29 Jul 2015

Kenapa Emas?

Emas adalah salah satu unsur kimia. Simbol kimia emas ialah Au dan nombor atomnya ialah 79. Ciri-ciri utama emas ialah kalis dan mudah dibentuk. Kalis bermakna emas tidak bertindak balas dengan bahan kimia atau sebatian lain. Emas tidak tercemar walaupun dengan asid yang paling kuat, masih tidak ada kesan. Oleh itu, emas kekal selamanya - dan kekal berkilat sepanjang masa!

Emas mempunyai banyak kegunaan dalam industri, tetapi dalam sejarah kegunaan utamanya adalah untuk barang kemas dan wang - kedua-duanya adalah penyimpan nilai. Emas telah digunakan sebagai penyimpan nilai sekurang-kurangnya 5000 tahun! Harga Emas diukur di dalam bentuk aun dan gram. Sebagai contoh, keupayaan emas untuk menyimpan nilai, 2000 tahun yang lalu 1 dinar emas boleh membeli seekor kambing.Hari ini satu dinar emas masih boleh dan cukup untuk membeli seekor kambing!


kenapa emas
Gold telah dikenali sebagai " barometer of fear." Apabila manusia bimbang mengenai ekonomi - mereka beralih kepada emas.

Dua perkara utama yang membuat orang bimbang adalah deflasi dan inflasi. Kebanyakan orang berfikir bahawa deflasi adalah "kejatuhan harga" dan inflasi adalah "kenaikan harga." Sebenarnya, kenaikan dan kejatuhan harga adalah kesan. Puncanya adalah penurunan (deflasi) atau peningkatan (inflasi) bekalan matawang. Emas mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk menyimpan nilai dalam kedua-dua masa deflasi dan inflasi.

Cara yang betul untuk berfikir tentang memiliki emas adalah seperti insurans. 

Emas adalah penyimpan nilai hampir bebas daripada keadaan ekonomi. Tidak seperti saham syarikat atau bon kerajaan - emas akan sentiasa mengekalkan nilai. Penggunaan emas yang paling penting ialah sebagai insurans terhadap kertas (fiat) mata wang negara yang kita tinggal. Hampir setiap negara mempunyai sekurang-kurangnya satu daripada "krisis mata wang" yang banyak berlaku sejak seratus tahun yang lalu. Sesiapa yang menyimpan kekayaan mereka dalam bentuk emas terselamat. Malangnya ramai orang melihat simpanan mereka menjadi tidak bernilai - kadang-kadang dalam masa beberapa hari.

Jadi, fikirkanlah emas sebagai insurans. Jangan fikir emas sebagai satu cara untuk "membuat wang." Jangan cuba "masa pasaran." Adalah lebih baik untuk membeli emas dalam jumlah yang kecil secara konsisten, setiap bulan sebagai contoh, dalam sesuatu tempoh masa. Peratusan daripada jumlah harta anda yang dikhaskan untuk emas adalah keputusan peribadi dan bergantung kepada situasi tertentu anda. Matlamat konservatif akan menjadi sepuluh peratus. Dalam masa yang tidak menentu, peratusan harus lebih tinggi.

Jangan bimbang tentang menjual emas apabila masa itu tiba. Emasdi iktiraf dan bernilai di mana-mana seluruh dunia. Adalah lebih mudah untuk menjual emas daripada membeli emas! Sudah tentu emas boleh digunakan dalam barter atau perdagangan seperti yang telah terjadi beribu-ribu tahun.

Kesimpulan ringkasnya, emas adalah polisi insurans terhadap ketidaktentuan ekonomi. Emas boleh melindungi kedua-dua deflasi dan inflasi. Setiap orang harus menyimpan sebahagian daripada kekayaan mereka dalam emas sebaik mungkin.


Wallahua'alam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign