidak, kau kena lalui juga."

Saya masih ingat ketika saya mula-mula nak menunggang motorsikal di Jambi, Indonesia dulu. Waktu tu, debaran dan perasaan gugup dalam hati saya hanya Allah yang tahu. Manakan tidak, di negara sendiri pun tak pernah menunggang motor, apatah lagi di negara Indonesia yang ramai sedia maklum jalan rayanya sesak. Nak menghilangkan perasaan takut untuk menunggang motor di sana memakan masa berbulan-bulan.

Apa yang saya lakukan untuk menghilangkan perasaan takut saya? Saya cabar diri saya sendiri. Suatu petang ketika pulang dari kampus, kakak beritahu saya kepalanya pening dan agak sukar nak fokus bawa motor. Saya dengan tak semena-mena menyuruhnya berhenti dan tukar turn dengan saya - dia jadi pembonceng, saya pula jadi penunggang. Dalam hati saya ketika tu, 'aku boleh'.

Beberapa kilometer kemudian... "Piiinnnnnnn.!!! Hoii, emang mau mati??!" 

Ya Tuhan... nak gugur jantung saya dibuatnya. Tangan saya tiba-tiba terasa sukar nak dikawal. Hampir saja saya berlanggar dengan lori gemuk itu. Kakak yang terkejut, terus turun untuk kembali menunggang. Saya beralih ke bahagian pembonceng dengan jantung yang masih berdebar. Bukan sembang kencang, jantung yang kencang.

Cabar Dirimu Untuk Lebih Berjaya
"You never know how strong you are
until being strong is the only choice you have."
Dipendekkan cerita, saya terus-terusan memujuk diri bahawa kejadian tersebut hanyalah ujian untuk saya terus berani dan menjadi penunggang yang berjaya. Kata-kata salah seorang classmate saya masih terngiang-ngiang di telinga, "Kalau kau tak beranikan diri, sampai bila pun perasaan takut kau takkan hilang. Nak ataupun tidak, kau kena lalui juga."

Saya akui, memang benar apa yang dikatakan oleh classmate saya tu. Apa pun yang berlaku dalam hidup ini, kita kena hadapi. Hari demi hari berlalu. Atas cabaran terhadap diri sendiri, saya selamat menunggang motorsikal di sana sepanjang tempoh kuliah kami. Lebih menggembirakan hati saya (syukur), saya lulus ujian memandu dengan mudah di Malaysia, setelah tamat pengajian S1 di bumi Jambi. Perasaan takut pun hilang, semoga Allah terus memberi kekuatan kepada kita untuk hadapi setiap cabaran hidup dengan lebih berani dan matang.!

Kawan, suka untuk saya berpesan. Usia muda jangan disiakan. Waktu yang berlalu sebaiknya dimanfaatkan. Agar hari tua kita tidak diselubungi penyesalan.

Saya akui, ramai yang masih takut mahu membeli emas dek kerana kisah silam - terlibat dengan skim cepat kaya dan sebagainya. Masa yang dah berlalu, biarkan berlalu dengan pengajaran. jadikan ia pengalaman yang mematangkan diri untuk bertindak lebih bijak. 

Masa kami di Jambi dulu, berbulan juga kami buat sedikit 'research' mengenai emas. Apa untungnya simpan emas berbanding simpan wang fiat, emas apa yang berkategori terbaik i.e. senang dibeli, senang dijual semula, spread rendah dan banyak lagi faktor. Akhirnya pada bulan Mei 2015, kami buat keputusan untuk mulakan langkah menukarkan sebahagian simpanan kami kepada emas bertaraf antarabangsa Public Gold, sekaligus menjadi dealer. Niat kami nak bantu masyarakat membeli emas dengan ilmu. Prinsip kami, kalau kita lakukan sesuatu dengan ilmu, maka insyaAllah hasilnya pasti menuntungkan. 

Tapi, berilmu saja tidak cukup tanpa tindakan. Ayuh mulakan langkah menyimpan emas dengan bajet  rendah minima 1 gram ataupun 1 dinar 1 bulan. Seperti kisah menunggang motorsikal tadi, kita akan lebih faham selepas bermula, cabar diri dan usaha untuk konsisten. Ilmu tanpa amal, ibarat pohon tanpa buah. Mahu ada simpanan yang banyak tetapi tidak mahu mencabar diri mengawal perbelanjaan, jadilah seperti mat jenin yang hanya berangan-angan. 

Berubah


Andai rasa taraf hidup saat ini perlu dibaiki, melangkahlah. Keluar daripada zon selesa. Ramai mahu hidup berubah, tetapi hanya bermimpi tanpa melangkah. Merungut tak sudah. Then you expect your life will change?
"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results." - Albert Einstein
Ambil botol kicap > pecahkan botol kicap, yang keluar adalah kicap. 
Mana mungkin kita pecahkan botol kicap > keluar air soya.

Maksudnya, buat benda yang sama, result sama. 
Buat benda lain, barulah result yang kita dapat lain.

Selagi kita ada Allah, pasti ada jalan penyelesaiannya. Mustahil tiada jalan untuk mengubah hidup.

Seorang yang lebih optimis, cepat bertindak, produktif ke arah impian. Semakin buat, semakin mudah untuk kita capai setiap impian.

"Tahun 2017 ini, aku pasti menyimpan emas sekurangnya 1 gram setiap bulan, jauh lebih baik daripada simpanan pada tahun 2016."

Ada berani..? Cabarlah diri! 

Kami sedia membantu. 
Wallahu a'lam, selamat beramal.! ;)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign