16 Jul 2016

Sebelum Beli Emas, Pastikan Anda TAHU Hal IniSebelum Beli Emas, Pastikan Anda TAHU Hal Ini
Jangan Malu Bertanya..
Cuba tanya soalan ni sebelum membeli emas:

"ADAKAH EMAS INI BOLEH DIJUAL SEMULA JIKA DIBUKA PLASTIK @ BERLAKU KECACATAN PADANYA? & BERAPA SPREAD EMAS TERSEBUT?

Sebelum membeli emas, sebaiknya anda bertanya individu/syarikat yang menjual emas tersebut samada mereka memberi jaminan akan membeli balik emas tersebut jika:

+ Plastiknya dibuka
+ Terdapat kecacatan pada emas fizikal tersebut.

Ada 2 kemungkinan jawapan yang akan anda perolehi:

+ Penjual akan membeli kembali emas tersebut walaupun sealnya dibuka, ada kesan calar, gores dan bengkok. Tetapi ada penambahan susut nilai.
+ Penjual tidak menerima emas tersebut jika telah dibuka, ada kesan calar, gores atau bengkok.

Anda perlu tahu, kalau seal emas anda dibuka, spread emas anda akan jadi 25% - 30% sebab emas tersebut dianggap sebagai USED GOLD (emas terpakai). 

Kesilapan Utama kebanyakan pelabur emas ialah tidak memeriksa berapa susutnilai atau lebih tepat disebut spread sebelum membeli emas. (Baca lebih lanjut di sini).

Tahukah anda, bahawa kadar spread used gold yang PALING NIPIS dalam pasaran buat masa sekarang hanyalah emas jenama Public Gold iaitu hanya 4.5 - 8% sahaja!

Emas Public Gold paling diterima meluas ar-Rahnu dan buat masa ini, hanya ar-Rahnu POS (arrahnu terbesar di Malaysia) sahaja yang menerima emas Public Gold TANPA PERLU BUKA SEAL, tanpa perlu test ketulenan. Ini disebabkan reputasi tinggi yang dimiliki emas jenama Public Gold.

Semua emas keluaran Public Gold mempunyai ketulenan 999.9 (24k) dan satu-satunya emas di Malaysia yang bebas GST buat masa ini serta diiktiraf LBMA (London Billion Marketing Association). 

Oleh kerana itu, semua item emas keluaran Public Gold ber'sealed'. Kebiasaannya, pajak gadai tidak akan menerima emas yg berseal kerana ar-rahnu perlu buka plastik itu untuk ujian ketulenan. Anda akan rugi 25% sebab terpaksa jual emas tu sebagai ‘used gold’ di kedai emas!

Tapi..dengan Public Gold, anda tidak perlu risau lagi. Anda boleh pergi ke mana-mana pajak gadai yang menjadi rakan niaga Public Gold seperti berikut dan boleh menggadaikan emas anda dengan mudah;

1. Ar-Rahnu Pos Malaysia.
2. Bank Rakyat.
3. Agro Bank.
4. Koperasi Permodalan Melayu Negeri Johor Berhad.
5. Koperasi Angkatan Tentera Malaysia.
6. Koperasi Dagang Emas.
7. Bank Muamalat.
8. Ar-Rahnu Koperasi Permodalan Kelantan Berhad.
9. Bank Islam.
10. Ar-Rahnu Xchange.

Kenapa bayar lebih untuk mendapatkan emas yang sama ketulenannya? 

Pilihlah produk Public Gold dengan harga lebih murah, stok tiada had, packaging menarik, ekslusif, spread nipis, o% GST, bertaraf antarabangsa, cawangan jual beli banyak, jaminan beli balik yang tidak cerewet dll. (Baca Kelebihan Utama Public Gold di sini).

Wallahua'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign