31 Jul 2015

Beli Emas Dahulu, Kemudian Baru Tunggu

Beli Emas Dahulu, Kemudian Baru Tunggu.
Klik Untuk Bermula
Tindakan pertama adalah MULAKAN SEKARANG! Di dalam pelaburan emas, anda perlu menggunakan konsep mulakan sekarang. Beli emas dahulu kemudian tunggu harganya naik, bukannya tunggu masa sesuai untuk bermula. Kalau kita tunggu dan tak beli-beli alamatnya kita akan terus menungguuuuuu sahaja.

Keuntungan dari simpanan emas sesungguhnya tidak perlu diperdebatkan lagi. 

Ini kerana, tidak ada pelaburan lain, yang cukup selamat dan kurang risikonya, tetapi mampu memberikan pulangan yang sangat lumayan setiap tahun. Pelaburan emas secara puratanya memberikan antara 15 – 35% kadar keuntungannya setahun bergantung kepada spread emas yang anda beli.

Beli Emas Dahulu, Kemudian Baru Tunggu.
Harga emas akan meningkat naik 
Emas adalah pelaburan jangka masa panjang (setahun ke atas). 

Beli emas dulu walau berapa harganya, kemudian baru menunggu. Sekarang ialah zaman kenaikan harga emas. Di mana sahaja harga permulaan anda, anda akan tetap untung. MULAKAN DULU DENGAN MODAL KECIL, kemudian baru monitor harga.

Jangan risau sangat pasal harga sebab kita beli EMAS, hakikatnya duit kita tak berkurang tapi kita hanya menukarkan duit kita kepada wang yang sebenar iaitu EMAS.

Beli Emas Dahulu, Kemudian Baru Tunggu.
Laporan Berita Harian ini boleh dibaca di sini: Berita Harian – Emas dijangka cecah RM503 satu gram (klik untuk baca)

sebenarnya harga emas memang berubah-ubah iaitu turun naik dalam jangka pendek, tetapi sentiasa dalam trend line menaik dalam jangka masa panjang. Walau sesibuk mana sekalipun, saudara masih boleh pantau harga emas dunia dengan mudah dengan melayari :

Langkah Pertama


Perjalanan 1000 batu bermula dengan langkah pertama. Dalam 1000 batu itu, langkah paling susah ialah langkah pertama sebab momentum kejayaan belum lagi bermula. Malangnya kebanyakkan orang ‘putus-asa’ ketika mereka masih di tahap “langkah pertama”. Pendek kata, mereka sudah tewas ketika masih belum benar-benar bermula lagi…

Kita tak akan faham tinggi rendah harga emas selagi belum bermula. Hanya bila sudah bermula sahaja, baru kita faham harga tinggi rendah sebab kita sudah ada BENCHMARK tersendiri.

Bila dah buat belian pertama, kita akan lebih mudah faham harga emas tinggi atau rendah. Selagi tak mulakan membeli, kita akan tunggu harga paling rendah sedangkan pakar analisis teknikal harga emas pun tak tahu bila harga yang boleh dianggap 'paling rendah' itu.

Setelah memulakan langkah pertama anda, maka langkah kedua ialah membeli emas secara konsisten. Dengan kata lain, anda perlu menetapkan matlamat untuk memiliki emas setiap beberapa bulan. 

Contohnya anda meletakkan target untuk membeli sebiji dinar setiap bulan. Dengan mengambil tindakan membeli emas secara konsisten, anda akan memperoleh keuntungan dengan kaedah pemurataan kos (cost averaging). Di dalam trend harga emas yang menaik, purata harga emas yang anda beli akan semakin menurun jika anda membeli emas dengan konsisten.


Fast Action Fast ResultOrang yang berjaya kebiasaanya mereka yang berani bertindak pantas apabila bertemu dengan peluang. Mustahil anda boleh menguasai sepenuhnya ilmu emas kemudian baru nak mulakan langkah. Memang tidak di nafikan, ilmu sangat-sangat penting, tetapi ilmu itu terlalu luas, tidak akan pernah habis dan tiada penghujungnya. Semakin banyak kita belajar, semakin banyak kita tidak tahu sebenarnya.

Memadai anda ketahui ilmu asas tentang emas dan terus amalkan (tindakan), ilmu itu akan semakin berkembang seiring dengan tindakan anda. Itulah prinsip Dato' Louis Ng (pengasas Public Gold) untuk membangunkan syarikat emas fizikal terbesar di Malaysia hari ini.

Kini...

  • Public Gold syarikat yang paling terkehadapan dalam industri Investment Precious Metal (IPM) di Malaysia.
  • Public Gold syarikat tempatan pertama mengeluarkan gold bar dan silver bar di Malaysia.
  • Public Gold satu-satunya syarikat tempatan yang menjalankan jual beli emas mengikut real-time harga emas dunia. 
  • Di waktu banyak company emas masih terkial-kial tentang perlaksanaan GST awal tahun 2015, Public Gold telahpun mendahului syarikat lain dengan mengeluarkan produk bebas GST di Malaysia!
Prinsip yang digunakan oleh Dato’ Louis ialah “mulakan dahulu, adjust kemudian


Masalah Sebenarnya Jalan Untuk Menjadi Lebih BaikJika ditoleh ke belakang, semasa Dato’ Louis baru mendapat idea untuk mewujudkan akaun emas Gold Accumulation Program (GAP) dari satu konferens di luar negara, Public Gold terus memulakan program GAP SECARA MANUAL kerana masih belum ada sistem. Staff Public Gold terpaksa memprosesnya secara manual. Pada mulanya, memang banyak masalah dan rungutan daripada pihak customer, tetapi akhirnya Sistem GAP dapat dibangunkan dengan jayanya.

Jika dahulu, penyimpan emas GAP hanya boleh semak baki dalam akaun melalui email yang Public Gold hantar, tetapi sekarang sudah boleh semak GAP Statement hanya melalui portal di website sahaja. Dan sekarang, emas dalam akaun GAP sudah boleh dipindahkan (transfer) pula ke akaun GAP orang lain, sepertimana memindahkan duit melalui online transfer sahaja.

Cara Terkini Beli Emas Menerusi My GAP : http://goo.gl/O5bRBd 

Insyallah, Public Gold adalah satu-satu syarikat yang akan menjayakan hasrat Kerajaan Kelantan (satu ketika dahulu) untuk mengembalikan emas sebagai medium transaksi dengan memperkenalkan Dinar & Dirham Kelantan.. Dengam adanya emas LBMA, akaun emas GAP, dan PG Mall (akan datang), Public Gold sedang menyiapkan PLATFORM untuk menjadikan emas sebagai medium transaksi, ia alternatif kepada wang kertas.

Jika anda berhasrat untuk menjadikan emas portfolio pelaburan jangka panjang dan ingin konsisten menyimpan emas serendah 1 gram dengan modal hanya (RM150 – RM200) sahaja, (Baca Selanjutnya). Milikilah emas dan perak. Jadikan ia sebagai medium penyimpanan nilai anda untuk masa depan. 

Jangan ambil masa terlalu lama untuk bermula. Mulakan dahulu, adjust kemudian. Jangan sekali-kali tunggu “perfect-time” sebab “perfect-time” yang kita tunggu-tunggu itu sebenarnya tidak wujud…

Wallahua’lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign