Tips Menghadapi Krisis Ekonomi

Baru-baru ni kita dikejutkan lagi dengan berita Petronas dalam pertimbangan untuk membuang kira-kira 51,000 kakitangan (http://www.majalahniaga.com/petronas-potong-belanja-rm50-bilion-dalam-4-tahun.html).

Tips Menghadapi Krisis Ekonomi
Sediakan Payung Sebelum Hujan

Cuba kita kenang kembali suatu ketika dahulu.. pada tahun 1997, zaman Tun Dr Mahathir.

Hampir semua pelajar tidak dapat melanjutkan pelajaran ke luar negara akibat krisis matawang.

Banyak cerita-cerita didengari, gaji dipotong, kereta terpaksa dijual murah-murah. Ramai yang belajar di luar negara tersepit, terpaksa balik ke Malaysia dan memulakan semula pengajian dari tahun satu.

Jika krisis ekonomi tahun 1997 berulang, adakah kita mampu bertahan?

Kini, ramai pekerja dibuang. Pekerja sektor2 lain juga dikhabarkan ada menerima nasib yang sama. Sektor oil and gas yang suatu ketika dulu dikira sektor hebat, gaji mahal pun terjejas disebabkan kejatuhan harga minyak mentah di pasaran.


Apakah persediaan kita untuk menghadapi situasi ini?

Krisis ekonomi 1997 mengambil masa beberapa tahun untuk pulih. Tetapi adakah jika ia berlaku sekali lagi, tempoh untuk pulih sama atau berlarutan seperti yang berlaku di Greece?

Apa yang saya boleh rumuskan melalui pembacaaan saya ialah:

  •  Tiada siapa boleh meramal apa yang berlaku jika krisis ekonomi melanda.
  • Krisis ekonomi adalah lumrah kitaran yang pasti berlaku.
  • Yang penting ialah persediaan kita untuk menghadapinya.
  • Jika ekonomi negara berada pada tahap sangat baik sekalipun, adakah ekonomi kita confirm baik? Belum tentu...

Apa yang boleh kita lakukan daripada sekarang?


✔ Pastikan mempunyai simpanan wang tunai kecemasan yang cukup, paling kurang setahun pendapatan.

✔ Kurangkan kos sara hidup dengan berjimat cermat. (Walaupun kenyataan ini agak pahit. Kerana sekarang ini rakyat disuruh jimat cermat, sedangkan pemimpin sebaliknya).

✔ Buat side income. Bisnes kecil-kecilan atau kerja sampingan. 

✔ Tetapkan matlamat kewangan. 

✔ Simpan aset fizikal seperti emas sebagai insurans kewangan keluarga. (Nak tahu kenapa perlu ada simpanan emas? Baca di sini).

✔ Tunaikan Zakat dan sebarkan sedekah. Hikmahnya sangat besar. (Harta kita yang sesungguhnya bukanlah yang kita miliki dan nikmati, melainkan yang disedekahkan).

✔ Elakkan hutang2 jahat sebaik mungkin seperti personal loan. (Awas, penyakit ni sangat merbahaya! Kalau dah berjangkit, susah nak sembuh)


EMAS | POLISI INSURANS KEWANGAN YANG UTAMA

 Tiada aset lain yang menawarkan tahap keselamatan yang sama; PRIVACY & LIQUIDITY.

 Nilai emas ditentukan oleh pasaran bebas dan tidak bergantung kepada kerajaan, bank , atau pasaran saham.

 Kerajaan seperti Amerika Syarikat taksub dengan hanya satu penyelesaian kepada masalah hutang mereka : jenayah mata wang, yang juga dikenali sebagai inflasi.

 Amerika Syarikat secara autopilot ke arah kemusnahan kekal dolar dengan dasar inflasi kewangan. 

 Emas adalah cara terbaik dan paling mudah untuk melindungi diri anda daripada kemusnahan itu selain dapat mengembangkan kekayaan anda pada masa yang sama.

Jika mahu lebih penjelasan, sila picit link  di bawah untuk baca artikel yang pernah saya tulis (EMAS Sebagai "INSURAN KEWANGAN" Anda). Semoga bermanfaat.


Bukan senang untuk senang, tetapi amat senang untuk susah. Renung-renungkanlah...

"Usah sibuk menghitung cuaca. Terkadang mengena, banyak kali tersasar. Usah membilang hari mengira hujan akan turun dan banjiir bakal mendatang. Bina sahaja boat laju sekarang. Sembang sembang tiada maknanya." 
~ Tuan Roslan Ab Hamid (Public Speaking Guru)
Wallahua'lam. 

PG MALL: Coming Soon


Salah seorang mentor emas saya yang juga 'orang kuat' Public Gold iaitu Ustaz Khairul Anuar Basri (Ahli Pengawasan Syariah Sumitomo Mitsui Banking Corporation) menceritakan bahawa beliau baru-baru ini berpeluang duduk beberapa jam bersama Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Datuk Dr. Daud bin Bakar. Mereka berbiara tentang perkembangan industri kewangan Islam di Malaysia khususnya dan di seluruh dunia amnya. 

Kata Datuk Dr. Daud, tidak lama lagi emas bukan sekadar barang perhiasan atau barang perdagangan dalam urusniaga jual beli. Ia akan jadi lebih dari itu. Salah satu daripada perkara utama dalam Basel III sebagai contoh, Ratio Perlindungan Kecairan (Liquidity Coverage Ratio) ataupun LCR memerlukan bank untuk mempunyai Aset Mudah Cair Berkualiti Tinggi (High-Quality Liquid Assets) atau HQLA dalam kadar yang mencukupi. Ia penting kerana aset seperti ini sangat senang untik ditukar kepada bentuk tunai dalam kadar segera.


Emas sebenarnya HQLA yang dicari kerana :

1. Paling mudah dicairkan.
2. Kekayaan sebenar di tangan kita.
3. Sebagai modal pusingan.
4. Aset mudah alih.
5. Aset "wujud" yang "tiada" dalam sistem kewangan.

Akhir sekali nasihat beliau, mulakan kumpul emas daripada sekarang. Masanya sudah tiba untuk semuanya berasaskan kepada kekayaan sebenar dan bukan lagi kekayaan “tiruan” hasil cetakan kepingan-kepingan nota tunai.

Public Gold Introduced The Future Platform For Spending In Gold!



Public Gold berada pada landasan yang betul sekarang apabila sudah mula memperkenalkan Public Gold Mall pada Januari 2016 secara atas talian yang menjadikan emas sebagai medium tukaran, alternatif kepada tunai yang sungguh rapuh dan tidak stabil. Ini adalah inisiatif yang mendahului masa kerana lambat laun, transaksi perniagaan sebegini akan muncul dan digunakan oleh masyarakat juga.

Alhamdulillah, jadi antara perkembangan terbaik, akan datang anda boleh letakkan produk-produk anda sendiri dalam PG MALL. Nak jual apa-apa pun boleh setelah mendaftar dengan PUBLIC GOLD. Semua transaksi jual beli akan menggunakan emas dalam akaun GAP.

Untuk ketahui apa itu akaun GAP (Gold Accumulation Program), sila baca artikel ini.

The Formation of a Gold Financial System

GAP (Gold Accumulation Program) >>> GPS ( Gold Payment System) >>> PG Mall (Use to buy goods)

Antara transaksi yang boleh menggunakan emas sekarang di Public Gold sekarang ialah:

PG Mall Merchants

  • PG Museum - entrance ticket
  • Public Safe - service subscription fee
  • Public Jewellery - product purchase
  • Jutawanemas - Langkawi Homestay
  • Jutawanemas - Gold Investment 101 seminar fee
  • Safari Haramain Travel & Tours Sdn Bhd - Travel packages (umrah)

Semoga usaha Public Gold untuk menjadikan emas sebagai 'medium of transaction' tercapai demi menegakkan ekonomi yang lebih adil. Insyaallah.

Sama-sama kita tunggu pelancarannya nanti =)

Wallahua'lam.





7 strategi Elak Duit Bocor

EMOSI adalah salah satu pengaruh besar yang menjadi punca utama menggagalkan kita mengurus kewangan dengan baik.

7 strategi Elak Duit Bocor
Penting Ada Ilmu Kewangan
Kebocoran wang adalah masalah kritikal dalam pengurusan kewangan rakyat Malaysia. Di mana kita tidak sedar duit kita pergi ke mana setiap bulan.

Menariknya, kita sendiri yang merancang untuk membocorkan wang itu tanpa sedar. Situasi ini biasa dihadapi bila tiba hujung bulan.

Manusia yang mengalami masalah kebocoran wang adalah mereka yang gagal mengenal pasti keperluan dan kehendak dalam kehidupan seharian. Kebanyakan masa, kita anggap kehendak itu satu keperluan.
(baca lebih lanjut tentang beza keperluan dan kehendak di sini).

Tindakan membeli sesuatu mengikut kehendak biasanya akan merugikan diri kita. Ini punca kebocoran wang yang paling ketara dan selalu berlaku. 

Cuba lihat dan kaji cara orang dulu-dulu buat duit.

Mereka tidak gemar simpan duit kertas. Mereka menyimpan kekayaan dalam bentuk harta sebenar seperti tanah kebun, emas, rumah, dan sebagainya.

Jadi, eloklah kita letak matlamat untuk mengumpul real aset berbanding “cash” banyak-banyak.


Menyimpan dalam bentuk harta sebenar, merupakan cara melatih diri untuk mengelakkan kebocoran kewangan. Mesti ada ilmu dan disiplin diri.

Ini antara '7 Strategi Elak Kebocoran Wang' secara ringkas hasil daripada perkongsian mentor saya yang hebat, Tuan Zulkifli Shafie:

+ Bayar diri sendiri dulu setiap kali sebelum berbelanja (simpan 10% daripada gaji/hasil bisnes).

+ Tukarkan duit kepada harta fizikal (emas/hartanah).

+ Potong punca “kanser kewangan” (kad kredit).

+ Amalkan berbelanja secara tunai.

+ Langsaikan hutang kecil terlebih dahulu.

+ Buat “hutang baik” dan tambah koleksi harta fizikal anda.

+ Elakkan tabiat “window shopping”.

Gaji yang banyak bukan penentu kita boleh menyimpan banyak. Kalau banyak wang bocor, sampai bila-bila pun simpanan tidak akan meningkat.

-------------->

PETUA DOMPET TAK BOCOR

.
"Awak, tahu ke petua orang tua-tua supaya wang dalam dompet tak pernah kering?"

Lohh, ada ke? 
Saya tak pernah tahu pun.

"Cube teka?"
.
.
.
Teringat pesan mak, jangan letak semua duit dalam satu tempat. Selit² la kat tempat lain..Dan jangan pakai dompet yang berlubang :-D
.
Ngee.^^, ada lagi petua yang best untuk diamalkan.
Iaitu beli emas 1 gram, letak dalam dompet.
Wang tak mudah mengalir keluar macam air, insyaAllah.

Sebab apa?

Hukum tarikan kekayaan (law of attraction).
RM0 tarik RM0, Emas tarik Emas dan duit tarik duit.

Faham konsep ini?

Moga bermanfaat.

Ilmu + Tindakan = KEJAYAAN!

Jom, ayuh bersama Kawal Kebocoran Wang! ^^,

Wallahua'lam.

Manfaat & Kelebihan Menjadi Dealer Public Gold

Manfaat & Kelebihan Menjadi Dealer Public Gold
Maksimumkan Keuntungan Dengan Menjadi Dealer Emas
Pada mulanya, saya tidak ada niat langsung beli emas, patah lagi nak berniaga emas! Alasannya sebab emas mahal.. tak mampu. Sedangkan dari dulu sampai bila-bila memang emas mahal disebabkan nilai yang dimiliki emas tersebut.

Selepas mula celik emas kesan membaca blog Mentor Emas saya iaitu Tuan Mohd Zulkifli Shafie, tanpa ragu-ragu saya mulakan pertama membeli emas dan terus jadi dealer.

Saya jadi dealer sebab saya beli emas, bukan beli emas sebab nak jadi dealer. Memikirkan daripada saya menyimpan di bank dan Tabung Haji yang untung kebiasaannya cuma 5% setahun (itu pun belum tolak inflasi), lebih baik simpan emas yang untungnya boleh mencecah 10% – 20% atau lebih setahun!

Fokus utama saya bersama Public Gold BUKAN untuk mengumpul KOMISYEN sebagai dealer dengan 'jual' emas. Tetapi lebih kepada perkongsian ilmu tentang keuntungan simpan emas. Saya ada misi yang jauh lebih penting dan utama iaitu dengan niat ingin memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan dan keperluan menyimpan emas

Fokus saya lebih terarah kepada perkongsian ilmu emas yang betul, tepat, selamat dan menguntungkan (asas mengenai simpanan, pelaburan dan perniagaan emas/perak).

Oleh itu, saya cuba kongsikan di FB personal dan blog ini dengan menggabungkan konsep memberi kesedaran, ditambah kefahaman, diperkukuh dengan bimbingan dan disulam didikan, insyaallah akan mencetuskan evolusi baru dengan wujudnya budaya menyimpan emas di kalangan masyarakat. Semoga perkongsian ilmu dalam blog ini dapat menjadi saluran yang memberi manfaat kepada semua. 

Secara peribadi, saya kagum dengan wawasan dan usaha Public Gold ke arah menjadikan emas sebagai 'medium of transaction' sebab kita semua tahu bahwa emas adalah alternatif terbaik tukaran dagangan yang lebih adil berbanding wang kertas.

Public Gold sangat aktif mengadakan seminar emas secara PERCUMA seluruh Malaysia untuk mempromosikan potensi emas sebagai alternatif matawang sebagai galakan kepada masyarakat untuk menyimpan emas dan tidak menjalankan perniagaan emas berkonsep MLM (ada yuran-yuran tertentu, bonus pairing, bonus cari orang/ahli dll). 

Bonus dealer Public Gold datangnya daripada jualan, bukan bonus besar sebab dapat ahli baru. Hati-hati, jika bonus daripada perniagaan yang anda jalankan, banyak dijana oleh perekrutan ahli berbanding jualan, percayalah itu skim piramid! Kata mentor emas saya, Tuan Zulkifli Shafie, komisyen bukanlah yang utama, kerana boleh dikatakan komisyen dealer Public Gold adalah yang paling kecil dalam pasaran.

Hakikat yang tidak boleh disangkal lagi, Public Gold adalah sebuah syarikat emas terbesar di Malaysia yang sangat 'investor-friendly', dan antara kelebihan utamanya ialah;

1. Harga lebih murah
2. Spread terendah
3. Diterima meluas oleh ar-rahnu di Malaysia
4. Jimat 6% sebab bebas GST (diiktiraf LBMA)
5. Urusan jual beli mudah sebab ada lebih 18 cawangan seluruh Malaysia termasuk Singapore dan akan menembusi pasaran Indonesia pertengahan tahun ini.

Selebihnya boleh baca di sini.

Orang yang menyimpan emas Public Gold lebih PEACE OF MIND.=) Kenapa saya berani katakan begitu? Klik link di atas.

Satu Harga Untuk Semua


Public Gold International Sdn. Bhd. tidak mengamalkan konsep 'harga ahli' 'yuran penyertaan' atau seangkatan. Oleh kerana, tiada konsep 'keahlian' maka tiada juga 'yuran penyertaan' atau 'yuran ahli'. Cuma yang ada hanyalah DEALER PUBLIC GOLD

Bagaimana menjadi Dealer Public Gold? 

Apabila anda MEMBELI EMAS dengan syarat-syarat tertentu yang telah ditetapkan oleh Public Gold (minimum belian emas/perak dalam satu resit), automatik anda akan menjadi DEALER PUBLIC GOLD. Dengan menjadi dealer, anda layak menjadi INTRODUCER kepada customer.

Kesimpulannya di sini, tiada diskriminasi harga antara CUSTOMER dan DEALER. Harga jualan dan belian emas adalah sama untuk semua. Tapi..dengan menjadi Dealer, anda boleh dapat komisyen daripada pembelian emas sendiri dan orang lain, umpama anda beli emas dengan harga diskaun!

Jika anda ingin menjana pendapatan dengan emas maka anda boleh berniaga emas dengan menjadi Dealer Public Gold. Ini kerana berniaga emas memberikan pulangan yang lumayan. 

  • Jual emas = untung
  • Beli balik emas = untung
  • Tidak boleh menjual = tetap untung sebab harga emas semakin naik
Jom, jana keuntungan ketika apa keadaan harga emas sekalipun! =)

Antara Jenis Keuntungan Dealer Public Gold:


1. Untung Capital Gain
2. Untung Komisyen
3. Untung Buy Back
4. Untung Jual Kepada Syarikat
5. Untung Komisyen 'Overriding'

Setiap orang yang bergelar dealer dengan Public Gold, bila membeli atau menjual emas, anda akan dapat insentif. 


#1 – Rebat Belian Emas Sendiri


Untuk jadi normal dealer, anda kena buat belian minimum RM30,000 dalam satu resit. Setiap belian KEDUA dan seterusnya, Public Gold akan bayar rebat 1% daripada harga belian. Untungnya beli emas PG, dapat beli emas lebih murah RM15 – RM20 segram berbanding kedai emas, lepastu dapat jimat lagi rebat 1%. 
  • Normal dealer- 1% dari harga belian.
  • Priority dealer - 1.5%
  • Master dealer - 2%
Rebat 1% boleh meningkat kepada 1.5% dan 2,0% mengikut tahap dealership masing-masing.


#2 – Rebat Jual Balik Emas Sendiri


Jika anda jual balik emas anda kepada Public Gold, anda akan dibayar rebat 0.3% atas harga jualan tersebut. Kalau jual RM10,000, dapat la RM30. Walaupun nampak macam kecil, logiknya siapa nak bagi kan?.jual pun boleh dapat duit lagi.

Semua dealer mendapat 0.3% dari harga jualan balik.
Maksudnya, kalau harga jualan balik ialah 100, maka tambah 0.3%, kita akan dapat RM100.30.


#3 – Komisyen Introduce Pembeli (Syorkan Beli Emas PG)


Bukan sekadar KOMISYEN, tetapi TANGGUNGJAWAB. Niatkanlah untuk sebarkan ilmu apa yang kita tahu pada masyarakat terutama keluarga sendiri. Jangan simpan emas hanya untuk diri sendiri. Ambillah tanggungjawab introduce orang lain tentang emas dan Public Gold. Anda tidak perlu menjual, hanya share manfaat dan bagi tunjuk ajar yang betul kepada siapa yang berminat.

Setiap orang yang membeli emas atas recommendation kita, Public Gold akan bayar komisyen 1%, 1.5% dan 2.0% ikut level dealership masing-masing. Hanya memerlukan modal ilmu sahaja.. Anda hanya consult dan bantu mereka place order sahaja. Pembeli yang akan bayar dan ambil sendiri emas dari office Public Gold. Mudah!

Jika jualan anda RM 30,000 sebulan x 1.0% = RM 300 SEBULAN x 12 Bulan = RM 3,600 SETAHUN.



#4 - Beli & Jual Dengan Harga Diskaun


Jika ada pembeli emas nak jual emas mereka,. anda berpeluang membeli emas pada harga “PG Buy”, iaitu harga selepas tolak susut nilai (spread) 4.5% – 8.0%. Spread ikut fahaman PG ialah : beza harga beli dengan jual pada ketika kita beli. Itulah spread.

“PG Buy” ialah harga Public Gold beli balik kalau kita nak jual. Ia dikira lepas ditolak peratusan susut nilai dari harga “PG Sell”.

Pembeli boleh menjual emas mereka di office Public Gold atau jual kepada kita (dealer). Harganya ikut website. Biasanya pembeli suka jual kepada dealer sebab boleh dapat duit on the spot. Kalau jual kepada Public Gold, duit tu akan masuk dalam masa 1 hari bekerja.

Jadi, sebagai dealer anda boleh beli emas seolah-olah tanpa susut nilai! Jika harga emas naik 5%, maksudnya anda terus untung 5%! 

Emas yang anda beli pada harga diskaun “PG Buy” tu, anda boleh jual pula bila ada pembeli baru mengikut harga “PG Sell” dan anda akan dapat keuntungan sekitar 8%! Kalau beli RM10,000, untung RM800 tu boleh dapat sekejap je, insyaAllah. Bukankah itu lebih baik daripada simpan duit dalam Tabung Haji atau ASB?

#5 - Komisyen 'OVERRIDING' (sepanjang hayat..)


  • 1.0% > Normal Dealer
  • 1.5% > Priority Dealer
  • 2.0% > Master Dealer
  • 0.15% > Overriding
Komisyen 'ROYALTI' setiap belian ulangan oleh customer dan dealer bawahan anda selagi akaun itu aktif.


Beli mana-mana emas Public Gold bernilai RM30,000 dalam satu resit, automatik jadi dealer. Untuk lihat produk-produk emas keluaran Public Gold, klik gambar.


Jadi, kesimpulannya..Siapa yang jadi dealer sambil simpan emas, dia untung:

+ Jimat susut nilai at least 1.3% – 2.3 (rebat).
+ Peluang jual emas sendiri tanpa susut nilai (jual harga PG Sell).
+ Peluang beli emas dengan harga diskaun 4.5% – 8% (susut nilai).
+ Untung berganda bila bantu orang lain (komisyen jualan).
+ Untung simpan emas bila harga emas naik.
+ Untung komiyen lagi besar bila harga emas jatuh (komisyen jualan).
+ Beli emas untung, simpan emas untung, jual emas pun untung.
+ Harga emas naik untung, harga emas turun lagi untung.

** Menjadi dealer tidak semestinya anda perlu aktif menjual emas kepada orang lain. Sebaliknya, jadi dealer untuk diri sendiri kerana anda boleh membeli emas pada harga yang lebih murah serta mendapat susut nilai emas yang lebih kecil.

Masa Depan Bisnes Emas


Alhamdulillah, kini kesedaran masyarakat dunia terhadap penipuan sistem wang kertas semakin meningkat. Sistem kewangan RESET setiap 100 tahun. Oleh kerana itu, Emas telah dijadikan penyimpan kekayaan sejak zaman berzaman oleh sesiapa yang tahu "apa itu emas".

Anda berada di landasan yang tepat bersama Public Gold kerana wawasan utama Public Gold ialah:

  • World Currency Issuer
  • Global Leader in Pyhsical Gold Bullion Exchange Centre
  • Global Gold Mint Centre
Public Gold hari ini adalah Syarikat jual beli emas pelaburan no. 1 di Malaysia! Dan baru 100,000 registered customer (0.004%) daripada 29 juta rakyat Malaysia.

EMAS Sebagai "INSURAN KEWANGAN" Anda : http://goo.gl/4GphSg

Emas Rizab Keluarga - Kelebihan menyimpan emas ~ http://goo.gl/FmcPNX

Kenapa Emas? : http://goo.gl/k3xV93

Masa Depan Anda Bersama Public Gold?



Cuba fikirkan, ketika 1% daripada rakyat Malaysia menjadikan emas sebagai medium of exchange, di manakah anda?

Tidak tahu, kita boleh belajar. Public Gold ada menyediakan latihan khusus untuk membimbing anda untuk membina empayar perniagaan emas anda dengan betul.

Antara sistem latihan yang diwujudkan selain seminar-seminar emas secara percuma yang giat diadakan di seluruh Malaysia termasuk Singapura, anda boleh menyertai:

1- SIP (Sales Incentive Program)
2- JLT (Jutawan Emas Leadership Training)
3- PG 1 System

Public Gold telah terbukti sebagai syarikat bereputasi dan berkredibiliti tinggi. Ini fakta!
Lebih lanjut, boleh baca di sini.

Strategi Menjana "Passive Income"


Usahakan bisnes sekali, tapi untungnya berkali-kali.
"Bisnes bertukar menjadi harta apabila ia dapat menjana pendapatan berterusan tanpa perlu kehadiran 'owner', sebagaimana sebuah rumah sewa".
Jadi, fokuslah membina network, bukan sekadar sales.. Jana RM 10 hasil daripada setiap 1 daripada 100 network lebih baik daripada menjana RM 1,000 hasil kerja seorang.

Oleh itu, anda boleh jana "DUIT PENCEN" daripada belian ulangan network.
  • 1.0% > Normal Dealer
  • 1.5% > Priority Dealer
  • 2.0% > Master Dealer
  • 0.15% > Overriding
Belian ulangan oleh customer dan dealer bawahan anda hanya akan berlaku apabila anda PANDAIKAN ORANG LAIN.

Andaikan jika anda berjaya menjadi introducer kepada 1000 orang dan didik mereka menjadi customer yang 'merdeka', setiap kali belian emas yang mereka buat anda kan dapat komisyen sampai mati. Jika setiap orang buat belian hanya 1 gram emas sebulan, sekurang-kurangnya anda kan dapat passive income RM 2,000 sebulan!

1,000 registered customer x RM 200 sebulan = RM 200,000
RM 200,000 x 1% komisyen = RM 2,000

Formula: Number > Volume > Profit


Jika ada sebarang kemusykilan @ sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di 013-3609680.

Wallahua'lam.

SEMINAR: "Emas Sebagai Penyelamat Kejatuhan Nilai Ringgit"

Assalamua'laikum w.b.t.,
Tuan/Puan yang dirahmati Allah sekalian,

EMAS merupakan satu galian yang sangat bernilai kepada manusia sejak dahulu. Sehingga hari ini, ramai masyarakat mula sedar dengan kepentingan memiliki emas untuk menyelamatkan simpanan daripada dimamah inflasi dan sebagainya.

Berikutan peningkatan dalam permintaan masyarakat untuk mengetahui lebih lanjut dan menimba ilmu emas, Public Gold menganjurkan Seminar Emas bertujuan untuk berkongsi ilmu pengetahuan lengkap mengenai emas untuk menggalakkan masyarakat menceburkan diri dengan ilmu emas yang betul, tepat dan selamat agar mampu menyelamatkan kekayaan melalui emas fizikal.

SEMINAR: "Emas Sebagai Penyelamat Kejatuhan Nilai Ringgit"Justeru itu, saya menyeru kepada diri saya dan anda semua untuk melebarkan lagi sayap kesedaran serta kefahaman terhadap ilmu emas dengan menghadiri "SEMINAR EMAS SEBAGAI PENYELAMAT KEJATUHAN RINGIT" yang akan diadakan pada masa dan tempat seperti berikut:


Maklumat Seminar


Masa  : 8.00 pagi - 1.00 tengahari

Tarikh   : 27 Februari 2016

Tempat : TH (Tabung Haji) Hotel


Cara Mendaftar


Dapatkan tiket dengan cara, transfer atau bank-in RM30 ke akaun:

Public Gold Foundation, 5071-3450-4638 (MAYBANK), 

Kemudian terus emailkan slip bayaran ke ally@publicgold.com.my bersama maklumat berikut;

1. Nama penuh
2. Nombor i/c
3. Nombor telefon

Jika ada sebarang masalah atau pertanyaan, boleh hubungi saya atau mana-mana introducer Public Gold, atau terus rujuk di branch-branch PG terdekat dengan anda..

*Tarikh tutup sehingga 26 Februari 2016.

Siapa Perlu Hadir Seminar Ini?


√ Peminat emas
√ Pedagang emas
√ Pelabur emas
√ Penyimpan emas
√ Mereka yang ingin tahu dan belajar tentang emas



Kepentingan Ilmu


Sabda Rasulullah s.a.w. dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Al-Bazzar, (maksudnya):
"Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa".

Berdasarkan hadis di atas, ilmu merupakan antara perkara terpenting dalam kehidupan, kerana dengan ilmu manusia mempunyai darjat yang tinggi di sisi Allah dan manusia lainnya. 

Penduduk langit dan bumi begitu memuliakan mereka yang berilmu, juga berusaha mencari ilmu yang benar untuk diamalkan dan disebarkan. 

Hakikatnya, ilmu memimpin akal dan tindakan manusia ke jalan yang benar, juga mendorong ke arah memilih yang baik berbanding yang buruk.

Akhir sekali, saya menyeru pada semua pembaca agar dapat meluangkan masa untuk menghadiri majlis ilmu sebegini. Jangan lepaskan peluang baik yang datang. Saya difahamkan, pembentang yang terlibat merupakan pensyarah berpengalaman yang membuat kajian tentang emas dan sistem kewangan dunia (bukan ejen emas). Semoga kita dapat mengambil manfaat dan sebarkannya kepada orang ramai di luar sana.

Wallahua'lam.

Kenapa?: Anda Perlu Elakkan Membeli EMAS Di 'Kedai Emas'..?

*Fokus saya dalam artikel ini ialah kepada emas pelaburan.

kenapa perlu elakkan membeli emas di kedai emas
Elakkan Membeli Emas Di Kedai Emas
Asasnya, pelaburan emas secara fizikal boleh dibahagikan kepada 3 kategori iaitu:
1. Syiling emas
2. Jongkong emas
3. Barang kemas

Daripada 3 kategori emas fizikal ini, cuma syiling emas (Dinar Emas) dan jongkong emas (Gold Bar) yang boleh dikategorikan sebagai emas pelaburan, sedangkan barang kemas hanyalah bertujuan untuk perhiasan dan kecantikan sahaja dan ianya tidak sesuai untuk dijadikan pelaburan jangka masa panjang. 

Kenapa Barang Kemas Tidak Sesuai?


Ini kerana terdapat kos upah (workmanship)  untuk membuat barang kemas tersebut. Jika anda hendak menjual semula barang kemas itu, maka anda akan dikenakan susut nilai yang tinggi iaitu di antara 25 % sehingga 40%!

Jika anda nak beli emas untuk tujuan simpanan atau pelaburan, gold bar atau dinar adalah item yang terbaik kerana ianya dikeluarkan khas dengan ciri-ciri yang sesuai untuk PELABURAN;

Antara kelebihan-kelebihan emas untuk PELABURAN ialah:


1. Mempunyai saiz, bentuk dan berat yang standard.
2. Mudah dibawa dan disimpan
3. Mudah ditunaikan.
4. Mempunyai susut nilai (spread) yang rendah.
5. Boleh digadaikan di ar-Rahnu.
6. Harga lebih rendah
7. Tiada kos upah

Sedangkan, barang kemas pula dikeluarkan khas untuk tujuan PERHIASAN. Maka emasnya memang dibuat dengan ciri-ciri yang terbaik untuk perhiasan:

1. Pembuatan yang halus & cantik
2. Ketahanan yang tinggi
3. Reputasi jenamanya
4. Pelbagai pilihan design menarik

Kesemua ciri-ciri yang ada pada barang kemas tersebut membuatkan KOS MENJADI TINGGI, dan ini boleh menjejaskan potensinya bagi tujuan pelaburan. Jika anda perasan, kedai-kedai emas biasanya hanya akan paparkan SATU HARGA sahaja, iaitu harga mereka jual. Harga beli balik tidak penting kerana keutamaan pembelian barang kemas bukanlah keuntungan, tetapi hanya sebagai PERHIASAN, kecantikan, nilai sentimental dan kebanggaan pemakainya.

Kebanyakan kedai-kedai emas di Malaysia menjual emas mengikut harga FGJAM (www.fgjam.org.my).  Contohnya Poh Kong, Tomei, Habib Jewel, Wah Chan dan lain-lain.

Kenapa?: Anda Perlu Elakkan Membeli EMAS Di 'Kedai Emas'..?
Contoh Harga Jual Emas Di Kedai Emas Wah Chan
Harga emas pada 13/8/2011 adalah RM190/gram
Kesimpulannya, Emas adalah aset. Jadi, membuat pelaburan emas menggunakan barang kemas sebenarnya  boleh juga menguntungkan anda. Namun anda perlu bijak memilih barang kemas dengan ciri-ciri tertentu yang terbaik agar dapat memaksimakan keuntungan melalui barang kemas. 

Antara 6 tips untuk memaksimakan keuntungan melalui pelaburan barang kemas adalah:

1. Pilih harga barang kemas yang dijual di bawah harga pasaran FGJAM (www.fgjam.org.my).

2. Pilih kedai yang menawarkan kos workmanship yang paling murah.

3. Pilih barang kemas yang mempunyai kualiti emas 916 (22K) ke atas.

4. Pilih design yang padu dan tebal kerana ianya lebih tahan lasak. Elakkan design yang nipis @ halus.

5. Pilih design yang tidak ada batu permata (emas 100%).

6. Pilih kedai yang menawarkan trade-in value yang tinggi.

Jika anda lihat tips-tips di atas, hakikatnya agak sukar untuk mencari barang kemas yang menepati semua ciri-ciri tersebut terutamanya no. 2 dan 6.

Maka oleh kerana itu, barang kemas tidak berapa sesuai dibeli kalau tujuan anda untuk mendapatkan keuntungan daripada simpanan dan pelaburan.

Pelanggan Dipaksa Beli di Kedai Emas Terkenal


Ada satu kes yang viral di media sosial berkaitan ini. Seorang pelanggan sebuah kedai emas popular telah menulis dalam facebook, menyatakan rasa ketidak puasan hatinya terhadap urusniaga yang dilakukan.

kena-tipu-wah-chan

Kedai emas yang popular biasanya menjual emas dengan harga yang tinggi dan membeli kembali dengan harga yang rendah disebabkan beberapa faktor.

Antaranya, kerana mereka memerlukan margin yang tinggi untuk survival; sewa tempat mahal di kompleks beli belah yang besar, perlu membayar gaji pekerja yang ramai, terpaksa menampung kos insurans dan sebagainya yang membuatkan spread/susut nilai emas mereka menjadi lebih tinggi.

Ramai yang berfikir membeli emas atau menjual emas di kedai emas popular lebih selamat berbanding membeli atau menjual di kedai biasa, REALITINYA tidak begitu. Pembeli tidak 100% selamat dari dimanipulasikan dan tiada jaminan untuk mendapat kepuasan daripada jual beli yang dilakukan.

Keburukan Membeli Emas Pelaburan Di Kedai Emas

  •  Harga yang lebih tinggi daripada harga emas antarabangsa (ikut harga FGJAM). 
  •  Perbezaan harga belian dan jualan yang tinggi
  •  Tak boleh buka plastik cover, kalau kita buka cover plastik tersebut maka emas tersebut akan dikira 'emas terpakai'
  • Spread/susutnilai yang tinggi, sekitar 20-30%

Jika anda adalah golongan yang tidak berkira dengan duit, beli emas putih batu permata, atau silver, pandora, platinum, Dengan memiliki item2 jewelry ini anda & orang lain akan tahu, anda ada wang yang banyak untuk dibakar.

Jika anda membeli emas untuk tujuan pelaburan dan simpanan jangka masa panjang, sebaiknya belilah jongkong atau dinar emas..bagi mereka yang nak membeli jongkong emas atau dinar emas daripada kedai emas, berhati-hatilah…

Oleh itu, apakah penyelesaian kepada masalah ini?

Belilah Gold Bar atau Dinar Public Gold =)

1. Harga lebih murah
2. Spread rendah iaitu antara 4% - 8% sahaja berbanding kedai emas.
3. Diterima meluas oleh ar-rahnu d Malaysia
4. Jimat 6% sebab bebas GST
5. Urusan jual beli mudah, ada lebih 18 cawangan seluruh Malaysia termasuk Singapore

Selebihnya anda boleh baca di artikel ini.

Jadi, bagi pembeli yang berminat untuk membuat simpanan emas yang lebih menguntungkan, buatlah pilihan yang bijak.

Wallahua'lam.

Ringgit Antara Paling Teruk Jatuh Di Asia

SINGAPURA: Ringgit menerajui kejatuhan dalam kalangan mata wang negara membangun Asia hari ini berikutan harga minyak mentah terus jatuh dan aktiviti perkilangan global kekal lemah, mengurangkan selera pelabur bagi aset yang lebih berisiko. 

Ringgit Antara Paling Teruk Jatuh Di Asia
Won Korea Selatan
Ringgit juga menerima tekanan lanjut daripada kebimbangan diperbaharui berhubung 1Malaysia Development Bhd (1MDB). 

Pihak berkuasa Singapura berkata, mereka menahan sejumlah besar akaun bank dalam beberapa bulan kebelakangan ini sebagai sebahagian daripada siasatan berhubung kemungkinan 1MDB terbabit dalam pengubahan wang haram. 

Won Korea Selatan susut berikutan inflasi Januari semakin perlahan ke paras terendah empat bulan, menambahkan lagi tekanan ke atas bank pusat bagi pengurangan lanjut kadar faedah. 

Dolar Taiwan naik didorong peningkatan permintaan korporat sebelum cuti Tahun Baharu Cina minggu depan. 

Harga minyak meneruskan kejatuhan disebabkan kebimbangan berhubung keadaan ekonomi pengguna tenaga terbesar, China dan pertambahan bekalan. 

Pasaran saham Asia jatuh 


"Aset berisiko termasuk mata wang Asia belum lagi menjumpai momentum kenaikan. Malahan, belum ada kemungkinan untuk kita menyaksikan pengukuhan dalam tempoh singkat dalam data ekonomi," kata Jeong My-young, ketua penyelidik di Samsung Futures di Seoul. 

Ringgit semakin jatuh berikutan peningkatan kebimbangan berhubung penyusutan pendapatan minyak dan gas Malaysia dan menyebabkan tekanan kepada atas kewangan kerajaan. Malaysia adalah pembekal utama minyak sawit dan gas asli cecair. - REUTERS

Sumber asal di : http://www.bharian.com.my/node/120450?m=1

Emas: Pemampan Kejatuhan Ringgit


Salah satu sebab kenapa saya simpan emas adalah sebagai wealth protection. Tujuannya untuk melindungi kekayaan daripada hilang kesan kejatuhan nilai ringgit.

Sejarah telah mencatat, ringgit pernah jatuh sehingga 50% semasa krisis ekonomi pada tahun 1997! Selepas kejatuhan ringgit itulah bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir mula membuka mulut tentang emas dan mendorong Bank Negara Malaysia (BNM) mengeluarkan syiling emas pertama negara iaitu Kijang Emas.

Menurut mentor emas saya, hampir kesemua pakar emas; mereka cenderung mengatakan emas itu ialah SIMPANAN. Fungsi utamanya ialah sebagai penyelamat nilai, bukan sangat PELABURAN yang boleh berkembang nilainya. Cuma bila nak diistilahkan sebagai “simpanan”, ramai orang akan ‘confuse’. Jadi istilah “pelaburan” lebih selesa digunakan.

Emas sebenarnya alternatif bagi simpanan duit, sebab duit kertas yang kita gunakan pun asalnya disandarkan kepada emas. Kalau kita kaji betul-betul sejarah emas, 1400 tahun dulu (zaman Nabi Muhammad s.a.w), 1 dinar mampu beli satu atau dua ekor kambing (bergantung kepada saiz dan jenis kambing). Tetapi hari ini, 1 dinar (harganya sekitar RM700) masih mampu beli satu atau dua ekor kambing juga, ia tak menjadi 10 atau 100 ekor kambing!

Maksudnya, kuasa beli emas bersifat KEKAL walauapapun berlaku kepada ekonomi dan politik dunia. Pendek kata, kalau simpan emas, kekayaan kita tak akan susut atau hilang.


1 dinar mampu beli seekor kambing sejak 1400 tahun dahulu sampai sekarang. Berbeza dengan duit kertas. 30 tahun dahulu, anak-anak sekolah mampu makan kenyang di kantin sekolah dengan hanya berbekalkan duit 50 sen. Tetapi sekarang, sekurang-kurangnya RM3.00 sehari. Nombornya bertambah, tapi kuasa beli berkurangan.


Wallahu a’lam.


Kenapa selalu disarankan Jangan Menyimpan Terlalu banyak 'cash'?


Kenapa selalu disarankan Jangan Menyimpan Terlalu banyak 'cash'?
SaveInvestOwnGold
Marilah kita belajar daripada sejarah..

Pada tahun 1946, tampuk kepimpinan Negara Hungary telah berubah. Kerajaan lama digantikan dengan kerajaan yang baru. 

Wang kertas yang lama (di zaman Kerajaan Lama) sudah tidak lagi laku digunakan, sebaliknya Kerajaan baru sudah mengeluarkan wang kertasnya sendiri.

Bagaimana dengan nasib rakyat yang masih lagi menyimpan wang kertas lama? 

Dah tentu wang kertas itu tidak laku lagi. Tiada nilai. Daripada wang kertas yang diakui nilainya menjadi kertas yang tak bernilai sekelip mata.

Hakikat Wang Kertas


Semua wang kertas didunia ini boleh dikategorikan kepada 2 kategori sahaja iaitu; mereka yang telah gagal dan mereka yang akan gagal.

Kenapa selalu disarankan Jangan Menyimpan Terlalu banyak 'cash'?
Wang kertas semasa penjajahan Jepun
Sebenarnya sudah terlalu banyak cacatan sejarah yang memberi petunjuk kepada kita tentang kegagalan sistem wang kertas.

Di Semenanjung Tanah Melayu, datuk nenek moyang kita telah merasai bagaimana ‘banana money’, wang kertas Jepun sewaktu penjajahan mereka di Tanah Melayu tidak diterima (tidak laku) setelah tamatnya perang dunia kedua dengan kekalahan Jepun.

Wang negara Kuwait tidak bernilai langsung setelah negara itu ditakluki Iraq dan kini berlaku pula kepada wang kertas Zimbabwe tanpa ada sebarang peperangan pun.

Statistik menunjukkan bahawa terdapat sebanyak 15 buah negara telah mengalami kegawatan ekonomi yang menyebab keruntuhan nilai wang kertas mereka..

Masalah Hyperinflasi


Kenapa selalu disarankan Jangan Menyimpan Terlalu banyak 'cash'?
Sekarang kita cuba lihat pula masalah inflasi yang teruk di alami oleh sesebuah negara pada zaman ini seperti Zimbabwe.

Zimbabwe merupakan negara abad ke 21 yang dirundung masalah hyperinflasi. Ia merupakan sebuah negara di benua Afrika..berjiran dengan Amerika Selatan, Botswana, Mozambique dan Zambia. Hyperinflasi berlaku disebabkan tindakan kerajaan mereka di bawah pemerintahan presiden Robert Mugabe yang bertindak mencetak wang yang terlalu banyak dan tidak seiring dengan perkembangan di dalam pengeluaran barang-barang dan perkhidmatan.

Akibatnya kadar inflasi di Zimbabwe telah dilaporkan menjangkau sehingga 5,000,000,000,000,000,000,000%!

Hari ini, rata-rata ibu-bapa memberikan anak mereka RM5 ke RM10 sehari untuk membeli.... nasi, mee goreng dan juga air minuman. Berbanding pada tahun 1980-an, kebanyakan pelajar sekolah rendah hanya membawa wang belanja antara 20 sen ke 30 sen sahaja. Paling banyak pun 50 sen.Duit tersebut cukup untuk membeli nasi, mee goreng dan air minuman. Bahkah ada baki lagi...

Nilai duit makin besar tetapi benda yang dibeli tetap sama. Jadi inilah kesan kejatuhan nilai matawang dan kuasa membelinya.

Berdasarkan keadaan di atas anda boleh tengok bagaimana menjunamnya kuasa beli matawang dan kesan ini akan berterusan dengan terus-menerus sehingga walaupun anda menyimpan SEJUTA ringgit sekali pun belum tentu anda mampu menahan nilai kuasa beliannya pada nilai yang sama.

Jadi nak selamat simpanlah emas. Kerana apa? kerana takut keadaan menjadi lebih teruk sehingga sampai taraf inflasi kritikal seperti negara Zimbabwe.

Bertindak sebelum terlambat. Emas untuk bangunkan keluarga, agama dan negara.

Menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian tidak berguna lagi..

Bagi mereka yang ada mata boleh melihat, yang ada telinga mendengar dan ada anggota untuk bertindak, maka bertindaklah dari sekarang bagi membuat persediaan menghadapi masa depan dan seterusnya dapat mengelakkan aspek yang paling parah dari senario ini. 

Oleh itu, Jangan simpan wang kertas banyak2, tukarkan sebahagian simpanan wang kertas kepada Emas Fizikal sebagai PELINDUNG HARTA anda yang terbukti dalam sejarah adalah aset yang terunggul dan tiada bandingannya. Dulu, kini dan selamanya..

Emas Mampu Melindungi Diri Daripada Krisis Hutang & Penurunan Nilai Mata Wang

Kenapa selalu disarankan Jangan Menyimpan Terlalu banyak 'cash'?

Satu trend utama kita saksikan sekarang, semakin ramai individu dan pelabur di peringkat global memiliki emas & perak untuk melindungi diri mereka dari segi kewangan.

Pada masa yang sama, bank-bank pusat di seluruh dunia sedang mengumpul emas secara besar-besaran: mereka menjadi pembeli bersih emas sejak tahun 2008 (secara kebetulan tahun di mana krisis kewangan diputar di luar kawalan).

Miliki & jadikanlah emas sebagai perlindungan harta benda dan kuasa membeli anda (simpanan jangka panjang). Emas satu bentuk pelaburan alternatif terkini.


Berhati-hatilah dengan 'pelaburan-pelaburan' (skim) yang menjanjikan keuntungan yang tinggi dalam tempoh yang singkat.

Tiada jalan pintas untuk menjadi 'kaya'.

Jika nak melabur, siasat / kaji betul-betul syarikat tersebut, adakah ia benar-benar ber authority, bagaimana sistemnya, dan lain-lain.

Paling penting, pastikan ia tidak berada dalam senarai hitam (black list) Bank Negara Malaysia.

"An Idiot repeats his mistakes.
A smart person learns from his mistakes.
But a genius learns from the other's mistakes".


Wallahua'lam.
😊

Ibrah Surah Yusuf Dalam Menangani Krisis Ekonomi

Assalamua'laikum. Moga pembaca blog ini sentiasa sihat dalam rahmat Allah SWT. Ameen..

Cuma nak tanya, sedar tak kita kini sedang berhadapan saat yang amat luar biasa?

Ekonomi Malaysia sedang dilanda ‘ribut badai’ yang cukup dahsyat. Dalam mendepani cabaran ekonom & risiko kemiskinan tanpa sedar pada Tahun 2016 ini, pelbagai persiapan perlu dilakukan. 

Al-Quran ada menceritakan tentang pengurusan simpanan dalam musim gawat yang tidak menentu..dan Allah SWT apabila menceritakan sesuatu kisah menerusi al-Quran, sudah pasti ia bukan semata-mata releven untuk zaman tersebut sahaja, bahkan ia sesuai untuk menjadi pengajaran sampai bila-bila.

Insyaallah saya akan kongsikan lebih lanjut mengenai cara menangani krisis ekonomi menerusi Ibrah kisah daripada al-Quran dalam artikel kali ini.

Ilmu ini sangat ideal untuk anda yang memerlukan penyelesaian dan jalan keluar daripada krisis ekonomi berpandukan al-Quran. 

------------------------------

Usaha Berterusan, Utama Simpanan Masa Depan


Sebagai Muslim, yakinlah krisis ekonomi dan isu yang hangat dan hebat adalah ujian ALLAH. Krisis ini juga turut berlaku pada zaman nabi. Contohnya, kisah Nabi Yusuf AS dalam menghadapi tujuh tahun masa yang perit dan genting. Mari kita mengambil ibrah dari kisah kegawatan ekonomi yang diceritakan dalam Al-Quran, surah Yusuf ayat 47-49. Kerja keras untuk 7 tahun, untuk hadapi gawat 7 tahun berikutnya.

FORMULA KEJAYAAN Nabi Yusuf AS agar Mesir mampu bertahan ketika musim kemarau panjang yang berlarutan tersebut telah diringkaskan oleh Ustaz Syaari melalui segmen Ibrah yang lalu melalui perkataan YUSUF itu sendiri:

Y = yakin rezki milikNya

U = usaha luar biasa

S = simpan dahulu, belanja kemudian

U = utamakan yang utama (bila berbelanja)

F = fokus bulatan kawalan (bukan bulatan kebimbangan)

Antara ibrah yang boleh di ambil;

✔ Apabila kita menghadapi krisis ekonomi, kita perlu sentiasa ingat bahawa Allah SWT itu ada dan Dia ciptakan kita dengan tujuan. Kita hidup di dunia ini adalah untuk diuji termasuk ujian ekonomi yang didatangkan oleh Allah SWT.

✔ Dalam menghadapi sebarang kesulitan, umat Islam wajib merujuk kepada pakar (orang yang di dalam bidangnya). 

✔ Betapa penting perancangan dibuat bagi menghadapai kesulitan pada masa akan datang.

✔ Dapat gaji, buat simpanan dulu (dalam kadaran yang logik dan mampu) kemudian baru guna untuk belanja. Itu kaedah menabung yang sebenarnya. Tapi, kebanyakan kita buat adalah belanja dulu, ada lebih baru saving. 

✔ Utamakan yang utama diajarkan oleh Nabi Yusuf AS apabila kita beroleh rezeki jangan digunakan mengikut hawa nafsu. Berjimat cermatlah.

✔ Fokus kepada perkara yang boleh kita kawal. Jangan kita fokus kepada perkara yang dliuar kawalan kita seperti zaman yang semakin mencabar atau ekonomi yang semakin merosot. Sedangkan kita perlu fikirkan apa usaha yang perlu kita lakukan yang di dalam kawalan kita agar masalah yang mendatang dapat kita selesaikan.

✔ Kita tidak boleh mengubah sesuatu takdir yang berlaku, tetapi kita boleh mengubah cara kita melihat setiap takdir yang berlaku.

"Demi sesungguhnya, kisah Nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi yang terkandung dalam al-Quran) bukanlah cerita yang diadakan-adakan, tetapi ia mengisahkan apa yang tersebut di dalam kitab agama yang terdahulu daripadanya, dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman." (Surah Yusuf: ayat 111).

Gawat Gawat Gawat..!


Ibrah Surah Yusuf Dalam Menangani Krisis Ekonomi

Semua orang bercakap tentang gawat. Gawat sana, gawat sini. Dengan bebanan kos sara hidup tinggi yang mesti ditanggung, nilai RM yang merudum pula semakin memburukkan keadaan.

Oleh kerana percayakan tunai sebagai simpanan yang ampuh, ada yang sanggup mencipta hutang demi untuk menjana sejumlah besar wang. 

Mengapa tidak dibeli emas fizikal sebanyak RM1500 sebulan selama 25 tahun? Jika diambil RM150 sebagai harga segram emas, selepas 25 tahun anda sudah berjaya mengumpul sebanyak 3 kilogram emas!

Nilai RM300,000 pada masa sekarang pun susah nak dapat membeli walau seunit apartment, apatah lagi 25 tahun akan datang?

Paling minimum, cuba simpan 1gram emas je sebulan bermula sekarang. Setahun dah ada 12gram. Dalam tempoh 5 tahun, 12 x 5 = 60gram. Nilai emas 5 tahun akan datang dijangkakan mencecah RM 503/g! Jadi, simpanan emas anda menjelang tahun 2020 nanti paling kurang pun RM 30,180!!

Nilai segram emas sekarang secara purata RM160. (RM 503) = nilai segram emas 5 tahun akan datang, Siapa tahu nilai segram emas 25 tahun akan datang = ??

Semoga beroleh manfaat!

#ReturnOfTheIslamicRealthWealthCurrency
#BringingYouToABrighterFuture
#ToFollowYourReligionUseGold
#ToSaveYourFamilyBuyGold
#ToHelpOurNationKeepGold

Wallahua'lam.

Bezakan Antara KEINGINAN Dan KEPERLUAN


Pada asasnya, ada 2 kategori penyebab terjadinya pengeluaran, iaitu keperluan dan keinginan, betul tak? 

Keperluan ni hampir tidak mungkin kita atur kerana biasanya kita keluarkan setiap hari secara rutin contohnya makan, sebaliknya keinginan boleh sangat kita nak atur.

Untuk lebih jelas mengenai perbezaan antara keduanya, jom kita cuba bincangkan.

  • "Keperluan" (Needs) adalah sesuatu yang kita benar-benar perlukan. Jika kita tidak mendapatkannya, maka kehidupan menjadi terancam atau menjadi susah. Contohnya: makanan. Manusia memerlukan makanan untuk terus hidup. Manusia akan mati jika tidak makan dalam waktu 3 hari.
  • "Keinginan" (Wants) pula adalah sesuatu yang kita beli hanya semata-mata untuk kesenangan atau mudah katanya nak memuaskan hati. Biasanya keinginan ini lebih didorong oleh rasa tamak sehingga rela mengeluarkan duit lebih banyak untuk mendapatkan apa yang kita mahu. Contohnya: gajet seperti handphone, bila ada model baru yang keluar, hati mula mengidam, bila dah dapatkan yang baru, keinginan untuk mendapatkan yang lebih baru dan canggih sentiasa ada dan seterusnya. Ketahuilah, keinginan ini tidak akan ada penghujungnya.
Keperluan memang harus ditunaikan, sedangkan keinginan hanyalah sebatas keinginan kita sahaja. Siapa yang tidak meinginkan kereta mewah? Rumah banglo? Baju berjenama yang bling-bling? Permaidani indah yang diimport dari Turki? Atau perabot kayu jati dari Indonesia?? Tentu semua orang menginginkan dan keinginan kita semua berbeza-beza.

AWAS..! Sesuatu yang merupakan keperluan, boleh berubah menjadi keinginan jika dipenuhi secara berlebihan. Contohnya makanan. Keperluan kita sebenarnya dapat dipenuhi jika kita makan secukupnya, contohnya makan nasi goreng kampung yang harganya bawah RM5. Namun sebahagian orang lebih suka makan di restoran mewah yang harganya lebih mahal, ada yang sanggup membeli secawan kopi dengan harga RM 15 malah lebih! Itu baru kopi, belum cerita bab makanan lagi...

Ini merupakan harga yang harus dibayar untuk memuaskan keinginan. Keinginan akan kemewahan, suasana yang menyenangkan, service, dan lain-lain. Jika kondisi kewangan anda 'buruk', cubalah ketepikan dulu semua keinginan yang serbah WAH tersebut, kerana sampai bila pun keinginan tidak akan ada matinya. Walaupun anda sudah mendapatkan handphone mahal, keinginan anda akan menjadi semakin tinggi dan tinggi.

Kenapa Anda Harus Mendahulukan Keperluan Berbanding Keinginan?


Bezakan antara keinginan dan keperluanSeringkali saat berbelanja atau shopping tanpa disedari anda mengeluarkan wang lebih. Terkadang, keinginan kita untuk membeli sesuatu yang belum tentu bermanfaat bagi kita. Secara teori, sangat tidak baik jika kita membeli barang yang sebenarnya kita tidak perlukan (biasanya kita beli juga disebabkan keinginan yang tak dapat dibendung...). Oleh itu, tugas kita sekarang adalah membendung atau mengawal keinginan kita.

Keinginan manusia akan sesuatu memang besar, namun tidak bererti kita tidak mampu mengawalnya. Nasihat saya, sebelum memutuskan untuk membeli sesuatu yang kita ingini, sebaiknya jika kita mengutamakan nilai manfaat yang ada pada barang tersebut dan tentunya, yang kita harus lakukan adalah dengan memahami perbezaan antara keinginan dan keperluan.

Apabila tidak dapat membezakan antara keinginan dan keperluan, memang akan membuat anda terjebak dalam masalah kewangan. Kesannya, tujuan anda untuk mencapai kebebasan kewangan akan terasa semakin jauh kerana godaan untuk membelanjakan wang lebih daripada keperluan.

Walaupun gaji anda naik atau dapat bonus, jangan sesekali terus membeli semua barang-barang yang anda inginkan. Tetapi cukuplah sekadar memenuhi keperluan hidup anda dan pastikan juga untuk mengasingkan sebahagian pendapatan anda untuk simpanan atau dilaburkan terlebih dahulu.

Untuk dapat membezakan keduanya, berikut diberikan beberapa tips sebagai panduan iaitu:

Keinginan Kebutuhan

Membuat Senarai Belanja
Tips pertama iaitu dengan membuat senarai membeli-belah. Senarai membeli-belah ini tidak hanya memberi gambaran tentang seberapa besar wang yang mesti disiapkan untuk pengeluaran. Namun, lebih penting dapat membantu anda mengawal membelanjakan wang secara berlebihan. Agar apa yang anda beli hanya merujuk kepada keperluan dan bukan keinginan.

Jangan Terpengaruh Dengan Brand
Jika sebelum ini anda temasuk orang yang suka mengejar jenama terutama dalam hal pakaian, maka ubah tabiat tersebut bermula daripada sekarang. Biasakan untuk berfikir brand bukanlah segalanya. Kerana siapa diri anda sebenarnya bukan bergantung dari apa yang anda gunakan melainkan bagaimana anda menggunakannya. Tips ini pun cukup berkesan untuk menyelamatkan kewangan anda.

Hadkan Pergi ke Pusat Membeli-belah
Jangan terlalu sering pergi ke pusat membeli-belah, terutama apabila memang tidak ada senarai belanja yang perlu dibeli. Kerana hal ini boleh membuat anda membeli sesuatu yang sebenarnya tidak diperlukan. Dengan menghadkan berkunjung ke pusat membeli-belah, secara automatik anda juga mengurangkan masa hangout yang tentunya juga membantu menjimatkan perbelanjaan.

Semoga tips di atas dapat membantu anda semua membuat pilihan yang bijak semasa berbelanja. 

Wallahua'lam.

EMAS Di Usia EMAS

Dalam satu kajian, hanya 21% responden yang melakukan perancangan teliti apabila mereka bersara.

Masih ramai lagi yang tidak memahami konsep “Menyimpan“, mungkin ada yang sudah menyedari bahawa simpanan itu amatlah diperlukan tetapi majoriti yang lain masih lagi berfikir sehingga sekarang, "perlukah saya menyimpan sedangkan wang kwsp dah ada, epf saya tentu boleh membantu saya masa TUA nanti".

Jika itu adalah cara anda berfikir, pemikiran anda sudah jauh terpesong.

Benjamin Franklin pernah berkata, "Dalam dunia ini tiada boleh dikatakan pasti, kecuali kematian dan cukai".

Wujudkan hari-hari bahagia di usia emas anda dengan simpanan emas yang dapat menaungi masa-masa istirehat anda kelak.

Tiada apa yang mustahil!

Kalau kita boleh berbelanja setiap hari tanpa gagal, logiknya kita mesti boleh juga menyimpan setiap hari.

Angka untuk bermula yang dicadangkan adalah sekitar RM10 - RM20. 

Ya, nampak kecil tetapi angka itu akan mula meningkat sedikit demi sedikit.

Aktiviti ini susah dan sukar pada awalnya, tetapi apabila ketagihan menyimpan lebih seronok dari berbelanja, kita sudah berada di trek yang betul.

Tidak ramai yang boleh lakukan ini. Ini teknik old school yang mudah. Sebab terlampau mudah, ramai tak nak buat.


Akhirnya umur dah jejak 50 tahun tapi simpanan masih ciput (sedikit) dan berangan nak tunggu duit KWSP pula untuk menyelesaikan masalah kewangan. Ramai yang mengharapkan KWSP kan? Sayangnya wang ini hanya dapat dinikmati selepas bersara atau digunakan yang membabitkan perumahan/pendidikan.Formula guna duit KWSP untuk persaraan sangat bahaya. Jangan dah bongkok baru nak belajar menguruskan wang peribadi.

Menyimpan untuk usia tua dan waktu bersara



Sesetengah orang merasa miskin apabila bersara disebabkan kos sara hidup yang semakin meningkat, jumlah simpanan yang tidak mencukupi dan tidak arif mengatur kewangan.

Menurut Ketua Jabatan Strategi Perancangan KWSP, Farizan Kamaluddin, separuh daripada bekas ahli KWSP kehabisan wang simpanan persaraan mereka dalam tempoh lima tahun.

Sesetengah orang selalu terlepas pandang untuk menyimpan bagi menampung kos kesihatan yang semakin meningkat. Jika tiba-tiba anda mengalami sakit secara tiba-tiba, kemungkinan segelintir wang persaraan anda akan terpaksa digunakan untuk kos perubatan lebih-lebih lagi pesara yang tidak memiliki insurans kesihatan atau pembiayaan insurans tidak mencukupi.

Anda perlu ingat bahawa simpanan merupakan pendapatan yang digunakan untuk menampung kehidupan apabila bersara dan bukan untuk kegunaan masa bekerja. 

Kebanyakan simpanan KWSP tidak mencukupi kerana menyimpan dalam jumlah yang sikit disebabkan gaji yang rendah. Selepas beberapa tahun, gaji mereka meningkat tetapi gaya hidup juga telah berubah. 

Dalam satu kajian, hanya 21% responden yang melakukan perancangan teliti apabila mereka bersara.

Kita tidak mahu seperti ini bukan..?
Salah satu cara penyimpanan untuk hari tua yang sebaiknya dimulakan di usia muda ialah menyimpan aset kecil seperti Emas fizikal. Atau anda mungkin perlu bekerja di usia 60 tahun.

Itulah permasalahan dengan wang kertas dan digital, inflasi inflasi inflasi. Duit yang disimpan "hilang" tak sempat digunakan pada masa tua nanti.

Emas: Pelaburan Jangka Masa Panjang Sebagai Aset Persaraan


Bagi anda yang bekerja makan gaji, strategi ini sangat sesuai . Lebih-lebih lagi bagi golongan yang tidak mahu bergantung pada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semata-mata.

Asas strategi ini adalah seperti berikut:

  • Beli emas secara konsisten setiap bulan (konsep 10% daripada gaji bulanan untuk membeli emas) atau menabung emas sikit-sikit sekurangnya serendah 1 gram sebulan. Sila baca artikel ini untuk lebih mudah faham: Tips Menyimpan Emas Modal Rendah : dan Simpan Emas Serendah 1 Gram dengan GAP Public Gold 
  • Simpan.
  • Sekiranya purata kenaikan harga emas meningkat sebanyak 20% setahun, maka kita akan peroleh nilai aset yang selesa apabila tiba masa untuk bersara nanti, insyaallah.

Strategi ini memerlukan perancangan yang teliti terhadap jumlah wang persaraan yang anda perlukan.

Dan yang paling penting, anda perlu bertindak cepat iaitu mula membeli emas secara berdisiplin setiap bulan mengikut kapasiti poket anda sendiri.

Rancang simpanan emas anda sebelum capai usia emas. Jom! =)

Fokus! Fokus! Fokus! Ayuh bersama kita bina Ketagihan Positif

"Orang yang miskin sekarang, belum pasti miskin selama-lamanya. Tetapi, orang yang menyimpan hari ini, sudah pasti lebih kaya daripada semalam"
Jimat semasa muda, Aman semasa tua.

Wallahua'lam.

Adakah Membeli Emas di China Lebih Murah??

Ada yang bertanya saya berdasarkan fakta di bawah ini bahawa China pengeluar terbesar emas dunia, oleh itu, adakah membeli emas di china lebih murah?


China merupakan negara pengeluar emas terbesar di dunia. Emas yang dihasilkan oleh China mencapai sekurang-kurangnya 355 tan. Menurut data daripada US Geologial Survey, jumlah pengeluaran emas China mencapai 450 tan sepanjang tahun 2014. 


CHINA ADALAH NEGARA YANG MENGHASILKAN EMAS TERBANYAK PERTAMA DI DUNIA 


Angka ini semakin meningkat 4,65% berbanding tahun sebelumnya yang hanya mencapai jumlah 430 tan. 

Emas di China diambil daripada beberapa sumber perlombongan yang produktif, di antaranya: Shandong, Henan, Jiangxi, Yunnan, dan Fujian. Selain itu, China juga merupakan negara dengan penggunaan emas yang terbesar, yakni mencapai 813,6 tan pada tahun 2014.

1. China
2. Australia
3. Rusia
4. Amerika Syarikat
5. Kanada
6. Peru
7. Afrika Selatan
8. Uzbekistan
9. Mexico
10. Ghana

Bagaimana dengan Malaysia?

http://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/commodity/gold/mcs-2015-gold.pdf

Apa yang anda perlu tahu, Harga emas samada murah atau mahal bukan dilihat dimana negara kita dapatkan sebab kenaikan dan penurunan Harga emas dunia antaranya sangat dipengaruhi oleh nilai mata wang dollar Amerika, permintaan yang banyak dan suasana ekonomi yang tidak menentu.

Apa yang lebih penting untuk anda ketahui ialah, harga emas yang murah semata-mata belum tentu menguntungkan. Emas paling murah tidak semestinya terbaik untuk pelaburan.


5 kriteria terpenting yang perlu kita pastikan untuk memaksimakan keuntungan:


1. Harga antara termurah
2. Spread antara terendah
3. Cawangan jual beli banyak
4. Stok tiada had
5. Jaminan beli balik yang tak cerewet

Mana-mana emas yang bermasalah walaupun hanya 1 daripada 5 kriteria di atas, pelabur boleh mengalami kerugian yang besar.

Sebagai contoh, emas Public Gold bukanlah yang paling murah, tetapi ianya adalah emas yang mempunyai kredibiliti tinggi dan permintaan yang banyak. Senang beli, senang jual balik. Susut nilai emas hanya sekitar 4.5 - 8% sahaja dan ada lebih 18 cawangan seluruh Malaysia termasuk Singapore dan bakal menembusi pasaran Indonesia sebelum pertengahan tahun ini, insya Allah.


Wallahua'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign