8 Apr 2016

7 Tips Mudah Istiqamah Menabung Emas

Emas memang menjadi pilihan pelaburan yang bijak dan mampu menjaga nilai harta yang anda miliki yakni simpanan untuk persediaan keperluan pada masa depan. 

7 Tips Mudah Istiqamah Menabung Emas
Emas adalah aset yang diiktiraf bernilai di seluruh pelosok dunia zaman berzaman

Berikut ini saya kongsikan beberapa tips-tips mudah yang anda dapat gunakan untuk merealisasikan harapan menabung emas dengan konsisten.

#1 - Pasang Niat


Niatkan menabung emas sebagai jalan pelaburan yang tepat untuk keperluan di masa mendatang seperti dana untuk pernikahan, persaraan, membeli rumah, rolling bisnes dan pendidikan anak. 

Menabung emas juga untuk melindungi harta anda daripada dimamah inflasi dan mengawal nafsu berbelanja agar kekayaan lebih bertahan lama. Pasang niat kuat-kuat, agar impian anda boleh menjadi kenyataan.


#2 - Sisihkan Pendapatan


Langkah mudah untuk mempunyai simpanan emas adalah dengan menyisihkan sebahagian pendapatan di awal setelah anda menerima gaji. Asingkan tabungan khusus pelaburan emas ini dengan akaun perbelanjaan dan tabungan lain. Jumlah tabungan ini biasanya sekitar 10 % daripada jumlah keseluruhan pendapatan.

Apabila jumlah wang dalam akaun anda sudah cukup untuk membeli emas (gold bar@dinar), maka teruskan membeli tanpa menunda lagi. Bukan apa.. bimbang pula tergoda untuk membelanjakan wang yang sudah susah payah dikumpulkan..sebab duit memang sifatnya untuk dibelanjakan =)

#3 - Miliki Ilmu Tentang Emas


Sebelum membuat pilihan kepada pelaburan emas, sebaiknya anda memiliki pengetahuan yang cukup tentang selok belok emas. Anda boleh membaca buku, artikel di internet, atau berbincang dengan pakar kewangan. Usahakan mengetahui asas-asas ilmu tentang emas, agar anda boleh menetapkan matlamat & langkah-langkah untuk menabung emas yang tepat. 

#4 - Tentukan Target


Semasa memilih pelaburan emas, sebaiknya anda menentukan target khusus, contohnya dengan merekod keperluan anda di masa akan datang. Kemudian peruntukkan dana yang biasanya anda simpan di bank dan tukarkan dengan emas. 

Sasaran yang boleh diukur dan jelas akan memudahkan anda untuk mencapai matlamat anda menabung emas.

#5 - Disiplin


Sikap disiplin dalam menabung sangat diperlukan. Anda tidak akan boleh memiliki tabungan emas tanpa memiliki disiplin yang tinggi. 

Usahakan untuk selalu menyimpan dana pelaburan ke dalam tabungan khusus secara teratur. Atau kumpul lah duit anda sikit-sikit dengan tertib. Insyaallah, Anda dapat menabung emas secara istiqamah.

#6 - Manfaatkan Duit Lebih


Pendapatan luar gaji seperti gaji ke-13, bonus tahunan, bonus bulanan, fee, dan sebagainya dapat digunakan untuk mewujudkan tabungan emas. 

Segera asingkan dana tersebut untuk ditukarkan kepada emas, agar dana yang ada tidak habis untuk belanja harian sahaja.

#7 - Kenali Penjual


Usahakan membeli di tempat atau melalui individu yang berkredibiliti dan berautoriti tinggi. 

Ini sangat penting untuk memastikan emas yang anda miliki benar-benar tulen & boleh memberi pulangan keuntungan yang tinggi. 

Saya sangat rekemen anda memilih emas keluaran Public Gold. Nak tahu kenapa? Sila baca di sini.

Selain itu, pastikan agar anda tidak menggunakan transaksi yang bertentangan dengan Islam. Keharaman akad jual beli akan menghilangkan keberkatan dalam usaha anda menabung emas.

Itulah antara beberapa tips ringkas menabung emas yang boleh anda cuba amalkan semudah alif ba ta..=) Anda tertarik dengan pelaburan emas? Jangan tangguh-tangguh lagi!


"Take action to see reward. Do nothing and be ignored."
Wallahua'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign