10 Ogo 2016

Hakikat Wang Kertas Yang Perlu Anda Ketahui

Seminggu dua ini harga emas meningkat naik. Ada yang gembira dan tak kurang juga yang susah hati. Bagi mereka yang beli emas untuk sekadar 'buy low, sell high', inilah masa mereka menjual untuk merasa keuntungan. 

Yang tak bagus tak simpan kedua2nya


Tapi, bagi mereka yang membeli emas fizikal untuk melindungi kekayaan, terutamanya daripada bencana kewangan, mereka tidak akan membazirkan emosi dengan turun naik harga emas. 

Mereka akan terus konsisten membeli emas walau dalam apa jua keadaan harga emas, yang paling penting, gram emas yang telah mereka miliki terus bertambah.  


Hakikatnya harga emas baru di sekitar $1360++, jauh lagi perjalanannya dan emas memang aset yang bernilai sepanjang zaman. Pada tahun 2012, harga emas pernah mencecah $1800++. 
"Menyimpan emas tidak menjadikan kita kaya raya, tapi mampu mengelakkan kita daripada jatuh miskin".

Duit RM (Ringgit) kita yang semakin melemah.. =(

Kita semua tahu bahawa sistem wang kertas adalah wang yang tidak mempunyai nilai intrinsik. Ia bukan duit yang sebenar, sebab ia dikeluarkan tanpa disandarkan (backup) dengan apa-apa aset fizikal. 

Dalam sejarah manusia, duit yang menyimpan nilai sebenar ialah emas dan perak.

Jika anda menabung wang kertas, ianya tidak akan mempunyai kuasa beli yang sama selepas 10, 20 atau 30 tahun seperti hari ini. 

Inflasi akan sentiasa memakan sebahagian besar daripada simpanan anda tanpa sedar. Perlu diingat, bahawa NILAI hari ini tidak akan pernah sama dengan akan datang.

Wang kertas yang mendominasi perdagangan antarabangsa sekarang ini ialah dolar Amerika (US$). Duit kertas kita hari ni dah tidak ada kena mengena lagi dengan emas. Jika US Dollar runtuh, seluruh dunia akan runtuh sebab rizab terbesar negara kita (dan kebanyakkan negara lain di dunia) ialah foreign currency (iaitu US Dollar).

Dollar America is Dying

Prof Dr. Zuhaimy telah mengulas isu Dollar Amerika yang semakin tenat dengan begitu baik sekali. Menurut beliau, dollar terkenal sebagai mata wang dunia yang paling banyak digunakan dalam perdagangan antarabangsa. Kebanyakan mata wang dunia yang lain menjadikan US$ sebagai sandaran dan banyak negara di dunia tidak mahu US$ yang tidak bernilai intrinsik ini terus hilang daripada menguasai pasaran dunia.

Wang Sudah Mati!

Sejak peristiwa Bretton Wood, wang kertas telah menggantikan wang emas. Dollar Amerika dan wang kertas dunia lain tidak lagi mempunyai sandaran emas. Berkembangnya sistem wang kertas bersama institusi perbankan turut disertakan dengan simbol sebuah institusi riba yang menjana wang lebihan. 

Institusi bank berhak malah bebas daripada kuasa pemerintah untuk menentukan tahap susut dan lebihan nilai dalam percetakan wang.

Walaupun begitu, hakikatnya mata wang dollar Amerika ini semakin tenat dan secara perlahan-lahan telah mula diganti oleh mata wang kertas Euro dan Yen. 

Dunia perdagangan mula kurang percaya kepada dollar Amerika, menyebabkan semakin kurangnya kuasa beli wang kertas tersebut. Secara statistiknya lebih daripada 50% wang dollar Amerika digunakan di luar Amerika. Oleh itu, sebarang kekurangan kuasa beli wang kertas ini sering merungsingkan Amerika Syarikat. 

Wang kini telah berubah wajah kepada berbentuk wang elektronik (e-money) seiring perkembangan teknologi maklumat. 

"Sekarang wang bukan lagi suatu barangan atau benda yang boleh ditemui di pantai atau di mana-mana, tetapi wang telah menjadi suatu sistem. Wang elektronik ini mudah meruap dan tidak stabil dengan kadar faedah, nilai saham, nilai wang kertas dan nilai bon turun naik tanpa kawalan lagi. Kini wang khasnya dollar Amerika merupakan nombor-nombor dalam akaun simpanan, menjadi nombor-nombor di London Stock Exchange, seterusnya berubah ke indeks Nikkei, kemudiannya menjelma sebagai Euro dan seterusnya bertukar kepada Rupiah, yang kemudiannya mengambil dollar Amerika dalam kuantiti yang lebih banyak daripada asal". ~ Kurtzman dalam bukunya The Death of Money. 

Kini pedagang antarabangsa mula mencari alternatif kepada dollar Amerika kerana setiap syarikat yang terlibat dengan perdagangan antarabangsa akan merasai kerugian yang berlaku disebabkan kadar pertukaran mata wang. 

Ringgit Malaysia adalah wang kertas yang disandarkan kepada dollar Amerika. Jadi, oleh kerana sifat wang kertas Ringgit Malaysia sama dengan sifat wang kertas Dollar Amerika, maka sudah tentu kemerosotan dollar bermakna kemerosotan Ringgit Malaysia. 

Kehancuran Dollar Amerika juga kehancuran Ringgit Malaysia. 

Oleh kerana hampir semua wang kertas bersandarkan dollar Amerika, semua kerajaan berkewajipan untuk melindungi wang kertas ini. Alangkah beruntungnya mereka...alangkah bodohnya dunia lain. Mereka boleh melakukan apa sahaja tetapi negara lain yang menanggungnya. 

Sedarlah bahawa kuasa khayalan ini tidak akan kekal lama dan dengan izin Allah, akan tiba masa kehancurannya. OLEH ITU BERSEDIALAH DENGAN WANG ALTERNATIF SEBELUM TERLAMBAT... Sedarlah tentang hakikat sebenar wang kertas.

Matawang fiat - matawang bernilai sifar!

Wang kertas tidak akan berharga tanpa jaminan nilai daripada kerajaan untuk diterima masyarakat sebagai alat tukar. Atas sebab inilah, wang kertas Ringgit Malaysia yang kita gunakan sekarang, tercetak ayat, “wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai….”.

Jika berlaku hyper inflasi, peperangan, penjajahan, bencana, dll boleh menyebabkan wang kita tidak diakui lagi nilainya.

Hakikatnya, wang kertas yang kita pegang harini tidak akan dianggap sebagai wang lagi belasan atau puluhan tahun daripada sekarang.

Buktinya, syiling $1 yang pernah dipakai rakyat Malaysia suatu masa dahulu kini hanya boleh dijadikan hiasan dan koleksi lama.

Hakikat Wang Kertas Yang Perlu Anda Ketahui
RM1 yang dah tidak laku digunakan sekarang

Jelas, wang fiat semakin lama semakin tiada nilai, tetapi berbeza dengan emas yang semakin lama disimpan, semakin tinggi pula nilainya.

SIMPAN WANG KERTAS SEKADAR KEPERLUAN

Pakar-pakar selalu mengesyorkan, simpan wang kertas sekadar nak pakai sekitar 3 - 6 bulan pendapatan sahaja. Selebihnya tukarkanlah kepada aset fizikal seperti emas, perak, rumah, tanah dll. Jangan biarkan duit terbiar dalam bentuk tunai berlebihan.

Mereka yang tahu tentang emas, sejarah matawang, dan penipuan dalam sistem matawang dunia,  akan sedar bahawa risiko simpan mata wang kertas jauh lebih besar berbanding turun naik harga emas. Mereka tidak akan membiarkan simpanan duitnya terbiar dalam bentuk tunai yang berlebihan & mula menjadikan emas sebagai INSURAN KEWANGAN.

CARA MENGEMBANGKAN & MENYELAMATKAN 'NILAI DUIT'

Anda boleh 'kembangkan' duit melalui bisnes, dropship, asb, unit trust, tabung haji, pelaburan saham, pelaburan hartanah, dan sebagainya.

Manakala CARA terbaik untuk 'selamatkan nilai' duit anda adalah dengan 'menukarkan' sekurangnya 10% daripada simpanan tunai RM anda kepada aset yang dikenali sebagai 'safe heaven' iaitu jongkong emas (gold bar) atau syiling emas (dinar emas). Kerana emas kalis inflasi dan dapat mengekalkan kuasa beli., sebaliknya wang kertas hanya bergantung pada persepsi dan 'confidence' sahaja.

Hakikat Wang Kertas Yang Perlu Anda Ketahui

Usaha untuk merealisaikan kembalinya Dinar Emas sebagai wang atau alat pertukaran mesti diteruskan. Apa yang boleh dilakukan oleh umat Islam khususnya sekarang ini sekurang-kurangnya memiliki dinar emas secara fizikal.

Dominasi terkecil dinar emas yang ada sekarang adalah 1/2 dinar sehinggalah yang terbesar iaitu 10 dinar dan anda boleh mulakan dengan serendah 1 gram emas dengan modal yang rendah.

Ayuh sama-sama kita merealisasikan wawasan Public Gold untuk menjadikan emas sebagai 'medium of transaction'. Emas adalah alternatif terbaik kepada dollar Amerika dan matawang kertas yang lain.

Wallahua'lam.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign