15 Ogo 2016

Memahami Kaitan antara Risiko dan Rezeki

Memahami Kaitan antara Risiko dan Rezeki
Ilmu menguruskan risiko

Apa kaitan antara Risiko dan Rezeki?risiko, 
Sebenarnya, risiko adalah rezeki. Risiko dalam bahasa inggeris disebut 'risk' yang diambil daripada perkataan bahasa arab yaitu 'rizq' yang bermaksud rezeki. 

Maksudnya, jika kita tidak mahu langsung mengambil risiko dan tidak ada kemahiran menguruskan risiko maka kita tidak akan dapat menjemput rezeki masuk ke dalam rumah kita.

Saya pernah terbaca seorang tokoh yang berjaya (lupa namanya) mengatakan bahawa salah satu kunci kejayaan seseorang usahawan terletak kepada keberanian mengambil risiko. Kalau berani ambil risiko, maka rezeki akan datang.

Jika difikirkan, memang betul orang yang tidak berani mengambil risiko, mereka tidak akan buat apa-apa dan tidak akan dapat mendatangkan apa-apa hasil. Ramai orang bertangguh untuk bertindak kerana takut gagal, padahal bertangguh itu sendiri merupakan kegagalan yang sudah nyata. Dalam kehidupan ini, risiko tetap harus kita ambil kerana bahaya terbesar dalam kehidupan adalah tidak berani mengambil risiko.

Risiko memang perlu diambil,
Tetapi perlu dikawal.

"YOU CAN'T WIN UNLESS YOU LEARN HOW TO LOSE"

Deliberation by Dr Daud Bakar on the above quote:

"Great. Once you managed to avoid loss factors, you are on the right track to win. It doesn't matter whether you really won, but you are away from all factors that can bring you down. We just need a good time to be the winner. Winning is also a process as much as avoiding loss is also a process."

TIADA KEUNTUNGAN TANPA RISIKO

Ia bertepatan dengan kaedah syariah "al-ghunm bil ghurm- الغنم بالغرم) yang terpakai apabila melibatkan muamalat.

Tiada keuntungan tanpa risiko. Apa jua aktiviti ekonomi yang sebenar akan melibatkan Risiko. Dalam erti kata lain, untuk mengaut keuntungan, mesti kerja dan usaha. Dalam kerja dan usaha ada risiko. Dari situ jualah kita berhak mendapat untung dan modal.

Jangan mencari-cari matematik pelaburan yang kononnya dapat menyukat risiko dengan tepat. Jangan cari kaedah melabur yang perfect 100%. Jangan buang masa mahu menjadi pelabur yang sempurna, langsung tidak pernah rugi kerana ianya tidak wujud.

Jadi, jika anda ditawarkan oleh syarikat/pihak tertentu yang menjanjikan pulangan keuntungan tetap (samada hibah/hadiah/faedah) setiap bulan/tahun yang tak logik, tutup mata dan telinga, lari jauh-jauh!😎

Ingatlah, pelaburan emas fizikal khususnya adalah pelaburan untuk jangka masa sederhana dan jangka masa panjang, ia bukanlah skim cepat kaya yang penuh dengan penipuan yang menjanjikan pulangan dalam masa terdekat.

MELABURLAH KE DALAM DIRI ANDA SENDIRI

"Apakah pelaburan terbaik untuk diri saya?"

Inilah soalan yang paling kerap ditanya kepada Tuan Azizi Ali (pakar kewangan). Hakikatnya, soalan ini kerap sangat ditanya sehingga seolah-olah ianya telah menjadi bayang-bayang yang mengekori ke mana sahaja beliau pergi.

Jawapan yang selalu Tuan Azizi Ali berikan ialah "Melaburlah ke dalam diri anda sendiri."

Mereka yang bertanya selalunya akan mengerutkan muka tanda kecewa. Majoriti, jika tidak kesemuanya, sebenarnya menunggu-nunggu tip-tip dengan harapan dapat membuatkan mereka kaya dalam masa semalaman, menyelesaikan semua masalah mereka dan memastikan hidup mereka bahagia selama-lamanya seperti kisah Cinderella. 

Hakikatnya tidak ada pelaburan yang sempurna, semuanya ada risiko tersendiri.

"Melaburlah ke dalam diri anda sendiri", apa yang dimaksudkan ialah untuk menambahkan ilmu secara berterusan. 

+ melanjutkan pendidikan dengan mendapatkan sijil atau ijazah yang lebih tinggi. 
+ membaca buku, majalah, mendengar kaset motivasi dan menghadiri seminar. 
+ bertanya soalan, memerhati dan mendekatkan diri dengan orang yang telah berjaya. 

Dengan melakukan semua ini, anda sebenarnya memperbaiki diri anda dalam segenap aspek.

Mengapakah pelaburan terbaik yang boleh dibuat ialah ke atas diri kita sendiri? 

Jawapannya mudah sahaja kerana ia tidak hanya membayar 10 kali ganda wang yang telah kita laburkan, malahan juga akan mengajar kita cara bagaimana untuk membelanjakan wang tersebut dengan lebih bijak. 

Apa yang lebih penting lagi ialah memastikan kita dapat menyimpan sebahagian daripada wang tersebut. Ia pasti akan memberikan pulangan pelaburan beratus kali ganda lebih daripada pelaburan lain yang boleh kita buat. 

Dengan kata lain, ilmu akan membantu kita menjadi kaya, menikmati kekayaan dan kekal kaya! ^^,

BAGAIMANA MENGURUSKAN RISIKO

Menurut Tuan Azizi Ali, "risiko" adalah kembar siam bagi pelaburan. Kalau melabur, jangan hanya fikir untung sahaja, tapi bersedia juga tanggung kerugian.

Walaupun begitu, kata Tuan Zulkifli Mohd Shafie (mentor emas saya), risiko boleh diurus ibarat risiko kapal terbang bila ia terbang. Ada risiko ianya terhempas. Kapal terbang paling selamat ialah kapal terbang yang tidak terbang, tetapi kapal terbang itu tidak berguna!

Jika terlalu takut untuk mengambil risiko, hanya mahu simpan duit dalam akaun simpanan (bank), maka kita pasti menghadapi risiko yang satu lagi iaitu risiko kuasa membeli yang semakin habis ditelan akibat inflasi. Betul, duit dari segi nombonya tidak nampak hilang akibat turun naik harga misalnya, tetapi kuasa membeli (nilai) duit tersebut hilang tanpa kita sedar.

Orang yang faham dan tahu tentang sejarah wang kertas, institusi perbankan, inflasi, kepentingan emas dan perak, pasti tidak akan membiarkan wang tunai berlebihan dalam tangan. Dalam konteks duit simpanan, membiarkan duit dalam akaun bank tanpa dilaburkan, ia sangat berisiko. Risiko paling utama ialah ia susut di makan INFLASI dan KEBOCORAN WANG.

Memahami Kaitan antara Risiko dan Rezeki
"Gold as protection from a dangerous combination of tremendous government debt and massive bond-buying by central banks globally trying to fight off recession with near-zero interest rates".

~ Marc Faber

Cara mengurus duit yang tidak dilaburkan (selain daripada DANA KECEMASAN) ialah menyimpannya dalam bentuk ASET FIZIKAL seperti emas. Emas kalau hanya disimpan, ia selamat dari inflasi sebab sifatnya yang memegang nilai dan mengekalkan KUASA BELI sebagaimana teori 1 dinar dan seekor kambing. Nilainya dipegang kuat oleh BERAT & KETULENANNYA sendiri tanpa perlu jaminan daripada mana-mana pihak. Ia satu-satunya aset kewangan yang nilainya berdiri dengan sendiri.

Kesimpulannya, risiko mesti diambil. Kemahiran menguruskan risiko mesti ada. Kemahiran ini adalah sesuatu yang dapat dipelajari dan bukannya bakat.

High skill, high return.
Low skill, low return.

Wallahua'lam.

1 ulasan:

  1. High risk high income.. low risk low income.. itu yang selalu dok dengar hehe.. nak amik risiko tu kadang2 orang tak sanggup

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign