28 Mac 2017

Public Gold Syarikat Emas Pertama Diiktiraf Patuh Syariah

Public Gold Syarikat Pertama Diiktiraf Patuh Syariah
Shariah Certification Press Conference.
An important milestone to be craft into the book of history. 
Alhamdulillah, sekali lagi Public Gold mendapat pengiktirafan yang sangat besar. Public Gold syarikat emas pertama dalam Malaysia yang mengungguli jenama emas patuh syariah.

Amanie Advisors Sdn. Bhd. diketuai oleh Datuk Dr. Mohd Daud Bakar yang juga adalah Pengerusi Majlis Pengawasan Syariah Bank Negara Malaysia. Beliau adalah tokoh kewangan Islam yang ternama di Malaysia dan juga di peringkat antarabangsa.

Public Gold Syarikat Pertama Diiktiraf Patuh Syariah
Proses pengesahan syariah Public Gold dan perkembangan standard syariah dalam jual beli emas dunia yang diterajui oleh World Gold Council (WGC).

Kini, kita boleh berjual beli emas dengan penuh rasa yakin tanpa was-was! Ini satu perkembangan yang sangat positif dalam industri pelaburan emas terutamanya di Malaysia. Tahniah Public Gold! 

Public Gold Syarikat Pertama Diiktiraf Patuh Syariah
Sijil Pengesahan Patuh Syariah

Latar Belakang Panel Shariah


Amanie Advisors Sdn. Bhd. ialah sebuah konsultan syariah yang berperanan penting menyediakan standard shariah emas bagi World Gold Council (WGC) dan AAOIFI. Ia dia ketuai oleh Dato’ Dr. Mohd Daud Bakar yang juga pengerusi Shariah Advisory Council (SAC) untuk Bank Negara Malaysia (BNM).

Jika anda mahu tahu lebih lanjut siapakah tokoh yang disegani dalam dunia kewangan Islam ini, boleh baca artikel Pakdi bertajuk “Dr Mohd Daud Bakar – Ulama, Penasihat Shariah dan Pakar Kewangan Islam”.

Ini pula beberapa keratan penuh beberapa akhbar yang menyiarkan berita berkaitan "Official Press Conference" yang berlangsung pada 8 Febuari 2017. 

Tahniah dan sekalung penghargaan buat team Public Gold. Satu demi satu kejayaan berjaya dirangkul kemas.
.
"Public Gold Syarikat Emas Pertama Terima Sijil Patuh Syariah di Malaysia"

Public Gold Syarikat Pertama Diiktiraf Patuh Syariah

Public Gold Syarikat Pertama Diiktiraf Patuh Syariah

Public Gold Syarikat Pertama Diiktiraf Patuh Syariah

Penjelasan Jual Beli Emas Daripada Perspektif Syariah


Ini penjelasan yang dibuat oleh pakar muamalat Islam, iaitu Ustaz Khairul Anuar Basri;

“Public Gold telah menerima pengesahan patuh Syariah dari Penasihat Syariah yang dilantik iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd. bagi 3 produk iaitu:

1. Belian biasa dengan bayaran penuh (Outright Purchase).
2. Belian biasa dengan bayaran berperingkat (Easy Payment Purchase EPP).
3. Jualan balik (Buy Back). 

Suka untuk saya menulis sesuatu berkaitan 3 produk di atas khususnya untuk warga Public Gold (kakitangan, dealer dan pelanggan) dan juga masyarakat Malaysia secara amnya agar semua orang boleh memahami pengesahan Syariah ini dan bercakap dalam bahasa yang sama. 

Semua orang sedia maklum bahawa antara syarat asas bagi urusan jual beli emas ialah emas dan bayaran mesti bertukar secara LANI (spot) ketika MAJLIS AKAD. Sebarang penangguhan salah satu daripadanya akan mencetus isu riba (tidak patuh Syariah). 

Tidak sukar sebenarnya untuk mengesan sesuatu urusniaga jual beli emas itu ada mengandungi unsur penangguhan atau tidak. Tetapi isu yang lebih penting sebenarnya ialah; bila dan di mana sebenarnya berlakunya akad jual beli emas supaya dapat dipastikan sebarang bentuk penangguhan itu tidak berlaku. 

Untuk menjawab persoalan ini, kita memerlukan situasi yang khusus seperti 3 produk di atas kerana sesuatu hukum hakam agama itu bergantung kepada situasi dan kes tertentu serta sudut pandang bagaimana kita melihat sesuatu urusniaga itu dijalankan. 

BELIAN BIASA DENGAN BAYARAN PENUH

Proses utama dalam produk ini ialah: 

1. Kunci harga: Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu. 

2. Pembayaran: Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urusniaga tersebut. 

3. Pengambilan emas: Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.

BELIAN BIASA DENGAN BAYARAN SECARA BERPERINGKAT (EPP)

Proses utama dalam produk ini ialah: 

1. Kunci harga: Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu. 

2. Pembayaran secara berperingkat: Ketika ini juga akad belum berlaku dan emas kekal menjadi milik Public Gold. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urusniaga tersebut. 

3. Pengambilan emas: Emas hanya boleh diambil apabila selesai semua proses pembayaran. Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran berperingkat (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas. 

JUALAN BALIK (BUY BACK)

Proses utama dalam produk ini ialah: 

1. Kunci harga: Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk menjual emas tertentu pada harga tertentu. 

2. Penyerahan emas: Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah penyerahan deposit keselamatan (security deposit) dalam bentuk emas sebagai menandakan komitmen penjual terhadap urusniaga tersebut. 

3. Pembayaran melalui pindahan wang ke akaun: Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Bayaran akan bertukar dengan emas (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.”

Proses Pengesahan Emas Berterusan


Apa-apa pun, pengesahan syariah ini sifatnya berterusan. Produk Public Gold yang lain seperti akaun emas Gold Accumulation Program (GAP), PG Mall, dan Gold Payment System (GPS) masih dalam proses pengesahan syariah. Pihak Public Gold akan membuat pengumuman dari semasa ke semasa perkembangan “certification” ini.

Pihak Amanie Advisors juga akan sentiasa membuat audit secara berkala terhadap Public Gold untuk memastikan urusniaga yang dijalankan adalah mengikut syariah.

Didoakan agar semua urusan pengesahan patuh syariah sepenuhnya kepada produk-produk Public Gold berjalan lancar dengan komitmen tinggi yang sentiasa Public Gold berikan. Mohon doa semua.

Wallahualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign