8 Mac 2016

Dimana Tempat Selamat Menyimpan Emas??

Kebiasaannya, perkara pertama yang merisaukan pembeli emas adalah - "Mana nak simpan dengan selamat?"

Oleh itu, artikel kali ini saya kan kongsikan dengan anda bagaimana menjadi penyimpan emas yang tenang (peace of mind)..=)
 


Tips Menyimpan Emas Dengan Selamat


1. Jika semuanya terkawal dan selamat, anda boleh menyimpannya sendiri di rumah. Kaedah ini memerlukan kreativiti yang tinggi dan pastikan sel-sel otak anda berhubung sepenuhnya ya =). Risikonya, anda lupa tempat simpanan tersebut jika hanya anda seorang yang tahu. Jadi, jika nak simpan sendiri di rumah, pastikan beritahu orang terdekat dengan anda. Kalau anda lupa, ada orang lain yang boleh ingatkan. Dan jika anda sudah tiada, emas tersebut dapat diwariskan kepada ahli kelurga anda.


2. Anda boleh menyewa peti keselamatan dengan mana-mana bank atau syarikat yang menawarkan khidmat tersebut. Tetapi sudah tentu caj perkhidmatan akan dikenakan. Kadar sewa bergantung kepada saiz peti, insurans dari pihak tersebut.

Antara Bank yang menawarkan perkhidmatan ini:
  • Maybank
  • Public Bank
  • Cimb Bank

3. Anda boleh menyewa khidmat yang disediakan oleh Public Safe (anak syarikat Public Gold) sebagai tempat menyimpan emas anda. Banyak promosi dari masa ke semasa. (www.publicsafe.com.my). Ini alternatif yang disediakan oleh Public Gold untuk memudahkan masyarakat menyimpan emas. Ketika membuat tempahan pembelian, anda boleh terus buat pilihan samada ingin menggunakan perkhidmatan simpanan Pulic Gold atau tidak.

Minimum caj adalah RM 50. Untuk maklumat lanjut, anda boleh terus berhubung dengan Public Gold atau introducer emas anda.


4. Jika anda mahu menyimpan emas dengan lebih SELAMAT dan TANPA perlu menyewa, anda boleh terus membeli emas melalui program pengumpulan emas (GAP). Konsepnya, selagi anda tidak mengeluarkan emas anda itu secara fizikal, Public Gold akan tolong simpankannya dalam safety deposit box secara PERCUMA tanpa had! 

Apa itu GAP dan Bagaimana caranya? 
Picit di SINI.

Public Gold Safe Deposit Facility


Public Safe menawarkan perkhidmatan menyimpan emas dengan kadar yang lebih murah, eksklusif untuk para pelanggan Public Gold.Dengan kemudahan yang disediakan, rasanya sudah cukup membantu anda mengumpul emas fizikal secara konsisten dengan modal yang rendah sebagai ASET KECIL untuk mendapatkan ASET yang LEBIH BESAR seperti hartanah.

Maka beruntunglah sesiapa yang membeli emas dengan Public Gold. Harga rendah, spread nipis, diiktiraf LBMA, bebas GST dan tempat simpanan pun disediakan.

Tiada alasan lagi untuk tidak menyimpan emas!

Wallahua'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign