5 'TAK' Yang Menghalang Kita Untuk Beli Emas

5 'TAK' Yang Menghalang Kita Untuk Beli Emas
Bertindak Sekarang

Antara alasan-alasan yang sering bermain di bibir mereka yang masih belum memulakan simpanan emas:

» Tak tahu.
» Tak berani.
» Tak mampu.
» Tak ada simpanan.
» Tak mahu.




  • TAK TAHU


“An investment in knowledge always pays the best interest” ~ Benjamin Franklin.

Pelaburan yang paling penting & utama ialah ILMU. Anda boleh mula luangkan masa hadir ke seminar/talk emas PERCUMA yang Public Gold sediakan. Beli & baca buku-buku berkaitan. InsyaAllah anda akan tahu, bagaimana potensi pelaburan emas ini.

Pesan sifu emas saya; Tn Zulkifli Shafie, "Kalau ada duit tapi tak ada ilmu, duit itu akan HILANG. Kalau ada ilmu, tapi tak ada duit, duit akan DATANG. Bila ada ilmu dan ada duit, duit yang ada akan BERKEMBANG! (InsyaAllah)

  • TAK BERANI


"Risk come from not knowing what you're doing". Anda tak berani kerana anda tak tahu bagaimana nak bermula. Hakikatnya bila kita ada ilmu, dan bertindak dengan ilmu, kita akan lebih berwaspada dengan risiko-risiko yang bakal dihadapi. Mulakanlah langkah dengan membeli item emas yg kecil2 (Gold Bar 1g @ 1 Dinar) dahulu untuk meminimakan risiko. Saya juga buat begitu.

  • TAK MAMPU


Biasa dengar orang cakap macam ni, "Takde duit lah nak beli emas, nak beli ini, itu lagi, duit banyak lagi nak guna." Fahaman inilah yang harus diperbetulkan. Beli emas bukan macam kita beli barang lain, yakni duit akan berkurang dan tiada lagi. Emas adalah wang anda yang sebenar. Kita hanya menukarkan matawang kertas kita kepada emas. Nilainya akan semakin meningkat dengan tindakan bijak kita mengikat wang kertas dengan emas. Tiada alasan tidak mampu membeli atau emas mahal. (Emas tak pernah murah, dari dulu hingga kini & selamanya). Cukup bermula sedikit demi sedikit mengikut kemampuan anda.Yang penting > KONSISTEN. 


  • TAK ADA SIMPANAN


Asas dalam pengurusan kewangan adalah membina simpanan. Ubah sikap, tetapkan matlamat dan mulalah menyimpan 10% daripada gaji anda. Kemudian naik kepada 20%, 30% mengikut kemampuan. Tukarkan kepada emas untuk mengelakkan kebocoran wang. Duit simpanan lebih bertahan lama bila ditukar kepada emas kerana nasfu berbelanja akan berkurangan. Gunakan tips menabung 'sayang ijo' yang pernah saya kongsikan untuk menyimpan emas sekurangnya 1gram sebulan dengan mudah tanpa rasa terbeban.

  • TAK MAHU


Jika selepas baca post ini masih tak mahu bertindak, jangan menyesal bila harga emas semakin tinggi nanti. Di saat kita tidak kisah dan tidak peduli, ada orang lain yang nampak peluang dan terus merancang dengan bijak. Anda pula bagaimana?

Wallahu a'lam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



The Dinar and Dirham Island Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign